unngå "feriemage" i sommer

Husker du på dette, så unngår du dårlig feriemage

Her er råd fra legene.

OPPKAST: Får du en mage-tarm-infeksjon på ferie, ender du sannsynligvis sånn....
OPPKAST: Får du en mage-tarm-infeksjon på ferie, ender du sannsynligvis sånn.... Foto: gettyimages
Publisert

Driver av Reiseklinikken, infeksjonslege og zolog Gunnar Hasle, forteller at bakterielle infeksjoner er den vanligste årsaken til diaré på ferie.

- Oppkast og kvalme kan opptre ved mange forskjellige infeksjoner, som et allmennsymptom på linje med feber, sier han.

- Om en diaré er ledsaget av kvalme blir det mye vanskeligere å erstatte væsketapet, noe som særlig kan være et problem hos barn, forteller Hasle.

Ulike årsaker

«Feriemage» er en samlebetegnelse på symptomer fra mage-tarm-systemet som du ikke opplever i hverdagen.

- Dette skyldes mange ting, men den mest klassiske årsaken er mindre mage-tarm-infeksjoner som gir symptomer som oppkast, diaré eller hard mage. Samtidig opplever de fleste også magesmerter og/eller ubehag, forteller chief medical officer i Hjemmelegene, Nicolai Klem.

Årsakene kan være alt fra endret inntak av mat og drikke, økt alkoholinntak, dehydrering, inaktivitet, lange reiser og endrede døgnrytmer:

-Det de fleste tenker på er nok fortsatt at man blir utsatt for en annen bakteriekultur i utlandet og at noen steder i verden er det andre hygienestandarder enn i Norge. Dette kan forårsake at man får mage-tarm-infeksjoner, sier Klem.

Vask hendene

God håndhygiene er avgjørende når du skal unngå trøblete feriemage:

- Det best dokumenterte tiltaket mot diaré er å vaske hendene før du spiser. Om du ikke har tilgang til vann og såpe kan du bruke hånddesinfeksjonsmiddel, for eksempel antibac, sier Hasle.

Det er også en god idé å holde seg unna grønnsaker og frukt som vaskes i vanlig springvann i enkelte land:

- Da er selvfølgelig også isbiter no-go, sier Klem.

Les alt om magesmerter her i Helseleksikonet.no

Vær oppmerksom på maten

Dette er mage-tarminfeksjoner

En mage-tarminfeksjon er typisk en betennelse i tarmene

Salmonella, Campylobacter og Yersinia er de bakterieneartene som oftest gir mage-tarminfeksjon

Når du i utlandet får turistdiaré, skyldes det som regel diaré-fremkallende coli-bakterier

Det kan også være Salmonella, Campylobacter, Yersinia, dysenteri- eller kolerabakterier

Mage-tarminfeksjoner kommer normalt plutselig, og er ofte overstått etter et par dager

Den største risikoen er et stort væsketap, som kan føre til at du får væskemangel

Tydeligste symptomer er: Allment utilpass, hyppige, tynne avføringer, kanskje som vann. Du får eventuelt lett feber, kvalme og brekninger. Det kan være litt blod i avføringen

(Kilde: Felleskatalogen.no)

- Det er lurt å bruke sansene dine. Kjenner du at det er noe galt med maten må du spytte ut hver smitt og smule. Veldig mange av de som får diaré tror de vet hvilket måltid de ble syke av, men de spiste maten selv om den ikke smakte godt, forteller Hasle.

Bakteriebomber bør unngås:

- Iskrem som softis kan være en bakteriebombe og er noe jeg kun ville ha kjøpt der det er stor pågang og mange mennesker, sier Klem.

Det er vanskelig å vite hvordan man kan finne de rette stedene å spise, men å forhøre seg med de lokale om hva de anbefaler kan være lurt.

- Samtidig kan det være aktuelt å dra dit det er mye mennesker. Der er det nok god kvalitet på råvarer og god gjennomgang av maten, råder Klem.

Les mer om diaré i Helseleksikonet.no

Kosttilskudd

Hasle forteller at det ikke er lov å si at et kosttilskudd kan brukes til å forebygge eller behandle sykdom, og at man på apotekene ofte bruker uttrykk som «å holde orden på magen»:

- Som hovedregel kan man si at kosttilskudd er humbug. Kulltabletter kan hjelpe mot forgiftninger, men diaré som skyldes matforgiftning blir sannsynligvis like fort bra uten som med kulltabletter, sier han.

- Det finnes heller ingen dokumentasjon på at det hjelper å ta frysetørrede melkesyretabletter. Det kan være enkeltstudier som viser en effekt, men om man slår sammen alle studiene som er gjort er det liten, om noen i det hele tatt, effekt, sier Hasle.

Les også: Følg med på dette om barn har diaré

Kontakt lege om du er urolig

Dersom du blir utsatt for en såkalt "feriemage" er allmenntilstanden din det kritiske:

- Du må få i deg væske så du ikke blir dehydrert. Feber er også et symptom du må følge litt med på, og kan være en god grunn til å bli sjekket av lege. Husk at du må få i deg noen salter, for eksempel kjeks, sammen med væske. Da kan for eksempel eplesaft og Farris-lignende produkter være gode. Men, dersom du er urolig bør du kontakte lege, sier Klem.

Du kan lese mer om diaré hos barn i Helseleksikonet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning