Vaginisme og vestibulitt:

- Har du vond sex, slutt med det!

Én av fem unge kvinner opplever smerte under samleie.

VAGINISME: Problemer med stram skjede er ofte en kombinasjon av to ulike kvinnelidelser; vaginisme og vestibulitt.
VAGINISME: Problemer med stram skjede er ofte en kombinasjon av to ulike kvinnelidelser; vaginisme og vestibulitt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det kan være mange årsaker til at kvinner opplever smerter under samleie.

Stram skjede kan være en av årsakene, og med stram skjede snakker vi i dag om to ulike tilstander; vaginisme og vestibulitt. Mens vaginisme er krampeopplevelser, er vestibulitt svie ved inntrengning i skjeden.

- Det er et sammensatt problem og ofte kan det også være kombinasjoner av både vaginisme og vestibulitt, der vestibulitt er et langt nyere fenomen, sier Gro Killi Haugstad ved Høgskolen i Oslo, Fysioterapeututdanningen.

Hun har forsket på kvinner med underlivssmerter i snart 20 år.

Misforstått kvinnelidelse

- Ofte er langvarig smerteproblematikk i underlivet sammensatt. Jeg tror at dette har å gjøre med hvordan livene våre leves i dag - med mye stress og mye kontroll, det er opp i mot 20-25 prosent av alle unge kvinner som rammes av det vi i dag kaller vestibulitt - smerter i vulva/skjeden, sier hun.

Man vet også at kvinner med underlivssmerter har fått fjernet både livmor og eggstokker, fordi man trodde det ville hjelpe. Men smertene har ikke blitt borte likevel.

- Dette er tøffe situasjoner for svært unge kvinner med en gjennomsnittsalder mellom 20 og 30 år. En operasjon som ikke hjelper noe kan være med å forsterke og opprettholde smertene, sier Haugstad.

Vaginisme og vestibulitt

Haugstad begynte derfor å tilnærme seg smerteproblemet ved å kombinere fysioterapi med kognitiv terapi, restrukturere fastlåste tankemønstre og få bedret kroppsforståelse og kroppsopplevelse.

- Stram muskulatur i og rundt skjeden omhandler både trang inngang og smertefull inngang. Det er altså ikke skjeden, men musklene som gjør at det blir veldig trangt å komme inn der, sier hun.

Mens vaginisme er kramper i muskulaturen rundt skjeden, er vestibulitt svie ved inntrengning i skjeden. Naturlig nok kan vestibulitt også følges av vaginisme.

Stress og kroppslige spenninger

Haugstad tror mye av problemet med stram bekkenbunn/vulva kan skyldes at stressbelastende hendelser i livet kan være med å fremme økte kroppslige spenninger og bidra til at vi «holder pusten», og at vi har lite tid og mulighet til å «kjenne på avspenning og roe ned».

Hos noen av oss kan dette sette seg i bekkenbunnen, og fordi problemet kan være sammensatt og såkalt psykosomatisk vet man heller ikke bestandig før senere, hva som har trigget det.

- Men disse tingene kan komme tydeligere opp etter hvert, når man jobber med kroppen. Det at man kanskje ikke har hatt det så okay en periode, det at en mann kanskje ikke var så ok å være sammen med etc. kan bidra til at man blir spent og lukker seg litt igjen og det blir trangt og ømt i bekkenbunnen, sier Haugstad.

Påvirker sexlysten

Sexolog Gro Isachsen, som svarer på spørsmål på Doktor Online, mener at dette er en viktig sak for kvinnehelsen. Hun forteller at mange med vaginisme har ubevisste negative følelser overfor sex. De kan ha angst eller føle uro for å ha samleie.

SMERTER: Vaginisme og vestibulitt kan føre til stort ubehag i hverdagen.
SMERTER: Vaginisme og vestibulitt kan føre til stort ubehag i hverdagen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Gjentatte soppangrep eller bruk av antibiotika kan også ødelegge den naturlige balansen i skjeden og gjøre den tørr. Da kan samleier gi gnagsår som hos noen utvikler det seg til smerter som ligner brannsår (vestibulitt). Bruk av P-piller eller P-stav kan også være start på smertene. Begge påvirker hormonbalansen, særlig østrogennivået. Lavt østrogennivå kan gi "sprukne" slimhinner i og rundt skjeden og dermed starter en negativ spiral.

- Når kroppen forventer smerter, ikke nytelse, blir musklene rundt skjeden stramme (vaginisme) og det blir dårlig blodgjennomstrømming i bekkenet, sier hun.

Når penis skal inn i skjeden gjør det stadig vondere. For noen blir inntrenging umulig, for andre gjør det bare vondt og er ubehagelig. Noen får så stramme muskler at de ikke ser skjedeåpningen eller kan få inn en bomullspinne. For andre er åpningen så innsnevret at de ikke får inn en penis.

Bekkenbunnsøvelser

Siden vaginisme er kramper i bekkenbunnsmusklene som ligger rundt skjeden, har man funnet at disse kvinnene har god effekt av å lære seg å kjenne sin egen kropp, det å lære seg å slappe av og puste.

Isachsen forklarer at en del av det å bli kjent med egen kropp er en innføring i bekkenbunnsmusklenes betydning for vestibulitt eller vaginisme.

- Jeg har vært med på utvikling av bekkenbunnstreneren VagiFlex som gjør at kvinner lettere lærer seg å slappe av i musklene og får kontroll over dem. De med vaginisme lærer jeg hvordan man parallelt med slike øvelser kan innføre en finger eller et objekt i skjeden for å tøye ut musklene, slik at åpningen blir stadig større, sier Isachsen.

Samtidig avdekker vi årsakene til at musklene blir stramme, slik at man kan unngå å komme i samme situasjon igjen.

Sex skal ikke gjøre vondt!

Ifølge Isachsen er også en viktig del av behandlingen å avlære opplevelsen om at sex gjør vondt og er noe man ikke har kontroll over.

- Har du vond sex, slutt med det! Å finne ubetinget nytende måter å ha sex på og fjerne prestasjonsangst gjør ofte at kvinnene blir tryggere i erotiske situasjoner og blir mer forberedt på å ha samleie, sier Isachsen.

Noen må lære seg å få et bedre forhold til egen kropp og eget kjønn.

- Ofte må man starte en slik prosess med å lære seg onaniens gleder, sier hun.

Spør eksperten:

Sexolog Gro Isachsen svarer på spørsmål om seksualitet og samliv på nettstedet Doktor Online.

Det koster 149 kroner per svar, og du kan være helt anonym. Les mer om tjenesten her.

Mulige årsaker:

Hva som forårsaker den negative muskelhukommelsen i bekkenbunnsmusklene, kan variere. Etter å ha hjulpet mange kvinner med vestibulitt og vaginisme har Isachsen avdekket flere årsaker:

 • mye tørr pliktsex uten tenning, på grunn av stress eller prestasjonsangst
 • dårlig sex på grunn av for lite kunnskap om anatomi og teknikk
 • ekstrem anspenthet i hele kroppen, særlig i bekkenbunnsmusklene
 • smertefulle samleier som et resultat av medisinske eller psykiske tilstander
 • erfaring med sex utenfor ens egne grenser
 • negativt eller skambelagt syn på sex
 • angst for foreldres fordømmelse
 • angst for smertefullt samleie første gang
 • for tidlig debut
 • svært strenge meldinger fra foreldrehjemmet om sex ofte på grunn av religion
 • redsel for graviditet eller abort
 • redsel for smerter
 • ekstra smertefulle fødsler
 • manglende tillit til partneren
 • manglende tiltrekning til partneren
 • voldelig partner - nåværende eller tidligere
 • angst for forpliktelse
 • tidligere seksuelle overgrep

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning