Salix

Varsler ny pollentype

Se hvordan du kan unslippe når pollen fra Salix slår til i påsken.

GÅSUNGER: Hvem skulle tro at disse uskyldige «gåsungene» eller «kattelabbene» kunne påføre oss plager.
GÅSUNGER: Hvem skulle tro at disse uskyldige «gåsungene» eller «kattelabbene» kunne påføre oss plager. Foto: Foto: Linda Haugvaldstad/Scanpix
Publisert Oppdatert

Pollensesongen er allerede i full gang. Før helgen begynte or og hassel å spre pollen på Østlandet.

Startskudd i påsken

Rundt 900.000 nordmenn har pollenallergi, de fleste har bjørkepollenallergi.

- 20 prosent av de som har bjørkepollenallergi, reagerer også på or og hassel, sier rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), Helle Grøttum, til klikk.no.

Les også: Å leve med pollenallergi

Påsken ser ut til å bli det store startskuddet for pollensesongen i år. Da nærmer det seg slutten på spredningen fra or og hassel, men bjørkepollenperioden ligger rett rundt hjørnet.

Som om ikke det er nok er salix, en ukjent pollentype for mange av oss, spesielt hissig i denne overgangsperioden.

Nytt pollen

Salix er en planteslekt der blant ann trærne selje, pil og vier hører hjemme. Allergikere kan reagere på pollen fra blomstene på disse trærne.

Les mer om planteslekten Salix her.

UKJENT POLLEN: Salix er en planteslekt der blant annet trærne selje, pil og vier hører hjemme.
UKJENT POLLEN: Salix er en planteslekt der blant annet trærne selje, pil og vier hører hjemme. Foto: Foto: Jens O.Kvale/Scanpix

- Salix er ikke ukjent for oss, men vi har ikke målt pollenspredning fra disse trærne tidligere. Blomstene på salix-trærne, «gåsunger» eller «kattelabber», som vi gjerne tar med oss inn i stua på vårparten, sprer pollen, sier Grøttum.

Med i pollenvarslingen

Det er nå bestemt at Salix skal være med i pollenvarslingen, etter at NAAF fikk mange henvendelser fra allergikere som hadde symptomer også når pollenvarslingen ikke viste spredning. Mange trodde de reagerte tidlig på bjørkepollen, men nå kan de skylde på Salix.

- Vi regner med at pollen fra Salix-trærne begynner å spre seg rundt 14.april, men hvis det blir mye fint vær fram til påske, kan det hende vi varsler spredningen allerede i palmehelgen, sier Grøttum.

Les mer om Salix på nettsidene til NAAF.

Slipper unna på fjellet

Påskefjellet er det beste stedet å være når pollensesongen braker løs for fullt.

POLLENPAUSE PÅ PÅSKEFJELLET: Hvis du er allergisk bør du vurdere fjellet i påsken.
POLLENPAUSE PÅ PÅSKEFJELLET: Hvis du er allergisk bør du vurdere fjellet i påsken. Foto: Foto: Erik Veigård /Scanpix

- Man slipper unna i større grad på fjellet.

Dersom du er pollenallergiker, bør du starte medisineringen en uke før spredningen bryter ut, og senest når du får symptomer.

Forveksles med forkjølelse

Hvis du på vårparten får symptomer på at du har allergi, bør du gå til legen din, selv om du ikke tidligere har fått påvist pollenallergi.

- Mange tror de er forkjølet. Hvis du klør i øyne og nese, nyser, har rennende nese og øyne, er tett i øvre luftveier og føler deg generelt uopplagt, kan det også være allergi.

Pollenvarsel på mail

Du kan selv teste det ut ved å kjøpe allergimedisin på apoteket. Det finnes medisiner uten resept.

- Hvis medisinene virker, er det ikke forkjølelse. Du kan også gå til legen og beskrive symptomene, og be om en blodprøve for å finne ut om du er allergisk, sier Helle Grøttum.

pollenvarslingen.no kan du velge geografisk område og hvilken type pollen du er allergisk mot, og få e-postvarsel de dagene det er spredning.

Les mer:

Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning