Allergi

Vokt deg for juletreet

Jula er grønn og glitrende, men for en del kan alt det grønne føre til både snørr og tårer. Høytiden er ingen god tid for dem som er allergiske.

HVA VELGER VI: Er du allergisk kan det være lurt å gå for norske juletrær.
HVA VELGER VI: Er du allergisk kan det være lurt å gå for norske juletrær. Foto: Foto: Scott Hancock/Crestock
Publisert Oppdatert

Plagsom julekos

For allergikeren kan også julegodtene skape problemer.

Tenk for eksempel gjennom hvor du skreller sitrusfrukter dersom du har allergikere på besøk eller i familien.

Væsken som spruter ut av appelsinskallet når du skreller den kan føre til eksem eller andre plager for allergikeren, så hvis du vil ta litt hensyn skreller du den i et annet rom.

Også nøttestøv kan være meget plagsomt. Ja, det kan faktisk være nok til å gi en skikkelig alvorlig reaksjon, så ferdigknekte nøtter er et godt alternativ hvis man vil kose seg uten å plage familiens allergiker.

Tenn heller ikke alle stearinlysene i rommet på en gang, da os og røyk fra peis, stekeovn og lys kan virke irriterende på mange med astma.

Dropp dessuten røkelsen.

Se bildeserie:

De allergivennlige plantene som gir deg julestemning

Juletreet hører med i jula, men det er dessverre ikke alle som kan nyte julestemningen det skaper uten rennende nese og røde øyne.

Den første tanken når snørr og tårer renner vil nok for mange være at det er granen de reagerer på, men det er ikke sikkert at det går bedre selv om du løper av gårde og kjøper en furubusk.

Gå for norske trær

Selve treet er i de fleste tilfeller et mye mindre problem enn de allergenene som befinner seg inne i busken. Treet kan være en riktig yngelplass for muggsopp og gammelt pollen, og stort sett er det dette som viser seg å være det virkelige problemet for allergikeren.

Hvis du kjøper et importert juletre kan problemet bli enda større enn dersom du kommer hjem med et helnorsk juletre, noe som kommer av at disse trærne ofte er sprayet med kjemiske stoffer. Stoffene kan virke ekstra irriterende ved overfølsomhet.

Er du allergisk kan det med andre ord være lurt å gå for det norske alternativet. Da har du i alle fall eliminert en mulig årsak når du begynner å nyse.

Les også:

Sprek som liten - sprek som stor

Slik bremser du aldringen

Fint i plast

- For å unngå reaksjoner på treet, anbefaler vi at man spyler juletreet godt før man tar det inn. Kjøp det i god tid slik at du får tid til å tørke det skikkelig etterpå så er det både rent og tørt når det kommer inn i stua, sier Lyngra som anbefaler å holde treet unna allergikeren frem til det skal pyntes. Gjør først en grundig jobb for å fjerne eventuell pollen og annet som er festet til treet.

- For de fleste vil det gå greit med juletre da, men gjør det ikke det kan et plastre være et godt valg, sier Lyngra. Og heldigvis for allergikerne er det mange flotte, naturtro plasttrær på markedet. Min egen morfars gamle juletre som så ut som en forvokst piperenser er nærmest som en antikvitet å regne, og selv om det hver jul dukker opp i kjelleren i barndomshjemmet mitt finnes det langt bedre alternativer. Du kan lett lure noen til å tro at det nye plasttreet ditt er ekte.

Tørk støv

- Husk bare at også plasttrær trenger en dusj før du setter det inn i stuen. Etter et år på loftet har det samlet seg mye støv på grenene som også kan virke irriterende på allergikerens luftveier, sier Lyngra. En liten støvtørk av andre juledekorasjoner kan kanskje også gjøres til en del av juleforberedelsene, selv om den spesielle lukten av støv og loft også er med på å sette oss i den rette stemningen.

Med jula kommer også julestjernene, og da tenker vi ikke på de som lyser i vinduene. På legekontorer, sykehus, kjøpesentre, kafeer og i de tusen hjem pyntes det opp med de dekorative, røde juleblomstene, og selv om det er vakkert er det også plagsomt for mange. Julestjerna er nemlig selve verstingen blant juleblomster for allergikere.

Mer enn julestjerner

- Dette bør de som pynter opp på offentlige steder ha i tankene, for allergikere kan få en ganske kraftig reaksjon av julestjernen. Den lukter jo ikke og kan derfor lure oss til å tro at den ikke er så ille, men her er det melken som kommer frem når man knekker et blad som er problemet, sier rådgiver i Norges Astma- og allergiforbund Rose Lyngra. Hun forteller at det er når denne såkalte vortemelken blander seg med støvet at problemet oppstår, og for allergikere kan resultatet bli reaksjoner i form av eksem eller luftveisproblemer.

- Så har man allergikere i familien bør man ta hensyn. En bestemor bør kanskje ikke pynte opp i huset sitt med julestjerner overalt hvis hun vet at hun skal få besøk av sine allergiske barnebarn. Jula er mer enn julestjerner, fortsetter Lyngra. Så hvis du har hørt at det er det gule midt i julestjernen som er problemet er altså det feil. Det er ikke nødvendigvis noen hjelp i å klippe bort dette, for knekker bladene kommer reaksjonen uansett.

Sterke dufter

Men julestjernen er slettes ikke alene om å skape problemer i høytiden. Julegleden som tilhører begoniaslekten er også en blomst som kan føre til problemer både med hud og luftveier.

- Sterktduftende blomster som svibler er heller ikke noe godt valg for allergikere. I likhet med sterke parfymer vil disse blomstene fremkalle en reaksjon på grunn av duften, og dette kan irritere slimhinnene, sier Lyngra. Hun legger til at man dessuten bør være litt forsiktig når man kjøper løkplanter som tulipaner og liljer da de også kan lukte ganske sterkt.

- Min oppfatning er at noen tulipaner er verre enn andre. For eksempel syns jeg doble tulipaner lukter mer enn enkle, så hvis man er allergisk og skal kjøpe blomster kan det være lurt og lukte litt på dem i butikken. Er duften sterk, bør man heller velge en annen blomst, sier Lyngra.

Krydder til besvær

TA HENSYN: Hvis barna i familien er allergiske er det viktig å ta hensyn.
TA HENSYN: Hvis barna i familien er allergiske er det viktig å ta hensyn. Foto: Foto: Crestock

Det er ikke bare blomster og planter som kan skape problemer for en allergiker i jula. Det er for eksempel mange typer krydder som vi forbinder spesielt med jul og derfor er med på å skape en helt spesiell stemning med sin gode lukt og smak.

Fremprovoserer allergisk reaksjon

Vær imidlertid klar over at julekrydder kan kryssreagere med andre arter, så for deg som er ekstra følsom kan de fremprovosere allergiske reaksjoner.

For eksempel vil en person som reagerer på burot kunne få en liknende reaksjon hvis han eller hun spiser noe med anis i, og er du allergisk mot bjørk eller burot kan du også reagere på basilikum.

Kanelen på grøten kan også i enkelte tilfeller skape problemer for en som er allergisk mot burot og bjørk, og det er også noen allergikere som er allergisk mot nellik. Da er ikke skomaker Andersens nellikappelsin noen heldig valg av adventskalender.

Se bildeserie:

De allergivennlige plantene som gir deg julestemning

Se opp for giftige juleblomster

En ting er at juleblomstene fremkaller allergiske reaksjoner, men en del av dem er også ganske giftige. Med små barn eller dyr i huset kan det være greit å være klar over hvilke dette gjelder:

JULESTJERNE: Ikke så ille som sitt rykte, men hold blomsten unna barna.
JULESTJERNE: Ikke så ille som sitt rykte, men hold blomsten unna barna. Foto: Foto: Istockphoto

Dårlig rykte

Julestjernen er ikke så ille som ryktet skal ha det til, men den hvite vortemelken kan virke sterkt irriterende både på øye, hud og slimhinne. Hvis et barn har smakt på en julestjerne eller annen vortemelkplante vil det svi i munnen, og barnet kan få vondt i mage, samt oppkast eller diaré. I verste fall får han eller hun blemmer i munnen og hevelse i svelget.

Løkplanter som svibler, tulipaner og liljer har også irriterende plantesaft, men det er først og fremst i løken du finner denne saften. Har barnet tatt en bit av for eksempel en tulipanløk kan vanlige reaksjoner være magesmerter, kvalme, oppkast og diaré. Spiser barnet store mengder av tulipanens andre deler kan han eller hun også få denne reaksjonen.

Giftig misteltein

Misteltein hører kanskje mer til i julefeiringen i andre land, men vi adopterer jo flere og flere av andre lands skikker. Den er derfor blitt mer vanlig også her, og da kan det være kjekt å vite at dette er en giftig plante. Hele planten inneholder giftstoffer som kan føre til magesmerter, kvalme, oppkast og diaré hvis barnet smaker på mistelteinen. Kun bærene er lite giftige. 

Kristtorn er en prydbusk med eviggrønne blader som også forbindes med jula. De røde bærene på planten kan gi kraftige mage- og tarmsymptomer, og dersom det spises mer enn fem bær bør giftinformasjonen kontaktes.

Forgiftninger

Asalea er en annen giftig juleplante. Et lite blad er ikke så farlig, men hvis det er snakk om større mengder kan det gi forgiftninger som påvirker blant annet hjerte, mage og tarm. Ta kontakt med giftinformasjonen.

For mer informasjon se: www.shdir.no/giftinfo eller ring giftinformasjonens vakttelefon på telefon 22591300.

Se bildeserie:

De allergivennlige plantene som gir deg julestemning

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Foreldre

GIFTIG:  Noen planter er giftige. Med små barn i huset kan det være greit å være klar over hvilke det dreier seg om.
GIFTIG: Noen planter er giftige. Med små barn i huset kan det være greit å være klar over hvilke det dreier seg om. Foto: Foto: Jose Manuel Gelpi Diaz/Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning