Hudpleie for tørr hud

Tørr hud på kroppen kan skyldes sykdom

Du kan få tørr hud overalt på kroppen. Både på øyelokk, på rumpa, hender eller i hodebunnen. Her er ekspertenes forklaring og beste tips.

TØRR HUD: Tørr hud kan bli bedre med fuktighetskrem, men av og til kan tørrheten skyldes sykdom.
TØRR HUD: Tørr hud kan bli bedre med fuktighetskrem, men av og til kan tørrheten skyldes sykdom. Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Har du stått på badet og tenkt «Hvorfor har jeg tørr hud akkurat der»?

Eller kanskje du lenge har gått med en tørr flekk på et bestemt sted, som ikke går bort selv om du smører deg med fuktighetskrem?

Hudlegene gir deg svar på hva som er vanlig og uvanlig, samt hva du bør gjøre med det.

Tørre øyelokk

Huden på øyelokket er svært tynn og sensitiv.

– Hvis du vasker deg mye i ansiktet, kan det føre til tørr hud. Huden vår tørker generelt mer ut etter hvert som vi blir voksne, og da trenger vi mer fuktighetskrem enn før, sier Sidsel Haug, hudlege ved Volvat.

Huden rundt øynene blir fortere irritert.

TEST: Hudlege Michael Zangani anbefaler å teste produkter andre steder på kroppen før man tilfører det på ansiktet.
TEST: Hudlege Michael Zangani anbefaler å teste produkter andre steder på kroppen før man tilfører det på ansiktet.

– Ofte er tørr hud på øyelokket en irritasjonsreaksjon. Det kan være substanser som øyelokket kommer i kontakt med, men også partikler i luften som kan sette seg på huden, sier Michael Zangani, hudlege ved C-medical.

Tilstanden er vanlig og oppdages oftest hos kvinner.

– Av irritanter så er det ofte diverse sminke og produkter som irriterer huden på øyelokket. Allergisk reaksjon er heller ikke uvanlig, sier Zangani.

Det anbefales derfor å bruke riktig øye-krem.

– Vanlige kremer er vanligvis for sterke for øyet, spesielt anti aging-produkter. Følg benet rundt øyet når du legger på øyekremen og ikke smør direkte på øyelokket eller under øyet. Dersom du trenger å smøre kremen direkte på øyelokket, er det egne øyekremer som passer til det, sier Elisabeth Lian, hud- og kroppsterapeut ved Neroli Hudpleie i Oslo.

Les også: Seks tips mot tørre lepper

Test produkter andre steder på kroppen

Dersom du er spesielt sensitiv, anbefales det å teste nye produkter andre steder på kroppen først.

– For de som er plaget eller ofte reagerer på produkter, er det viktig å teste produkter et annet sted på kroppen. Et eksempel kan være huden på innsiden av underarmen, slik at du slipper sterke reaksjoner i ansiktet. Test i en uke og følg nøye med. Får du en reaksjon på armen, så kan du regne med at du ikke tåler det i ansiktet heller, sier Zangani.

Har du en hudsykdom, er du mer utsatt for tørr hud på øyelokket.

– Mange med atopisk eksem har også ofte dette, sier Haug.

Tørr på albuen

Har du sett deg selv i speilet og sett at huden på akkurat tuppen av albuen er tørr og rød? Du er ikke alene.

PLEIE: Sidsel Haug, Hudlege ved Volvat: Hun mener at man ikke trenger å investere i dyre kremer for å få gode produkter som fungerer godt.
PLEIE: Sidsel Haug, Hudlege ved Volvat: Hun mener at man ikke trenger å investere i dyre kremer for å få gode produkter som fungerer godt.

– Mange har lett fortykket og tørr hud her som oftest skyldes mekanisk stimulering av huden. Dette er også ett vanlig sted for hudsykdommen psoriasis som gir skjellende, fortykket hud, forklarer Zangani.

Dersom du opplever dette som spesielt plagsomt, kan du gjøre tiltak.

– Smør deg etter du har dusjet. Dersom det blir spesielt ille, så kontakt hudlege, sier Zangani.

Du trenger ikke bruke penger på dyre kremer.

– Det er ingen gylden regel at dyre kremer må være mye bedre enn billige kremer. En kan kjøpe svært gode rimelige produkter på apoteket. Dyre produkter kjøpt i spesialbutikker behøver ikke være spesielt bra for en tørr, kløende hudtype, sier Haug.

Les også: Dette hjelper mot tørr hud i ansiktet

Tørre hender

Vinteren kan også være grunn til tørre hender. Årsaken til tørre hender kan skyldes en kombinasjon av den kalde vinterluften, det tørre inneklimaet og at vi gjerne vasker hendene oftere i forskjølelsessesongen, informerer farmasøyt i Vitusapotek, Christine Lødøen.

– Hendene er eksponert for mer kulde og kaldt vær enn resten av kroppen dersom man ikke er flink til å bruke votter eller hansker. Huden på hendene er også tynn, i tillegg til at vi vasker hendene oftere enn resten av kroppen, sier Lødøen.

– Det er viktig å bruke håndkrem etter hver vask dersom du opplever dette som et problem. Det samme gjelder føtter, sier Haug.

Over 80% av tilfellene av tørre hender skyldes en irritasjonsreaksjon.

– Dette er meget vanlig. Som oftest er det vann og vaskemidler, samt lite bruk av fuktighetskrem. Her bør man for eksempel bruke hansker, mild såpe og være flink med å smøre huden ofte, sier Zangani.

Plei og forebygg tørre hender:

  • Smør hendene ofte.
  • Unngå hyppig vask og bad dersom det ikke er nødvendig. Unngå for varmt vann når du vasker deg.
  • Bruk milde håndsåper eller ånd-og vaskeoljer med lav pH-verdi. Gjerne med fuktighetsgivende stoffer.
  • Unngå direkte kontakt med kjemikalier, som f.eks vaskemidler og andre stoffer du vet du ikke tåler.
  • Bruk vanter eller votter i kaldt vær.
  • Bruk en god håndkrem flere ganger daglig.
  • Bruk gjerne en fetere håndkrem på kvelden før du legger deg.
  • Bruk håndkrem i perioder du ikke er tørr på hendene. Det vil bygge opp huden og forebygge mot tørre hender.

Kilde: Farmasøyt i Vitusapotek, Christine Lødøen.

Tørr hodebunn

De fleste har hatt tørr hodebunn. Det er irriterende og kan oppleves som spesielt flaut hvis man har på seg svart genser. Heldigvis er du ikke alene om dette, og det finnes en rekke tiltak du kan gjøre.

– Tørr hodebunn kan komme av en normal irritasjonsreaksjon som ellers i huden. Det kan være at du bruker sjampo eller andre hårprodukter som du ikke tåler, sier Zangani.

HODEBUNN: Tørr hodebunn som klør kan skyldes at du bruker en sjampo du ikke tåler.
HODEBUNN: Tørr hodebunn som klør kan skyldes at du bruker en sjampo du ikke tåler. Foto: gettyimages.no

Du kan også ha arvet din tørre hodebunn.

– Noen har kun tørr hud i hodebunnen, gjerne medfødt. Ettersom vi blir eldre tørres huden ut generelt, og også hodebunnen rammes. Hvis du har funnet årsaken til tørr hodebunn og fått behandling hos lege, men fortsatt sliter med tørr hodebunn, finnes det gode produkter på apoteket som kan hjelpe deg, sier Haug.

De som sliter med hudsykdommer, har gjerne tørr hodebunn i tillegg. Det finnes to vanlige sykdommer i hodebunnen.

– Det er to hudsykdommer som ikke er uvanlige i hodebunnen. Dette er seboreisk eksem og psoriasis. Disse gir ofte hodebunnsforandringer og kløe, sier Zangani.

Les også: Over halvparten av oss har det – slik kan du redusere «gåsenupper» og inngrodde hår

Tørr på rumpa

Hvis du blir veldig tørr på rumpa bør du oppsøke lege for å få riktig behandling. Men tørr hud på rumpa kan også skyldes den helt ufarlige tilstanden Keratotis pillaris, også kalt Kyllinghud, kyllingnupper eller gåsenupper.

GENETISK TILSTAND: Keratotis pillaris kan oppstå på og rundt rumpa, men kan også forekomme andre steder på kroppen som på armer, lår eller ansikt
GENETISK TILSTAND: Keratotis pillaris kan oppstå på og rundt rumpa, men kan også forekomme andre steder på kroppen som på armer, lår eller ansikt Foto: Getty Images

– En tilstand som oppfattes som tørr hud på rumpa er Keratotis pillaris. Dette er en genetisk tilstand hvor man finner døde hudceller i porene. Huden kjennes som sandpapir. Mange blir fristet til å skrubbe, men mekanisk skrubb vil bare gjøre det verre. Her anbefaler man kjemisk eksfoliering med for eksempel fruktsyrer, sier Zangani.

Kyllingnupper kan inntreffe allerede før 10 års alderen, og får ofte en oppblussing under puberteten. Hos mange forsvinner denne hudlidelsen av seg selv, og den er derfor ikke like hyppig hos voksne, skriver NHI.

Tilstanden kan også forekomme andre steder på kroppen som på armer, lår eller ansikt.

Dersom du imidlertid er tørr jevnt over hele kroppen, kan det komme av at du drikker for lite væske, eller at huden trenger en god krem.

– Er du normalt tørr på hele kroppen, så bruk en god skrubb og en mild krem som gir deg den fukten du trenger for å gjenopprette balansen i huden, sier Lian

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2019, og sist oppdatert 06/11 2023.

Les også