Røykeslutt

Stump røyken på et par minutter

Et kort spørsmål fra legen kan være nok.

VIKTIG SPØRSMÅL: Legens spørsmål om røykevaner får folk til å stumpe røyken.
VIKTIG SPØRSMÅL: Legens spørsmål om røykevaner får folk til å stumpe røyken. Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Sosiale medier mot røyksug

Bruken av sosiale medier mot røyksuget kan være en vei å gå for mange som ønsker å stumpe røyken. På Facebook finner du gruppen Røykeslutt! som er en gruppe for dem som ønsker å slutte å røyke, har sluttet eller som vil vise sin støtte.

Et annet alternativ er nettjenesten Slutta.no, som er et interaktivt verktøy du kan bruke i hverdagen. Tjenesten er et gratis tilbud fra norske helsemyndigheter.

Et lite spørsmål fra legen om du røyker, kan være starten på en samtale som kan få deg til å stumpe sigaretten for godt.

Legen kan ta opp røykeslutt i form av en kort samtale på 2-3 minutter om røykevaner.

Det er, ifølge Helsedirektoratet, godt dokumentert at korte samtaler og råd om røykeslutt gir pasienter som røyker større mulighet til å bli røykfrie.

Les også: Røyking kan gi hårtap

Legens spørsmål

Her er spørsmålene du kan bli møtt med:

- Røyker du? - Hva tenker du om det? - Jeg vil råde deg til å slutte, og jeg kan hjelpe deg.

Går du til fastlegen med vonde knær og andre helseplager, skal du i teorien også få spørsmål om du røyker.

Tar ikke opp røyking

Men i praksis er det ofte ikke slik, og det forundrer helsemyndighetene.

Retningslinjene for røykeavvenning i primærhelsetjenesten som Helsedirektoratet utarbeidet for seks år siden, beskriver hvordan en samtale med en pasient kan skje på legens initiativ. Dette skal legge grunnlag for en kort samtale om røyking og avvenning uten at pasienten skal føle seg invadert.

- Vi stiller oss stadig vekk spørsmål ved hvorfor fastlegene ikke er så flinke til å ta opp røyking med pasientene, sier folkehelserådgiver, Marianne H. Hillestad hos fylkesmannen i Buskerud.

Les også: En røykeslutters bekjennelser

Vegrer seg

Mange bruker røykesluttpiller:

Det finnes flere reseptbelagte medikamenter legen kan foreskrive ved røykeavvenning:

Champix

I 2008 var det 16 915 kvinner og 13 816 menn som brukte dette legemiddelet. I 2009 økte antallet brukere til henholdsvis 18 569 og 14 863.

Zyban

I 2008 var det 2097 kvinner og 1795 menn som brukte dette legemiddelet. I 2009 økte antallet brukere til henholdsvis 3395 og 2582.

Kilde: Reseptregisteret.no

Ifølge en undersøkelse blant allmennleger i Vest-Agder, som er publisert i tidsskriftet for den norske legeforening i 2002, vegrer mange leger seg mot å ta opp temaet røyking med pasienten.

Flesteparten oppgir at samtaler rundt temaet tar for lang tid, men mange sier at de synes det er ubehagelig å spørre folk om deres røykevaner.

"Når legen snakker med pasienten om dette, gir det stor effekt med lite bruk av ressurser. Det er viktig at legen tar initiativ når pasienten selv ikke ber om hjelp til å slutte å røyke", skriver helseavdelingen ved fylkesmannen i Buskerud på sitt nettsted.

- En samtale skal gi pasienten følelsen av å eie samtalen. Deretter kan legen følge opp med andre tiltak som avvenningskurs, medikamenter og annen oppfølgning, sier Hillestad.

Les også: Dette får deg til å stumpe røyken

Stor effekt

Helseavdelingen i fylket har økt fokus på røyke- og snusavvenning nå på ettersommeren. Hillestad sier at de vil minne helsepersonell på hvor viktig det er å snakke med pasienter om røyking.

10 tips mot røyksuget

1. Hold deg i aktivitet og ha det hyggelig. Fysisk aktivitet gjør deg mindre rastløs.

2. Vær forsiktig med kaffe og alkohol. Virkningen av for mye kaffe kan forveksles med abstinens/sug etter røyk/snus.

3. Unngå mat og drikke som gir deg røyksug. Salater og fisk gir mindre røyksug enn tung kjøttmat.

4. Peppermynte, sterke pastiller, appelsin og mentol kan dempe lysten på røyk eller snus.

5. Pust dypt og rolig inn gjennom nesa og ut gjennom munnen ti ganger.

6. Gå ut av situasjonen som frister deg, og tenk gjennom hvorfor du ville slutte.

7. Puss tennene, bruk tanntråd eller tannstikker.

8. Drikk et stort glass vann, gjerne med litt sitron i.

9. Lukk øynene og tenk på noe hyggelig. For eksempe på det positive som skjer med kroppen din nå som du har sluttet å røyke.

10. Ring en venn eller Røyketelefonen 800 400 85.

Kilde: Tobakk.no

Hillestad mener at leger og helsepersonell bør øke fokuset på røykeslutt i kontakt med pasienter, i tillegg til alt det andre arbeidet som gjøres for å få til en livsstilsendring.

Men Hillestad mener at legene ikke alltid er like flinke:

- Det kan være at legene er lite klar over effekten av en slik kort samtale om røykevaner, eller at de trenger verktøy for samtaleteknikk, tror hun.

Legeforeningen har tidligere uttalt at røykeavvenning skal ha høy prioritet hos allmennlegene.

Les også: Eks-røykende er like sunne som ikke-røykende

Røyking er farligere enn antatt

Selv den minste eksponeringen fra tobakksrøyk kan være farlig og gi både lungekreft og KOLS, viser ny forskning som nylig ble publisert i tidsskriftet American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

- Selv de lavest målbare nivåer av sigarettrøyk har en direkte effekt på genene i åndedrettssystemet, sier forsker Ronald Crystal som leder avdelingen for genetisk medisin ved New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center i USA, til VG Nett.

Studien påviser for første gang at passiv røyking eller svært små mengder sigarettrøyk kan føre til genfeil som er sykdomsfremkallende.

Les også:

Så farlig er festrøyken

For mange gravide røykere

Passiv røyking øker slagfaren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning