Visdomstenner

Har du fått visdomstennene?

Du trenger ikke trekke visdomstannen selv om den er vond.

VISDOMSTENNER: Å få visdomstenner kan være smertefullt, og du kan velge mellom å trekke visdomstannen eller operere bort den bort med et kirurgisk inngrep. FOTO: Colourbox.
VISDOMSTENNER: Å få visdomstenner kan være smertefullt, og du kan velge mellom å trekke visdomstannen eller operere bort den bort med et kirurgisk inngrep. FOTO: Colourbox.
Publisert Oppdatert

I dag tilbereder vi nesten alt vi spiser for maks tyggekomfort, men det har ikke alltid vært slik. For forfedrene våre kunne tennenes kvalitet bety forskjellen på liv og død.

- Visdomstennene er i dag en overflødig rest fra fortiden, men de fire store jekslene var i realiteten våre forfedres kjøkkenmaskiner. Med dem kunne de tygge seg gjennom datidens grove kost og dermed sikre seg en større sannsynlighet for å overleve, sier tannlege Camilla Steinum.

Når kommer visdomstennene?

Mens de andre tennene presser seg frem i barndommen, kan visdomstennene komme langt inn i voksenlivet.

De aller fleste av oss får fire av dem, og dette er de siste tennene som vokser frem i munnhulen.

- Visdomstennene kan bryte fram fra 17-18-årsalder, men hos mange kommer de ikke før i 20-årene. De kan også komme enda senere, spesielt hvis andre tenner fjernes slik at de får en lettere vei ut, sier hun.

Derfor fjernes visdomstenner

- Infeksjon omkring kronen

- Karies (tannråte) i visdomstannen eller nabotannen

- Rotbetennelse omkring nabotannen

- Feil bitt

- For å skaffe plass i tannbuen når man trenger tannregulering

Kilde: Tannlege Camilla Steinum

Så selv om det kan føles litt rart å få en ny tann i 30-årene, er det med andre ord slettes ikke noe galt hvis du får det, og om ikke annet kan du glede deg over at du endelig er «blitt klok».

- Det sies nemlig at tennene kalles visdomstenner fordi man for mange hundre år siden trodde at mennesket var blitt vis når disse tennene brøt frem, sier Steinum.

Visdomstenner som ikke har kommet frem, kan føre til smerter i munnen.

Les også: Mistenker du hull i tennene?

Fire visdomstenner

Omtrent tre fjerdedeler av oss får alle fire visdomstennene, og tilhører du denne majoriteten, vil du ha 32 tenner i munnen når alle fire har brutt frem. Med mindre du da har trukket andre tenner for å få plass til visdomstennene.

En tann skal trekkes når den er så skadet at det ikke er vits å reparere den.

- Kun 2-3 prosent savner samtlige visdomstenner, mens omtrent en fjerdedel mangler en, to eller tre, sier hun.

Skulle du være blant disse, kan du trøste deg med at du egentlig ikke har behov for dem.

- Med vår nåværende bruk av tennene, er ikke visdomstennene nødvendige, sier Steinum.

Slik fjernes visdomstannen

Trekke visdomdstann: Tannen fjernes med en vanlig uttrekking under lokalbedøvelse. Dette gir sjelden problemer.

Operere ut visdomstann: Hvis tannen ligger skjevt eller begravet i kjevebeinet, må det kirurgisk fjerning av visdomstann til. Dette gjøres med lokalbedøvelse, og såret lukkes gjerne med et par sting. Stingene forsvinner enten av seg selv eller må fjernes av tannlegen etter en uke. Etter operasjonen må du regne med litt hevelse og ubehag i noen dager.

Kilde: Tannlege Camilla Steinum

Puss tennene godt

Visdomstenner har fått et noe ufortjent dårlig rykte, for selv om en del må trekke dem, er det nemlig ikke en selvfølge.

Disse tennene er ikke av dårligere kvalitet enn andre, men de må naturligvis holdes rene for å vare.

- Det kan være en utfordring helt bakerst i munnen, og hvis du syns dette er vanskelig kan du søke råd hos tannlegen eller tannpleieren din. Har tennene brutt frem og fungerer fint, er det i alle fall ingen grunn til å fjerne dem, sier Steinum.

Vondt i vidsomstann

Årsakene til at mange likevel må trekke visdomstennene er flere.

Fordi tennene slites mindre enn før, både i tyggeflate og mellom tennene, og er det altså ikke alltid plass til visdomstennene.

Da blir tennene liggende enten i benet, under slimhinnen eller delvis brutt gjennom slimhinnen, og de har derfor ingen tyggefunksjon.

- Det vanligste problemet er at visdomstennene har for lite plass bak tannrekken, slik at de ikke kan bryte frem normalt. Dette kan gi infeksjoner og andre problemer i området, sier Steinum.

Les også: Årsaken til dårlige tenner hos voksne

Betennelse i visdomstann

Tannlege Erik Svendsrud bekrefter dette.

- Grunnen til smertene og hevelsene rundt visdomstennene kan være at du alt har fått en infeksjon. Bakteriene samles nemlig lett i tannkjøttlommene rundt visdomstennene, sier han.

En slik infeksjon kan også gi feber, og du kan få problemer med å gape.

En kortsiktig løsning kan være å ta smertestillende tabletter og få tannlege eller tannpleier til å rengjøre rundt tannen.

I tillegg kan det være nødvendig med antibiotika for å dempe infeksjonen.

- Men dette fjerner dessverre ikke årsaken til problemet, og det er derfor viktig at du går til tannlegen når du får symptomer på infeksjon, sier han.

Mest problemer i underkjeven

Ifølge Steinum er det visdomstennene i underkjeven som oftest gir komplikasjoner i form av betennelser og smerter.

Dette skyldes at det er dårligere plass nede enn oppe, og de aller fleste av oss må faktisk belage seg på at de på et eller annet stadium i livet får problemer med disse tennene.

Løsningen blir da som oftest å ta trekke visdomstannen.

- Det er mest vanlig å trekke visdomstennene hvis du får problemer med disse, men får du et hull i en visdomstann som er frembrutt og i funksjon, kan tannlegen selvfølgelig behandle den på vanlig måte hvis du ønsker å beholde tannen, sier hun.

Operere eller trekke visdomstannen

Må tannen fjernes, kan dette skje på flere måter.

- I blant går det an å fjerne en visdomstann uten å operere, men hvis det er lite plass er en mindre operasjon et raskere og sikrere alternativ, sier Svendsrud.

Han forteller at man med moderne metoder og bedøvelsesteknikker kan fjerne en visdomstann helt smertefritt.

- Selve operasjonen er vanligvis over på rundt 15-30 minutter. Omtrent ti prosent av pasientene som opereres får lette smerter i noen dager etter operasjonen, og smertene kan i verste fall vare i omtrent en uke, sier han.

Les også: Har du rett på refusjon fra tannlegen?

Pris for å fjerne visdomstann

Prisen på å fjerne en visdomstann varierer. Hver tannlege fastsetter egne priser og velger selv hva slags prissystem de vil ha. Hvis tannen er frembrutt, kan tannen fjernes med vanlig trekking og da er prisen lavere.

Du kan også få dekket tannbehandling av folketrygden om du har særskilt grunn til det.

Priser for å trekke visdomstann

Prisene varierer etter:

- Om du trenger kirurgisk inngrep eller trekking

- Hvor lang tid en eventuell operasjon tar

- Hvor mye bedøvelse du ønsker

- Røntgenbilder

- Om du får refusjon fra Helfo

- Tenner som ikke har kommet fram, og som fortsatt ligger dekket av bein, må derimot i noen tilfeller opereres ut. Dette vil naturligvis koste mer enn en vanlig tanntrekking, sier Steinum.

I tillegg vil det gjerne være nødvendig å ta røntgenbilder før tannen trekkes, og du trenger også bedøvelse.

- Snakk med tannlegen og få en pris på din tann. Du har krav på informasjon om prisen før behandling, og i tilfeller hvor tannen må opereres ut får man også støtte fra Helfo til behandlingen, sier Steinum.

Egenandelen vi har fått oppgitt for operasjon ligger stort sett på i underkant av 2000 kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning