SMITTEVERN:

Smittevern-ekspert irritert: – Nå er behovet enda større

Dette er det aller viktigste du kan gjøre for å hindre korona-smitte – og dette må du unngå.

KRITISK: Førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, mener man må ta grep og få ut desinfiserende middel på offentlige steder og arbeidsplasser.
KRITISK: Førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, mener man må ta grep og få ut desinfiserende middel på offentlige steder og arbeidsplasser. Foto: USN.no
Sist oppdatert

– Selv om dråpesmitte er den viktigste smitteveien ved luftveisinfeksjoner, utgjør også direkte og indirekte kontaktsmitte et viktig element, opplyser seniorrådgiver ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging på Folkehelseinstituttet, Mette Fagernes til Klikk.no.

– Når pasienter som er smittet hoster eller nyser lander det virus på gjenstander i nærheten. Dersom andre innen kort tid tar på gjenstandene er det risiko for at de får viruset på hendene, sier hun.

For å unngå å selv bli syk er det viktig å ikke berøre ansiktet, øyne og munn, med urene hender.

– Håndhygiene er derfor et viktig smitteforebyggende tiltak også ved luftveisinfeksjoner, sier Fagernes.

95 prosent vasker for dårlig

Smitte i Norge

Onsdag kveld ble det første tilfellet av koronasmitte påvist i Norge, og torsdag ble det kjent at 50 personer er satt i hjemmekarantene i Oslo.

Torsdag kveld er det bekreftet tre nye koronasmittede i Norge.

– Hvis 25 prosent av befolkningen blir smittet, og det er det scenariet Folkehelsinstituttet har bedt helsetjenesten planlegge for, så kan det medføre at mellom 160.000 og 280.000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten på grunn av sykdom, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på Helsedirektoratets pressekonferanse torsdag

En studie fra 2003 viste at så mange som 30 prosent av amerikanere ikke vasker hendene etter et toalettbesøk. En annen studie fra 2013 fra Michigan State University, fant at cirka 95 prosent av de 3700 menneskene de observerte, vasket hendene feil eller altfor dårlig, skriver NRK.

33 prosent brukte ikke såpe, mens 10 prosent droppet håndvasken helt. De som vasket hendene, gjorde det kun i seks sekunder.

Fagernes ved folkehelseinstituttet oppfordrer alle til å være ekstra grundig med håndvasken i disse dager.

Mette Fagernes
Mette Fagernes Foto: FHI

– Man må rengjøre hele hånden – ofte rengjør vi bare deler av den. Områder som ofte glemmes er; fingertupper, tomler, området mellom fingrene og hendenes overside. En god og effektiv håndvask tar ca. 40 sekunder fra man setter på vannet til hendene er tørre, sier hun.

Fagernes får støtte av førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein.

– Håndhygiene er det aller viktigste. Man bør vaske hendene ofte og godt, samt bruke hånddesinfeksjon, sier han.

Disse tiltakene gjelder også for å forebygge korona-smitte.
Disse tiltakene gjelder også for å forebygge korona-smitte. Foto: FHI

– Man bør dessuten ta influensavaksinen. Årsaken til det, er at både koronavirus og influensa fører til luftveisinfeksjoner. Dersom man rammes av begge deler, øker sannsynligheten for et mer alvorlig sykdomsforløp, sier han.

Les også: Feil du gjør når du vasker hendene

Smittevern-ekspert irritert

Klein har også en klar oppfordring til helsemyndighetene:

– Få ut en anbefaling om dispensere med desinfeksjon på offentlige steder og på arbeidsplasser, sier han.

– Jeg er irritert over at det står fortsatt ikke blir utplassert håndspritdispensere på offentlige steder. FHI burde anbefale institusjoner og bedrifter om at det ble utplassert. Det ble gjort i forbindelse med svineinfluensa-utbruddet, men nå er behovet enda større, mener Klein.

Klikk.no har kontaktet FHI, men de har foreløpig ikke svart på forskerens oppfordring.

Klein landet selv nylig på Torp lufthavn og så ingen dispensere der. Avinor ved Oslo Lufthavn Gardermoen opplyser at de ikke har gjort slike tiltak for reisende.

Forskning: – Kan bremse en epidemi kraftig

  • En fersk studie (februar 2020) fra MIT slår fast at hvis flypassasjerer vasker hendene sine oftere og bedre på de ti største flyplassene i verden kan dette motvirke spredning av smittsomme sykdommer og epidemier kraftig.
  • Studien anslår at bare rundt 20 prosent av reisende på flyplasser har rene nok hender. Dersom man fikk dette tallet opp til 60 prosent kan spredningen av smittsomme sykdommer begrenses med hele 69 prosent.
  • Hvis håndvaskingen på flyplasser øker med bare 10 prosent, noe forskerne mener er mulig å gjøre hvis de informerer passasjerene bedre, kan spredningen av smittsomme sykdommer reduseres med 24 prosent, heter det i studien, skriver forskning.no.

Kilde: MIT / Forskning.no

– Dette er det helsedirektoratet som bestemmer, og vi har ikke fått noen beskjed derfra. Enn så lenge ikke gjort noe annet enn at vi har delt ut informasjon om koronaviruset, sier pressevakt i Avinor, Nora Prestaasen til Klikk.no.

Hun forteller at Avinor har gitt ansatte som jobber i en skranke eller i sikkerhetskontrollen og ikke kan vaske seg umiddelbart, tilgang på håndsprit.

– Avinor har sendt ut en anbefaling til andre lufthavner om å gjøre det samme. Vi vil fortløpende vurdere om andre tiltak er nødvendig, sier Prestaasen.

I en oppdatering fredag melder Avinor nå at de vil sette opp dispensere med håndsprit på utvalgte steder.

– Avinor har til nå ikke fått råd fra helsemyndighetene om å sette opp dispensere som et konkret tiltak, men basert på helsemyndighetenes råd om å legge til rette for god håndhygiene, har Avinor likevel gitt et internt råd til våre lufthavner om å sette opp dispensere med Antibac, eller lignende, der det ikke er tilgang til vann og såpe, sier Prestaasen til Klikk.no

Les også: Seks ting du glemmer å vaske

– Munnbind helt unødvendig

Koronafrykten har ført til at folk har tømt norske nettapoteker for munnbind, skriver TV 2.

UNØDVENDIG: Munnbind kan virke mot sin hensikt.
UNØDVENDIG: Munnbind kan virke mot sin hensikt. Foto: NTB Scanpix

Folkehelseinstituttet slår fast at bruk av munnbind ikke er noe de anbefaler, fordi det ofte vil brukes feil – og tvert imot øke sjansen for å bli smittet eller spre smitte.

– Det er helt unødvendig, og kan virke mot sin hensikt. Årsaken er at man etter 15 minutter vil begynne å svette bak masken. Dette er ubehagelig og man vil da begynne å klø seg på munn, nese og øyne. Hvis du har viruset på hendene, og klør deg under masken, fører man viruset rett til slimhinnene, advarer Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge.

  • Effektive hånddesinfeksjonsmidler med alkohol (70-90%) er like effektivt som håndvask med såpe og vann under forutsetning av at; hendene ikke er synlig tilsølt, eller tilgriset av kroppsvæsker (som luftveissekret) eller annet organisk materiale.
  • Håndvask er anbefalt metode utenfor helsetjenesten fordi man ofte er synlig skitten på hendene (særlig barn) eller kan ha organisk materiale som matrester eller luftveissekret på hendene uten at det er synlig. Da har hånddesinfeksjon noe nedsatt effekt. Dersom håndvask med såpe og vann ikke er tilgjengelig er hånddesinfeksjon et godt alternativ.

Kilde: Mette Fagernes ved FHI

Se mer

Så farlig er viruset

Han mener det er viktig å ta sine forholdsregler, men oppfordrer samtidig folk til å ha is i magen, selv om viruset er påvist i Norge.

– Det er ingen grunn til å "fryse ut" mennesker som har en helt vanlig forkjølelse. Det er heller ingen grunn til å holde seg unna store folkemengder slik situasjonen er nå.

– Hvor farlig er viruset?

– Hvis man skal finne ut hvor farlig dette viruset er, så må man se på to ting: Hvor alvorlig sykdomsforløpet er og hvor raskt det smitter. Selve sykdomsforløpet for korona-smittede er ikke så farlig, men det er hvor raskt det smitter som gjør risikoen stor. Mange smittede vil også gi en del dødsfall, sier han.

Han påpeker at viruset er farligst for eldre mennesker, og mennesker som har kroniske sykdommer.

– Vi ser at snart 3000 mennesker har dødd av viruset på verdensbasis. Det kommer til å være enkelte som dør dersom vi får et utbrudd i Norge. Derfor må man være aktsom, men man bør også ha litt is i magen.

God håndhygiene er et bra sted å begynne.

– De viktigste tiltakene mot smitte er de helt alminnelige tiltakene som hver av oss kan gjøre. Ha god håndhygiene, ha god hostehygiene, vaske hendene regelmessig. Ha gode hostevaner. Redusere kontakthyppigheten mellom syke og friske og sikre god kommunikasjon og tillit til rådene i befolkningen, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på Helsedirektoratets pressekonferanse torsdag.

Han sa videre at de er innstilt på å iverksette «kraftige» tiltak i helsetjenesten, dersom det skulle bli et utbrudd.

Oversikt: Her kan du se hvor mange som er smittet og har dødd av koronaviruset

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2020, og sist oppdatert 28/02 2020.

Les også