høyt blodtrykk

Du kan ha farlig høyt blodtrykk uten å vite det. Dette er tegnene

– Utfordringen med høyt blodtrykk er at man kan gå lenge med dette uten å oppdage det, sier overlege ved LHL-sykehuset.

HØYT BLODTRYKK: Mange går rundt med høyt blodtrykk uten å være klar over det. Heldigvis er det mange grep du kan ta for å forebygge og senke høyt blodtrykk.
HØYT BLODTRYKK: Mange går rundt med høyt blodtrykk uten å være klar over det. Heldigvis er det mange grep du kan ta for å forebygge og senke høyt blodtrykk. Foto: Getty Images
Publisert

De fleste som har høyt blodtrykk, føler seg ikke syke.

– Det er ikke uvanlig at høyt blodtrykk oppdages tilfeldig. Det skjer ganske ofte. Personen har kanskje gått med dette over lang tid. Det er som regel under en vanlig sjekk hos fastlegen at høyt blodtrykk oppdages, sier Jostein Grimsmo, overlege ved hjerterehabilitering på LHL-sykehuset.

– Utfordringen med høyt blodtrykk er at man kan gå lenge uten å oppdage det. De fleste har ingen symptomer. Men noen kan oppleve hodepine, en trykkende følelse i hodet, samt svimmelhet, forteller han.

Overvekt årsak til høyt blodtrykk

Årsaken til høyt blodtrykk er sammensatt og i mange tilfeller ukjent. Men det som er sikkert, er at alle med sukkersyke og overvekt kan få det. Genetikk spiller også inn, og står man i stressreaksjoner over tid, vil det også kunne påvirke negativt.

Høyt blodtrykk er ingen sykdom i seg selv, men det øker risikoen for flere sykdommer, blant annet hjerteinfarkt og slag.

– Risikoen med å gå med høyt blodtrykk over tid er at det skader hjertet, så det kan bli fortykket fordi det må jobbe mot et høyere trykk. Det øker risikoen for trange årer eller hjertesvikt på sikt. Men vi snakker om mange år for at det skal gå så langt, sier Grimsmo.

Les også: – Det ser ut som om du har en flått på baksiden av kneet, sier moren til Aase (38). Sannheten er mye verre

Tegn på høyt blodtrykk

Neseblødninger kan være symptomer, særlig ved svært høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk oppdages som oftest på en tilfeldig blodtrykkskontroll.

For å vite sikkert om du har høyt blodtrykk, må du måle det, ofte flere ganger. Leger bruker som regel en oppblåsbar mansjett rundt overarmen og et stetoskop som registrerer lydene fra pulsåren når den åpnes og lukkes.

Blodtrykket bør helst måles på begge armer. De som er spente ved blodtrykksmåling på legekontoret, kan få forbigående høyt blodtrykk. Dette kalles «kontorblodtrykk», og det er et usikkert utgangspunkt for behandling.

Ved grenseblodtrykk, kontorblodtrykk eller ved store variasjoner kan man måle 24-timers blodtrykk. Da har man en blodtrykksmansjett på seg i ett døgn, og det blir gjort hyppige målinger.

Grensene for hva man kaller høyt blodtrykk ligger lavere ved 24-timers måling og ved nyresykdom.

Et annet alternativ er å måle flere hjemmeblodtrykk med eget blodtrykksapparat.

Høyt blodtrykk over lengre tid kan skade hjertet. Slik kan du forebygge

Kilde: Helsenorge.no

Overvekt årsak til høyt blodtrykk

Årsaken til høyt blodtrykk er sammensatt og i mange tilfeller ukjent. Men det som er sikkert, er at alle med sukkersyke og overvekt kan få det. Genetikk spiller også inn, og står man i stressreaksjoner over tid, vil det også kunne påvirke negativt.

Høyt blodtrykk er ingen sykdom i seg selv, men det øker risikoen for flere sykdommer, blant annet hjerteinfarkt og slag.

– Risikoen med å gå med høyt blodtrykk over tid er at det skader hjertet, så det kan bli fortykket fordi det må jobbe mot et høyere trykk. Det øker risikoen for trange årer eller hjertesvikt på sikt. Men vi snakker om mange år for at det skal gå så langt, sier Grimsmo.

Dersom blodtrykket ikke er svært høyt eller du har stor risiko for sykdom fra før, er livsstilsendringer den første og beste behandlingen av høyt blodtrykk.

– Får du tatt kontroll over blodtrykket i startfasen, er det faktisk mulig å slippe medisiner. For de som sliter med overvekt, er det viktig å gå ned i vekt. Det er også lurt å unngå for mye salt i maten, og sørg for god kontroll på eventuell sukkersyke. Mål gjerne blodsukkeret innimellom, råder Grimsmo.

Rolig trening

Fysisk aktivitet er også essensielt i denne sammenhengen, men det er lurt å starte med moderat intensitet om du ikke er godt trent fra før.

– Dette er for ikke å øke belastningen ytterligere, for da kan nemlig blodtrykket bli enda høyere. Det er lurt å øke gradvis etter hvert. Unngå tungt markpress og knebøy, fordi dette er øvelser der du må holde pusten.

Det er viktig å puste regelmessig hele tide for ikke å øke trykket.

– Derfor anbefales det flere repetisjoner og heller mindre vektbelastning. Kondisjonstrening er også bra, men også her er fint å starte moderat og lett, anbefaler overlegen.

Stress ned

Avspenningsteknikker er også gunstig, spesielt om du sliter med stress i hverdagen.

– Vi ser at stressreaksjoner er ugunstig for blodtrykket, spesielt når det varer over tid. Klarer man ikke å slappe ordentlig av, vil det bli forstyrrelser i adrenalin og hormonsystemet vårt. Dette kan utløse høy blodtrykk.

Men for noen er blodtrykket så høyt at man må bruke medisiner i tillegg. Og har du behov for legemidler, vil du ofte trenge flere typer samtidig.

– Får du påvist litt forhøyet blodtrykk, vil legen som nevnt tipse om livsstilsendring før du eventuelt begynner med medisiner. Det foretas ofte en 24 timers blodtrykksmåling, og hvis denne er jevnt over høy, bør du begynne med medisiner og se om blodtrykket går ned ved hjelp av disse, sier Grimsmo.

Det kan være lurt å følge med på blodtrykket ved å måle det hjemme.

– Blodtrykksmåler kan være et nyttig apparat å ha hjemme for egenkontroll hvis man allerede har fått påvist høyt blodtrykk hos legen. Da kan du selv enkelt følge med på blodtrykket ditt, sier han.

Les også: (+) Jeg reiste hjem da mor ble syk, men ingenting ble som jeg trodde

Livsstil betyr mye

Stumpe røyken: Ved å slutte å røyke kan du for eksempel redusere overtrykket fra 150 til 140. Det kan bety at du ikke trenger å ta legemidler og slipper mulige bivirkninger.

Gå ned i vekt: Dersom du er overvektig, vil vektnedgang ofte gi blodtrykksnedgang. Selv et par kilo mindre kan ha innvirkning på blodtrykket.

Fysisk aktivitet: Trening og mosjon tre til fem ganger i uken kan øke sjansene for å redusere blodtrykket. Slutter du å mosjonere, kan blodtrykket gå opp igjen.

Spise mindre salt: De fleste av oss spiser mer salt enn vi behøver. Ved å kutte ned på saltinntaket kan du redusere blodtrykket ytterligere.

Drikke mindre kaffe eller brus: Vær oppmerksom på at mye koffeinholdig drikke og høyt inntak av lakris kan øke blodtrykket.

Spise mindre mettet fett: En diett med lite mettet fett er vist å kunne senke blodtrykket. Dietten består av mat som inneholder mindre mettet fett av typen smør, ost og fløte og mindre rødt kjøtt.

Ha et sunt kosthold: Det er også viktig å få i seg nok grønnsaker, frukt, helkornprodukter, fisk, fugl og nøtter for å få ned blodtrykket.

Drikke mindre alkohol: Har du et stort alkoholforbruk, kan redusert inntak senke blodtrykket.

Kilde: Helsenorge.no

En folkesykdom

Noen vil kunne trappe ned medisinbruken etter hvert, men det er uansett viktig å få kontroll på blodtrykket. Det er ikke uten grunn at høyt blodtrykk gjerne omtales som «the silent killer».

– Har du gått med høyt blodtrykk over tid, eller hvis trykket er så høyt at det kan ha påvirket hjertet, anbefales det å ta ultralyd av hjertet for å se om hjertet har blitt påvirket, understreker overlegen.

– Uansett som du kjenner symptomer eller ei, er det viktig å sjekke blodtrykket jevnlig fra 40-årsalderen. Høyt blodtrykk er rett og slett en folkesykdom og kan ha alvorlige konsekvenser for deg på sikt, så det er veldig viktig å få kontroll på blodtrykket.

Dette bør du spise

Et kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd vil kunne bidra til å forebygge høyt blodtrykk.

– Rådet er spise variert og ha et kosthold som inneholder mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, samt begrense mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Videre anbefales det å ha en god balanse mellom energiinntak og energiforbruk. Dersom du har det, kan du holde vekten innenfor et sunt referanseområde, sier klinisk ernæringsfysiolog Synnøve Thon.

Ved behandling av høyt blodtrykk bør du spise mer av matvarer som inngår i et hjertevennlig kosthold.

– Et kostholdsmønster som sett på i DASH-studien (Dietary Approaches to Stop Hypertension), viste seg å redusere blodtrykk. Dette kostholdet bygger på store mengder frukt og grønnsaker, to til tre porsjoner magre meieriprodukter og mindre mengder totalt og mettet fett, opplyser Thon.

Les også: Gå ned i vekt med lavkarbofrokost

Unngå fet mat og salt

Inntak som dette kan man oppnå ved å inkludere frukt og grønnsaker i alle dagens måltider, og velge magre meieriprodukter fremfor fete. Det vil si lettost fremfor helfet ost, kesam fremfor rømme og magre plantemargariner fremfor smør.

– Du bør heller bruke umettede fettkilder i matlaging som olivenolje eller rapsolje fremfor smør, samt redusere bruk av kjøtt og kjøttprodukter som inneholder mye fett, tipser Thon.

Matvarer som i stedet bør brukes, er fet fisk, usaltede nøtter, frø og avokado. Dette er gode kilder til umettet fett.

• Stumpe røyken: Ved å slutte å røyke kan du for eksempel redusere overtrykket fra 150 til 140. Det kan bety at du ikke trenger å ta legemidler og slipper mulige bivirkninger.

Gå ned i vekt: Dersom du er overvektig, vil vektnedgang ofte gi blodtrykksnedgang. Selv et par kilo mindre kan ha innvirkning på blodtrykket.

• Fysisk aktivitet: Trening og mosjon tre til fem ganger i uken kan øke sjansene for å redusere blodtrykket. Slutter du å mosjonere, kan blodtrykket gå opp igjen.

• Spise mindre salt: De fleste av oss spiser mer salt enn vi behøver. Ved å kutte ned på saltinntaket kan du redusere blodtrykket ytterligere.

• Drikke mindre kaffe eller brus: Vær oppmerksom på at mye koffeinholdig drikke og høyt inntak av lakris kan øke blodtrykket.

• Spise mindre mettet fett: En diett med lite mettet fett er vist å kunne senke blodtrykket. Dietten består av mat som inneholder mindre mettet fett av typen smør, ost og fløte og mindre rødt kjøtt.

• Ha et sunt kosthold: Det er også viktig å få i seg nok grønnsaker, frukt, helkornprodukter, fisk, fugl og nøtter for å få ned blodtrykket.

• Drikke mindre alkohol: Har du et stort alkoholforbruk, kan redusert inntak senke blodtrykket.

Kilde: Helsenorge.no

Se mer

– Matvarer du bør spise mindre av, er ekstra saltholdige matvarer. Spekemat, salt snacks og salte pålegg bør begrenses. Hvis du i større grad bruker rene råvarer og lager maten fra bunnen av, har du mer kontroll på saltinnholdet i maten enn om du spiser halvfabrikat og ferdigretter, sier hun.

Generelt anbefales det at du bruker mindre salt i og på maten dersom du har høyt blodtrykk.

– Kanskje kan du heller bruke andre smaksforsterkere som sitron, eddik, hvitløk, chili, ingefær, pepper, urter eller rene krydder. Du bør også redusere bruk av matvarer som inneholder mye salt som halvfabrikat og hermetikk, samt gjerne variere brødmåltidene med å bruke havregrøt eller yoghurt og havregryn i stedet for. Alkoholinntak bør også begrenses, sier Thon.

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2022.

Les også