Avhengig av Facebook

Er du Facebook-avhengig?

Fem tegn som tyder på at du er hekta.

AVHENGIG: Livet på Facebook er noe helt annet enn det virkelige liv, men noen blir så oppslukt i nettet at de glemmer alt det andre.
AVHENGIG: Livet på Facebook er noe helt annet enn det virkelige liv, men noen blir så oppslukt i nettet at de glemmer alt det andre. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert
I det virkelige liv har folk dårlig ånde om morgenen, du må betale regningene og dere må krangle om hvem som skal skifte bleie. Men på Facebook trenger du ikke å bry deg med noe av det.

Er det Facebook som får deg til å stå opp om morgenen, og er du logget på hele dagen?

Paula Pile, en familie- og ekteskapsrådgiver fra North Carolina i USA får stadig pasienter som lar Facebook ta en stor del av livet deres.

- Bare forrige fredag hadde jeg tre pasienter som alle hadde Facebook-problemer, sier Pile til CNN.

«Crème de la crème»

- Facebook er en morsom, hyggelig, glad, vakker verden. Menneskene presenterer bare «la crème de la crème» av livet deres på Facebook. Og disse menneskene vil være dine venner! Det er veldig forførende, særlig når det virkelige livet ikke går så bra, sier psykolog Joanna Lipari ved Universitetet i California.

- I det virkelige liv har folk dårlig ånde om morgenen, du må betale regningene og dere må krangle om hvem som skal skifte bleie. Men på Facebook trenger du ikke å bry deg med noe av det, sier Lipari.

Her er en liste over fem varselstegn som kan tyde på at du er fanget av Facebook.

1.Du får mindre søvn på grunn av Facebook

TRØTT: Mister du verdifulle timer med søvn, og bruker du tiden på jobb på Facebook? Da er det kanskje på tide å trappe ned bruken.
TRØTT: Mister du verdifulle timer med søvn, og bruker du tiden på jobb på Facebook? Da er det kanskje på tide å trappe ned bruken. Foto: Foto: Crestock

Hvis du er oppe til langt på natt fordi du surfer rundt på Facebook, og du er trøtt neste dag, kan det hende du er avhengig.

2. Du bruker mer enn en time om dagen på Facebook

Selv om det er vanskelig å fastslå hva som er for mye, tror Paula Pile at en time om dagen er nok

- Jeg kan ikke forestille meg at noen trenger mer enn en time om dagen på Facebook, antagelig trenger ingen mer enn 30 minutter, sier hun.

3. Du blir opphengt i ekskjærestene dine

Noe av de morsomste og mest spesielle Facebook har å by på er at du gjenoppretter kontakt med gamle kjente. I utgangspunktet er det ikke noe galt med å bli venn med en tidligere kjæreste på Facebook, men for noen kan det faktisk føre til skilsmisse.

- En av mine pasienter møtte igjen ekskjæresten sin på Facebook. Hun la igjen noen veldig upassende kommentarer om hvor ulykkelig hun var i ekteskapet sitt. Kusinen hennes så kommentarene og fortalte det til foreldrene, som fortalte det videre til ektemannen hennes, og nå skal de skilles, sier Pile.

4. Du er på Facebook i stede for å jobbe

- Hvis du ikke gjør jobben din fordi du sniker deg til tid på Facebook, kan det hende du har et seriøst problem, sier psykolog Joanna Lipari.

5. Tanken på å logge av Facebook får deg til å svette

Prøv å gå en dag uten Facebook. Hvis det får deg til å føle deg stresset eller bekymret, må du søke om hjelp.

Skam og fornektelse

MÅ HA DET: For mange føles det skamfult å innrømme at man er hekta på internett, men flere og flere får problemer med avhengighet.
MÅ HA DET: For mange føles det skamfult å innrømme at man er hekta på internett, men flere og flere får problemer med avhengighet. Foto: Foto: Crestock

Internettavhengighet er en psykisk lidelse som brer seg, men som det er vanskelig å forske på fordi det er knyttet skam og fornektelse til det å bli avhengig av internett, skriver forfatterne av en forskningsartikkel i American Journal of Psychiatry.

Barn trenger behandling

Sør-Korea er et av landene som har gjort den mest interessante forskningen på internettavhengighet. Landet ser også avhengigheten som et alvorlig helseproblem.

Myndighetene tror at 2,1 prosent av sør-koreanske barn, det vil si 210.000 barn i alderen 6-19 år, trenger behandling for internettavhengighet.

Man tror at 20-24 prosent av disse trenger å legges inn på sykehus for å få behandling.

Restriksjoner på PC-spill

I Kina tror man at 10 millioner tenåringer sliter med avhengighet, og har derfor innført restriksjoner på bruk av PC-spill. Kineserne har også opprettet egne behandlingssentre for mennesker med internettavhengighet, ifølge PC World.

Keepmeout.com er en tjeneste som antagelig ikke hjelper deg med avhengigheten din, men den kan kanskje minne deg på at du sjekker facebook eller andre nettsteder i overkant mye. På keepmeout kan du legge inn egne restriksjoner på hvor ofte du besøker nettsider.

Men det eneste du får er en advarsel, og det er antagelig ikke nok, selv om tjenesten reklamerer med at du vil få livet ditt tilbake.

Les også:

Ikke skyld på ølbrillene

Coacher deg på mobil

Går til psykolog på nett

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Teknologi

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også