syfilis

Syfilis: Her er symptomene

- Vi ser en økning av denne kjønnssykdommen, også blant heteroseksuelle.

SYFILIS: Syfilis smitter ved seksuell kontakt, inkludert oralsex og kan overføres gjennom sår i huden og kyssing. Foto: Getty Images.
SYFILIS: Syfilis smitter ved seksuell kontakt, inkludert oralsex og kan overføres gjennom sår i huden og kyssing. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Syfilis er en kjønnssykdom som er mest vanlig blant menn som har sex med menn. Allikevel øker tallene også blant heteroseksuelle, viser en rapport fra Folkehelseinstituttet.

- Grunnen til at kjønnssykdommen øker også blant heteroseksuelle i Norge nå er at det er mer smittestoffer i omløp enn tidligere, sier seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Øivind Nilsen.

Han jobber i avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte i Folkehelseinstituttet.

Les også: Mistenker du en kjønnssykdom? Her er symptomene

- Flere må bruke kondom

Nilsen mener vi må sette inn tiltak for å få opp kondombruk ved oral- og analsex.

- Hiv-forekomsten blant menn som har sex med menn, og som er smittet i Norge, ser ut til å gå ned. Men vi ser en klar økning i andre seksuelt overførbare sykdommer i denne gruppen, som gonoré og syfilis. Når risikoen for hivsmitte reduseres, viser studier at kondombruk ved oral- og analsex går ned. Det må tiltak til for å motvirke at dette skjer, sier Nilsen.

Han forklarer at selv om syfilis fortsatt er en relativt sjelden kjønnssykdom her i landet er økningen allikevel bekymringsfull.

Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) i Folkehelseinstituttet, viser at antall nye, årlige tilfeller av syfilis har økt fra 2016 til 2017 og blant menn som har sex med menn har antallet syfilistilfeller tidoblet seg siden 2005.

Ved landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, Sex og Samfunn hadde de kun tre tilfeller av syfilis i 2017.

- Selv om dette er lave tall og infeksjonen er svært sjelden i Norge, så har det vært en økning de siste årene, sier medisinskfaglig ansvarlig lege ved senteret, Marius Johansen.

Han oppfordrer derfor til kondombruk.

Les også: Klamydia gir oftest ingen symptomer

Slik smitter syfilis

Syfilis er forårsaket av bakterien Treponema pallidum. Syfilis er en sjelden sykdom i Norge, men fra slutten av 1990-tallet har antall syfilistilfeller blant menn som har sex med menn økt betydelig i Norge. I tillegg sees en økning blant heteroseksuelle smittede.

Syfilis smitter ved seksuell kontakt, inkludert oralsex og kan overføres gjennom sår i huden og kyssing. Vanligvis tar det tre uker fra smitte til sykdom.

Les også: Kjønnsvorter er vanligere enn du tror

Symptomer på syfilis

Sykdommen kan ha tre stadier, men ikke alle som er smittet går gjennom alle stadiene.

Første stadiet gir smertefritt sår med opphøyd kant og rød bunn der du er blitt smittet.

Andre stadiet (to måneder til to år etter smitte)sprek bakteriene seg til kroppen og kan gi tretthet, hovne lymfekjertler, utslett og håravfall. Rundt 30 prosent blir friske spontant etter dette stadiet.

Det siste stadiet blir kalt tertiær syfilis og rundt 30 prosent av de med ubehandlet syfilis utvikler tredje stadium. Etter rundt ti til tolv år, eventuelt lengre tid kan det forekomme hjerte- og blodkarkomplikasjoner, og manifestasjoner i sentralnervesystemet med utvikling av nevrologiske og psykiatriske symptomer.

Slik kan du teste deg

Syfilis påvises ved en blodprøve. I tidlig stadium kan sykdommen også påvises ved mikroskopi. Det tar rundt tre uker før blodprøven blir positiv etter smitte.

Behandling

Syfilis behandles med injeksjoner med antibiotika og behandlingen utføres vanligvis hos en spesialist.

Denne saken ble første gang publisert 24/05 2018, og sist oppdatert 24/05 2018.

Les også