Astma og allergi

Pusteproblemer av husarbeid

Skrubbing av kjøkkengulv og rengjøring generelt kan utløse pusteproblemer hos astmatikere.

KREVENDE: Det kan være utfordrende å sette i gang med rengjøring av utilgjengelige steder. Noen enkle tips kan gjøre det lettere.
KREVENDE: Det kan være utfordrende å sette i gang med rengjøring av utilgjengelige steder. Noen enkle tips kan gjøre det lettere. Foto: Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX
Publisert Oppdatert

- Funnene våre viser svært tydelig at rengjøring forverrer symptomene hos astmatikere, sier lederen av en ny amerikansk undersøkelse, dr Bernstein.

Ville teste vanlige folk

De som har rengjøring som yrke, utsettes for mange ulike rengjøringsprodukter, og er i risikogruppen for å utvikle astma eller få en forverring av sykdommen.

Forskerne ved University of Cincinnati College of Medicine ønsket derfor undersøke hva som skjer med vanlige folk når de gjør rent i sitt eget hjem. Studien er nylig publisert i tidsskriftet Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Tydelig forverring

25 astmatikere og en kontrollgruppe på 19 ikke-astmatikere deltok i den 12 uker lange studien, alle kvinner. De hadde på forhånd fortalt forskerne at det var de som normalt sto for all rengjøring av huset.

Etter rengjøringen fant forskerne en tydelig økning i pusteproblemer hos personene med astma sammenlignet med kontrollgruppa.

Det er viktig at de som har astma, er klar over at rengjøringsmidler kan forverre plagene

Kjemikalier

Ifølge forskerne opplevde begge gruppene pusteproblemer ved bruk av rengjøringsmidlene, som ble vurdert å ha et lavt innhold av giftige kjemikalier.

Disse funnene peker på en svak, men potensiell viktig helsebivirkning når det gjelder bruk av rengjøringsmidler over mange år.

Les også: Dette er astma

Forskerne mener at leger burde advare astmatikere om eventuelle helsefarer ved bruk av rengjøringsmidler. Dr Bernstein påpeker at de nå trenger flere studier for å finne ut om dette stemmer.

- Meget interessant

- Funnene i denne amerikanske studien er meget interessante.

Det sier Tor B. Aasen, som er avdelingsoverlege og spesialist indremedisin og lungesykdommer ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

- Selv om den er relativt liten, passer funnene godt med klinisk erfaring og kunnskap om hvordan forskjellige vaskemidler virker, mener han.

Ikke jobben, men middelet

Aasen forteller at også flere europeiske undersøkelser har vist økte symptomer hos astmatikere når de blir eksponert for ulike vaskemidler.

- Det er derfor viktig at de som har astma, er klar over at rengjøringsmidler kan forverre plagene, påpeker han.

(Kilde: Health24.com)

Les mer:

Klikk Helse

Barnehelseguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning