Juletidens bivirkning:

«Fssst» så er det gjort

Hårfin grense mellom første- og andregradsforbrenning.

FORT GJORT: Få det skadde området under kaldt vann så raskt som mulig. Deretter vurderer du graden av forbrenning.
FORT GJORT: Få det skadde området under kaldt vann så raskt som mulig. Deretter vurderer du graden av forbrenning. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Sist oppdatert
SMÅSÅR: Er det skadde området lite og uten blemmer, trenger man ikke oppsøke lege.
SMÅSÅR: Er det skadde området lite og uten blemmer, trenger man ikke oppsøke lege. Foto: Foto: Crestock
TRE LAG: Huden består av tre lag, kalt overhud (epidermis), lærhud (dermis corium) og underhud (hypodermis subcutis). Ved tredjegradsforbrenning er alle tre hudlag skadet.
TRE LAG: Huden består av tre lag, kalt overhud (epidermis), lærhud (dermis corium) og underhud (hypodermis subcutis). Ved tredjegradsforbrenning er alle tre hudlag skadet. Foto: Foto: www.rikshospitalet.no

Mellom kakebaking, middagsteilberedning, drypping av julelys og -dekorasjoner er veien kort fra lystige aktiviteter til brennende smerte for både liten og stor. Juletiden er høysesong for forbrenningsskader, men ikke alle vet hva de skal gjøre når uhellet først er ute.

- Først må du avkjøle området der du har brent deg med kaldt rennende vann. Huden har fått en termisk skade, eller en varmeskade. Flere av hudcellene er allerede døde, men avkjølingen hjelper med å begrense skaden for hudcellene rundt brannsåret der det fortsatt ligger varmeenergi, forklarer allmenlege Satish Arora ved Lambertseter legesenter.

Lurer du på mer om brannsår? Spør doktor Arora på Doktor Online.

La blemmer være

Ifølge Arora er den vanligste feilen å stikke hull på blemmene som oppstår ved 2. gradsforbrenning.

- Det kan være vanskelig og vondt å ha dem på hender eller føtter, og mange tenker at væsken er problemet. Men ved å stikke hull, lager de en åpning i huden der bakterier kan komme inn og infisere såret. Så det må man ikke gjøre, fraråder Arora, som fraråder bruk av kjerringråd på generelt grunnlag.

- Avkjøl med vann så fort som mulig, det er det aller viktigste ved brannskader. Deretter må du avgjøre hvor stor skaden er. De forskjellige gradene av forbrenning har forskjellige symptomer, men man må vurdere selv om skaden er første- eller andregradsforbrenning, og forskjellen kan være liten ved første øyekast. Det er en huskeregel som sier at hvis området som er forbrent er større enn håndflaten til den skadde, så må man dra til lege. Det er en fin regel å huske, sier doktor Arora.

Les også: Ulike typer forbrenninger (video)

SMERTEFULLT: Forbrenninger er ekstremt smertefulle, og kan sette pasienten i sjokk. Andre- og tredjegradsforbrenninger kjennetegnes ved at det dannes blemmer i huden.
SMERTEFULLT: Forbrenninger er ekstremt smertefulle, og kan sette pasienten i sjokk. Andre- og tredjegradsforbrenninger kjennetegnes ved at det dannes blemmer i huden. Foto: Foto: Multimedicus

Identifiser skaden:

Et brannsår er en skade på huden etter kontakt med ild, varmt vann eller annen varme, eller fra elektrisitet, stråling eller etsende kjemikalier, og kalles også forbrenninger. Størrelsen på det skadde området avgjør sammen med forbrenningsgraden hvor alvorlig brannskaden er. Forbrenninger deles inn i tre grader:

1. gradsforbrenning: Huden er rød og smertefull

2. gradsforbrenning: Skaden går dypere og det oppstår blemmer

3. gradsforbrenning: Skaden går gjennom alle hudens lag og gir sårdannelse og forkulling av huden. Sårene er smertefulle og det blir lett infeksjon i dem. Men de kan også være smertefrie, noe som skyldes nerveskader som fører til at man ikke har noen følelse i området som er skadet. Økende smerter, rødhet, feber, hevelse eller økt væskeutskillelse er tegn på infeksjon. 3. gradsforbrenning gror ikke like fort og hudtransplantasjon kan være nødvendig.

Dersom du er usikker på hvilken type forbrenning du har, bør du kontakte lege.

Du må ha legebehandling hvis forbrenningen er større enn håndflaten til den skadde, ved forbrenninger i ansiktet og på halsen, hendene og i skrittet, ved forbrenninger som skyldes strøm, syre, base, olje eller kokende fett, ved de fleste 2. gradsforbrenninger og ved alle 3. gradsforbrenninger

Les også: Forbrenninger

Behandling av brannsår steg for steg:

  • Skyll med rennende kaldt vann så fort som mulig. Vannet skal ikke være iskaldt, men kan holde en temperatur på rundt 15-20 grader.
  • Skyll i minst en time og fortsett til det ikke lenger gjør vondt. Ikke skyll lenger enn fire timer.
  • Barn skal ikke kjøles med vann kaldere enn 28 grader.
  • Hvis du er kraftig forbrent og trenger legebehandling, bør du legge rene håndklær i kaldt vann og legg forsiktig rundt forbrenningen under transport til lege.
  • Stikk ALDRI hull på byller.
  • Ikke bruk brannsalver eller andre fettholdige kremer.

Kjerringenes råd

MÅL: Er det skadde området større en pasientens håndflate, bør vedkommende til lege.
MÅL: Er det skadde området større en pasientens håndflate, bør vedkommende til lege. Foto: Foto: Crestock
VANN, VANN: Skyll brannsåret i kaldt vann som holder 15-20 grader. Barn skal ikke kjøles med kaldere vann enn 28 grader.
VANN, VANN: Skyll brannsåret i kaldt vann som holder 15-20 grader. Barn skal ikke kjøles med kaldere vann enn 28 grader. Foto: Foto: Crestock

Det finnes et hav av kjerringråd som skal hjelpe mot brannskader. Det er stort sett matvarer som man har hjemme, som hjelper det norske folk med brannsår i de tusen hjem. Bortsett fra honning, er ikke disse metodene er vitenskapelig bevist. Det frarådes derfor sterkt å bruke disse metodene hvis man kan ha 2. eller 3. gradsforbrenning. Men fordi så mange mener de får god hjelp til smertelindring og skadebegrensing ved 1. gradsforbrenninger og solbrenthet, lister vi noen av metodene:

Topp 10 kjerringråd ved 1. gradsforbrenning:

Fersk aloe vera

Klipp av en gren på aloe vera-planten og klem ut den klebrige saften. Smøre forsiktig på huden der du er brent. Aloe vera skal lindre mindre brannskader raskt og bremse forbrenningen.

Yoghurt naturell

Smøre kald yoghurt naturell rett på huden der du er sår. Skal hjelpe så bra at man får sove på tross av smertene.

Agurk

Skjær skiver av kjølseskapskald agurk og legg rett på brannsåret. Bytt til nye skiver når de blir varme.

Tomat

KAN HJELPE: Mange mener aloe vera er den beste formen for brannskadelindring, men legene anbefaler kun kaldt vann.
KAN HJELPE: Mange mener aloe vera er den beste formen for brannskadelindring, men legene anbefaler kun kaldt vann. Foto: Foto: Crestock
KALDE SKIVER: Agurk i skiver er et gammelt kjerringråd mot brannsår, og kan lindre dersom den er kald. Agurk består hovedsakelig av vann.
KALDE SKIVER: Agurk i skiver er et gammelt kjerringråd mot brannsår, og kan lindre dersom den er kald. Agurk består hovedsakelig av vann. Foto: Foto: Crestock
GAMMEL REMEDIE: I gamle dager lagde man sårsalve til brannsår av bark fra alm.
GAMMEL REMEDIE: I gamle dager lagde man sårsalve til brannsår av bark fra alm. Foto: Foto: Crestock

Skjær tomaten i to og bruk halvdelene til å smøre tomatsaften på det brente området.

Honning

Vitenskapelige undersøkelser har vist at honning kan framskynde helingsprosessen ved små, ikke-alvorlige brannsår. Sammenlignet med antibiotikakremer grodde sårene raskere med honning, i følge forskning.no.

Egg

Stryk på litt eggehvite over den brente huden. Enkelte anbefaler også bruk av hele egget vispet sammen. Bruk av egg skal også hindre dannelse av blemmer, skriver Din Side.

Alm

Det seige slimet på innerbarken hos alm har i folkemedisinen blitt brukt på brannsår, betennelser og magesår. Kok opp ½ håndfull bark pr. liter vann. La det koke i ti minutter. Avkoket brukes til å vaske sår.

Burot

Mot brannskader. To håndfuller med burotblader pr. liter vann kokes i 15 minutter. Sårbandasjen dynkes med væsken før den legges over såret.

Andre vekster fra naturen med legende egenskaper for brannsår, skal være gråhvit skjegglav, tepperot, ringblomst, blodtopp, og lavendel.

Les også:

Tid for julebakst

Legg "varmekabler" i skoene

Solforbrenning

Soleklar forskjell på solkremer

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også