Omgangssyken

Høysesong for omgangssyken

Omgangssyken kommer av en virusinfeksjon i tarmene, og er veldig smittsom.

OMGANGSSYKEN: Spesielt en ting er viktig å gjøre for å unngå omgangssyken. Foto: Getty Images.
OMGANGSSYKEN: Spesielt en ting er viktig å gjøre for å unngå omgangssyken. Foto: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Heidi Lange er seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet ved avdelingen for smitte fra mat, vann og dyr, hun sier grunnen til at omgangssyken som regel herjer i vinterhalvåret er usikkert.

- Generelt overlever virus bedre ved kjølige temperaturer, sier Lange.

Utbrudd av omgangssyken skjer ofte på sykehus, sykehjem, barnehager, skoler og cruiseskip hvor folk er i nær kontakt med hverandre i lengre perioder.

Symptomer på omgangssyke

Omgangssyke, også kalt mageinfluensa, er som oftest forårsaket av virus og er veldig smittsomt, derav navnet sitt, da det er noe som går rundt på omgang. Dette forteller Daniel Sørli som er lege ved Dr. Dropin i Oslo.

- Normalt sett tar det to til tre dager fra smitte til du blir syk selv. De vanligste symptomene er kvalme og generell følelse av uvelhet før du starter med oppkast og diare, forteller Sørli.

Hvor lenge du er syk varierer fra person til person, men som regel er du syk i tre til syv dager.

- Du er smittsom så lenge du kaster opp eller har diare. Det er derfor lurt å vente så lenge som 48 timer fra du var syk sist til du er tilbake i barnehage, skole eller jobb, sier Sørli.

Han legger til at det er viktig å passe på egen håndhygiene dersom du omgås andre som er syke.

- Foreldre med syke barn har lett for å få med seg virusene fra oppkastet eller diareen, forteller han.

Les også: Dette bør du ikke spise dersom du har omgangssyke

Norovirus mest vanlig

Norovirus er i følge Folkehelseinstituttet den vanligste årsaken til omgangssyken. Utbruddene inntreffer stort sett gjennom vintermånedene. Denne står for over 50 prosent av alle mage- og tarminfeksjoner i verden i dag.

Vanligvis tar det mellom 12 og 48 timer fra man blir smittet til man blir syk. Også her er symptomene kvalme, oppkast, magesmerter og diare.

Ikke drikk cola

Omgangssyke er i utgangspunktet ikke farlig, men i noen tilfeller kan det være lurt å kontakte lege.

- Små barn med uttalt diaré og oppkast som er syke og medtatte bør tilses av lege. Det samme gjelder for voksne med kraftige symptomer og nedsatt almenntilstand, forteller Lange.

Det finnes flere råd og tips til hvordan man skal takle omgangssyken.

- Det er viktig med god pleie og rikelig med drikke. Væsken du får i deg må imidlertid bidra til å forhindre uttørring, forteller hun.

Det er altså ikke anbefalt å drikke cola, selv om dette er et tips mange tar i bruk når du opplever kvalme.

- Unngå drikke med mye sukker, da dette kan øke graden av diare. Lettbrus er heller ikke anbefalt, da det inneholder søtningsstoffer som binder vann i tarmen. Dette bidrar til å opprettholde eller forverre diareen, sier Lange.

Hun legger til at apotekene gir god informasjon om væskeerstatning.

- Har du små barn som fortsatt blir ammet, bør du fortsette dette som normalt, forteller Lange.

Les også: Slik blir du kvitt kvalmen

Smitter lett

Det skal veldig lite til for å bli smittet av viruset som forårsaker omgangssyken.

- Det er antakelig så lite som 10-100 viruspartikler som skal til før sykdommen oppstår, sier Lange.

Videre forklarer hun at virus skilles ut i oppkast og avføring hos syke personer, og at det i ett gram avføring kan være opp mot en milliard viruspartikler.

- Viruset kan smitte ved direkte person- til person, via kontakt med forurensede overflater som dørhåndtak og vannkraner, i tillegg til at det kan smitte gjennom forurensede matvarer eller vann, forteller hun.

Viruset kan også smitte fra person til person ved nærdråpesmitte.

- Når en person kaster opp dannes det små dråper som inneholder virus, og disse kan sveve rundt og legge seg på møbler og overflater, sier Lange.

Smitte kan altså skje enten du puster inn og svelger virus, eller tar på forurensede overflater og videre får viruset på hendene og inn i munnen.

- Dette kan for eksempel skje dersom du spiser mat uten å ha vasket deg på hendene. Vasker du deg ofte på hendene minsker du sjansene for å bli smittet på denne måten, forteller hun.

Pass derfor på å ha god håndhygiene. Det betyr hyppig håndvask med såpe og rennende vann, spesielt før du lager mat, før du spiser mat og etter du har vært på toalettet. Det er det aller viktigste du kan gjøre for å unngå smitte.

Behandling av omgangssyken

Det ble i 2014 innført en vaksine til alle barn mot Rotaviruset, som er en av de vanligste grunnene til omgangssyken.

- Dette har gjort at færre barn blir syke med omgangssyke, og så dehydrerte at de må på sykehus, sier Sørli.

Han legger til at det ikke hjelper å behandle omgangssyken med antibiotika da det oftest er virus som er synderen.

- Det viktigste du kan gjøre er å hindre at du selv, eller den som er syk i å bli dehydrert. Drikk små mengder hyppig, selv i perioder du kaster opp mye, forteller Sørli.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning