Graviditet

Drikker bort befruktningen?

Bekymret kvinne til Doktor Online: – Kan min manns alkoholforbruk påvirke sædkvaliteten?

ALKOHOL OG SÆD: Hvor mye kan man drikke før det går utover sædkvaliteten?
ALKOHOL OG SÆD: Hvor mye kan man drikke før det går utover sædkvaliteten? Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

"Jeg og min mann prøver å bli gravide, og jeg lurer på om hans alkoholforbruk kan påvirke sædkvaliteten. Vi har nå prøvd fem sykluser uten å lykkes," skriver kvinnen til Klikk-tjenesten Doktor Online.

Regelmessig eggløsning

Hun forteller at forrige gang hun ble gravid, skjedde det på første forsøk. Betingelsene for å bli befruktet synes å være i skjønneste orden denne gangen også:

"Jeg har regelmessig mens og utslag på eggløsningstest hver måned, 14 dager før mens. Jeg er veldig opptatt av at vi skal gjøre alt riktig for å ha et best mulig grunnlag for å bli gravid; spise sunt, trene etc. Hvor stort alkoholforbruk kan mannen ha før det går utover sædkvaliteten?" spør kvinnen, før hun går i detalj om mannens alkoholforbruk.

Sju glass vin på en kveld

"Mannen min drikker ca. tre-fire glass vin i helgene, tre-fire glass flere dager etter hverandre i ferier, julen etc., og kanskje seks-sju glass på en kveld når vi er på fest - noe vi er maks en gang pr. måned."

Befruktning

Befruktning av et egg kan skje kort tid etter at et modnet egg er frigitt fra en av eggstokkene , noe som skjer omtrent halvveis i menstruasjonsperioden.

Egget følger egglederen ned til livmoren. Hvis du har samleie i denne perioden, vil spermier bevege seg fra skjeden, gjennom livmoren og ut i egglederne.

Hvis en spermie trenger gjennom celleveggen til et av eggene, inntrer befruktning.

Les mer her i Pasienthåndboka

Les også: Svangerskapet uke for uke

Så gjentar hun spørsmålet: "Hvor mye alkohol kan han drikke uten at det går utover sædkvaliteten?"

Les hele innlegget her

Gynekologen: Helt ok

Kvinnen, som stiller spørsmålet under kallenavnet "Serifa", får et beroligende svar fra Doktor Onlines gynekolog Mette Moen:

"Jeg kan ikke si hvor mye alkohol som skal til for å ødelegge sæden, men din manns forbruk er innenfor det aksepterte, som for menn er opp til to glass vin om dagen. At det enkelte ganger blir noe mer, spiller ingen rolle," skriver Moen.

Hun anmoder innsenderen om ikke å mase på sin manns alkoholforbruk.

Du, derimot...

Hvor urettferdig det enn kan virke, biologien vil ha det til at kvinnen skal være med avholdende enn mannen både før, under og etter svangerskapet:

"Du bør avstå fra alkohol og spise folat. Du sier ikke noe om din alder eller hvor lang tid det er gått fra forrige svangerskap, men med årene tar det lengre tid å oppnå graviditet. Husk at de fruktbare dagene er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen. Samleie to-tre ganger i denne perioden er optimalt," lyder Mette Moens råd.

Les hele svaret her

Les mer:

Klikk Foreldre/gravid

Klikk Helse/kvinne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning