Personlig hygiene

De vanligste feilene folk gjør når de vasker hendene

- Det handler om så mye mer enn redselen for å bli smittet og havne hjemme med influensa.

ORDENTLIG HÅNDVASK: En ekte håndvask består av vann, såpe og tørking av hender. Helst skal den også vare i minst 20 sekunder.
ORDENTLIG HÅNDVASK: En ekte håndvask består av vann, såpe og tørking av hender. Helst skal den også vare i minst 20 sekunder. Foto: Mike Kemp / Getty Images
Sist oppdatert

Forhåpentligvis lærte du allerede som barn at du skal vaske hendene med såpe og vann etter et toalettbesøk, og helst også før måltider.

Likevel er det mange som sluntrer unna det enkle og relativt raskt gjennomførte ritualet, eller rett og slett ikke vet hvordan de egentlig skal vaske hendene sine for å motvirke bakteriespredning og smitte.

Ifølge Folkehelseinstituttet er håndhygiene er vårt viktigste, enkleste og mest kostnadseffektive smitteverntiltak.

I en håndvask med såpe gjør de fettløsende midlene i såpen sammen med vannet at såkalte løststittende transiente bakterier løses opp. Når du gnir hendene mot hverandre, løser du opp skitt og forurensning, og disse partiklene blir deretter skylt av hendene ved hjelp av vannet.

Les mer om håndvask på Folkehelseinstituttets nettsider her.

Tror slurving skyldes uvitenhet

- Alle vet at den enkleste måten å bli syk på, er ved å ha smitte på hendene, men vi slurver likevel fælt med den berømte håndvasken, og mange glemmer det ofte. Det betyr ikke at vi skal bli hysteriske, men vi må respektere det, sier administrerende direktør i Rentokil Initial, Espen Agnalt, til Side2.

Han tror at mange slurver med håndvasken av en så enkel grunn som uvitenhet, og mener at en økt bevissthet rundt hvordan å vaske hendene på riktig måte kan ha god effekt på både HMS og trivsel på for eksempel jobben.

- Det handler om så mye mer enn redselen for å bli smittet og havne hjemme med influensa. Det handler også om respekten for den du gir hånden, og den som gir deg hånden. Derfor er håndhygiene et mye bredere begrep enn bare å unngå å bli syk, fortsetter han.

For oppklaringens skyld: En håndvask regnes som en vask av hendene hvor du bruker såpe, vann og tørker deg etterpå - IKKE når du kun lar vannet renne over fingrene.

Espen Agnalt har her listet opp de vanligste feilene i forbindelse med håndvask:

1. Du vasker ikke hendene når du skal spise

- Folk vasker ikke hendene i forbindelse med måltider. En av de vanligste måtene folk får i seg bakterier, er gjennom munnen når de skal spise.

Dette er et viktig punkt, for alt du eventuelt har av bakterier på hendene før du spiser kan overføres til munnen din.

2. Når du først vasker hendene, vasker du ikke godt nok

- En håndvask skal vare i minimum 20 sekunder, sier Espen Agnalt.

En symbolsk håndvask hvor du kun skyller hendene i vann, er ikke nok.

3. Du vasker ikke hele hånden - du glemmer fingrene og spesielt tommelen

- Håndvask er ikke å ha hendene i vasken eller under vann, heller ikke å skylle fingrene under springen etter at du har vært på do. Håndvask er en kombinasjon av vann og såpe.

Vi bruker som kjent tommelen masse, til blant annet å gripe om ting og trykke på mobilen. De kan derfor raskt bli de reneste bakteriebombene.

4. Du tørker ikke hendene dine

- Når du har vasket hendene dine, skal du tørke dem. Mange tørker ikke hendene i det hele tatt, og forlater toalettet uten. Selv om du vasker hendene med såpe, hjelper det ikke hvis du ikke tørker dem.

Noen bakterier forsvinner ikke hvis du ikke tørker hendene. I tillegg er fuktige hender et miljø bakterier trives i.

Enkelte steder, eksempelvis på utesteder, kan det være dårlige tørkemuligheter. Ofte finner man kun håndblåsere, og disse kan være fulle av bakterier. Helst skal du tørke deg med papir.

ESPEN AGNALT, administrerende direktør i Rentokil Initial.
ESPEN AGNALT, administrerende direktør i Rentokil Initial.

5. Du bruker ikke såpe

- Mange bruker ikke såpe, og tror det er vannet er det som fjerner bakterier. En håndvask defineres ved at man bruker vann og såpe og tørker seg etterpå.

Les også: 5 ting vi gjør for å unngå bakterier som er helt bortkastet

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2018, og sist oppdatert 02/11 2018.

Les også