Alkoholskader

Dette gjør fylla med kroppen din

Det er en myte at potensen og hjernen tar skade.

FYLLA: Både kristisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft.
FYLLA: Både kristisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Slik virker promille på kroppen din

Opp mot og omkring 0,5 promille: Du føler deg lett påvirket.

Mellom 0,5 og 1 promille: Du blir kritikkløs og risikovillig

Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.

Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemer øker med stigende promille

Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig.

Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Vi overlever nok en fyllekule, men kroppen får gjennomgå.

- Allerede etter en halvtime til en time etter de første slurkene, slår effekten inn i kroppen vår. Jo mer vi drikker, jo større effekt på organismen, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Nasjonal Folkehelseinstitutt.

Fraktes til hjernen

Når vi koser oss med øl, dram eller et glass vin skal fluidiumet først ned i magen, deretter over i tarmene.

Her suges alkoholen opp i blodet som nå frakter den til kroppens ulike organer, lever, nyrer, hjerne.

Fordi rusen tross alt ikke kommer spontant, kan det også være vanskelig å beregne den - hvor sterk den blir og hvor lenge den varer - og også hvor lenge vi vil ha promille i kroppen.

Det er i hodet vi merker moroa først.

Svekker dømmekraften

- Den rent kjemiske forklaringen på rus er at alkoholen virker på reseptorer på hjernecellene i ulike hjernesentra og påvirker og forandrer funksjonen i disse. Både kritisk sans og stemmeleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. Kort sagt; vi sier og gjør ting vi ikke ville ha gjort i edru tilstand. Som kjent er det ofte ikke så smarte ting heller, sier Mørland.

Idet alkoholen når frem til hjernen vil denne «bade» i den samme promillen som blodet forøvrig. Av den grunn sier også en blodprøve alt om graden av fyll "i hodet".

Tre livsfarlige promille

Om høyt inntak av alkohol indirekte kan føre til idiotiske handlinger, ulykker og død, blir den først direkte livstruende i den rent fysiologiske betydningen av ordet når den kommer opp i tre-fire promille.

- Da kan den lamme det senteret i hjernen som styrer og regulerer åndedrettet vårt. Det som skjer når man dør av for høyt alkoholinntak, er at man slutter å puste, sier Jørg Mørland.

Han forteller at ca 100 personer drikker seg i hjel i Norge pr år på denne måten.

- Mange av dem er ungdommer med lite kjennskap og erfaring med alkohol. Man kan i prinsippet dø av alkoholforgifting første gang man drikker seg full, sier han.

Lever og nyrer tåler mye

- Men umiddelbart går leveren fri. Du kan ha mange fyllekuler uten å få snev av leverskader. Det er nesten umulig å drikke på seg en leverskade hvis du bare drikker deg full en sjelden gang. Men drikker du jevnt over mye over flere år kan du som kjent risikere leverbetennelse med skrumplever og fettlever som resultat, sier Mørland.

I første omgang bruker leveren kapasitet på å rense kroppen for alkohol. En frisk og velfungerende lever klarer dette.

- Nyrene tåler også godt alkohol, bedre enn leveren faktisk, sier Mørland.

Testostoronet halveres

Derimot skjer det mye på det hormonelle området når vi drikker.

- Hvis du er mann og drikker deg opp til 1 - 1,5 promille vil nivået av testosteron være halvert dagen etter. Testosteron er det hormonet som bygger opp muskler. I praksis betyr dette at du har mye dårligere effekt av treningen. Derfor er alkohol lite gunstig i forbindelse med muskeltrening, sier han.

- Når testosteronet svikter, vil også følelseslivet endre seg. Manglende motivasjon og energi, plutselig uro og bekymring er vanlig, har androlog og forsker Kenneth Purvis tidligere uttalt til Klikk.no.

Alkohol ugunstig ved amming og trening

Et annet svært alkoholpåvirkelig hormon er oxytocin.

Mye moro - og dystre statisstikker

Statistikkens tale er klar: I 60 - 70 prosent av alle trafikkulykker der sjåførenhar skylden er han påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

Minst halvparten av alle de årlige drapene som skjer i Norge - mellom 30 og 40 foregår i alkohol - medikament, eller narkotikarus. Hvor alkoholrusen er den dominerende.

Kilde: Jørg Mørland

Et gammelt doktorråd var å gi en god dram, tilsvarende en promille til for tidlig fødende kvinner. Det dempet riene og forsinket fødselen. Men oxytocin inngår også i dieprosessen - og kvinner som gir brystmelk bør drikke minst mulig alkohol fordi melkeproduksjonen blir mindre når man drikker. Et halvt glass rødvin er faktisk nok til at barnet får i seg mindre melk dagen dersom moren har en liten promille.

Produksjonen av stresshormonet kortisol øker også i forbindelse med alkoholinntak. For mye kortisol i kroppen virker nedbrytende på muskulaturen; altså nok en grunn til ikke å drikke dersom du er opptatt av muskulatur. For å si det på den måten, drikker du for deretter å trene dagen derpå, nuller det hverandre ut; du kunne like gjerne latt være å drikke og latt vær å trene og komme akkurat likt ut, sier Mørland.

Alkohol dehydrerer kroppen

- Alkohol dehydrerer kroppen; Når vi drikker, skiller vi ut mer urin enn ellers, sier Mørland.

Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH fra hypofysen. Det er dette hormonet som sender signaler til nyrene om å holde vannet tilbake. Når ADH er passivisert, strømmer det bokstavelig talt på.

Dehydrering, hormonelle endringer og ettervirkninger i hjernen medvirker til den berømmelige bakrusen. Den kan i noen grad forebygges ved at man drikker mye vann ved siden av alkoholen.

- Vi blir behagelig avslappet når vi drikker. Blodtrykket går kanskje ned fordi blodårene utvider seg noe og trykket kan falle. Men erfaringsmessig stiger blodtrykket igjen dagen derpå. Og drikker vi mye over lenger tid kan vi ende opp med et blodtrykk som er permanent for høyt, sier Mørland.

Angstdemper - som gir angst

Alkohol er en kjent angstdemper. Dette fordi den midlertidig demper aktiviteten i et hjernesenter kalt amygdala som finnes i midthjernen.

Høy aktivitet her er normalt hos folk med angst. Alkoholen demper angsten ved å redusere aktiviteten i amygdala.

- Når alkoholen går ut av kroppen igjen, øker også aktiviteten igjen i amygdala - noe som trigger angsten og gjør den verre. Slik oppstår de såkalte fyllenervene, sier Mørland.

"Night capen" som gjør oss våknere

Hva med en «night cap» til å roe ned på ved festens slutt. Da skal du jo likevel gå å legge deg. En liten skarp en kan neppe gjøre noen skade på det tidspunktet?

- Å tro noe annet kan både være en illusjon og en fare, sier Marianne Ors, overlege ved Neurofysiologiske klinikken ved Universitetet i Lund.

FYLLEANGST: Når alkoholen går ut av kroppen øker aktiviteten i amygdala - noe som trigger angsten og gjør den verre.
FYLLEANGST: Når alkoholen går ut av kroppen øker aktiviteten i amygdala - noe som trigger angsten og gjør den verre. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

For det første er fyllesøvn mangelfull søvn.

Råd mot bakrus

De vanligste symptomene på bakrus er hodepine, kvalme, uvelhet og uro. De beste rådene mot bakrus er forebyggende:

1) Vær oppmerksom på alkoholinntaket. La det gå 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet: Et glass i timen holder.

2) Alkohol er vanndrivende. Drikk mye vann/annen alkoholfri drikke ved siden av.

3) Spis mens du drikker.Har du mat i magesekken, kommer alkoholen senere over i tynntarmen hvor mesteparten av den taes opp i blodet.

4) Ikke legg deg på stigende rus.

Dette virker ikke:

Badstu: Alkohol kan ikke svettes bort. Kun 1 prosent av inntatt alkohol utskilles via svette, til nød 2 prosent, men effekten er minimal.

Allergimedisiner: Legemidler som inneholder antihistaminer (f.eks Zyrtec, Aerius eller Kestine) har ingen dokumentert effekt når det gjelder bakrus, selv om det riktignok kan dempe allergiske reaksjoner.

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Umiddelbart kan det virke som man slapper av og sover bedre. Sannheten er at du får en mye mer overflatisk og urolig søvn når du drikker. Det blir flere oppvåkninger fordi alkoholen vanndrivende og du må opp og tisse. Verre er det likevel at alkoholen inneholder giftstoffer som fortsetter å jobbe i systemet. Det er når disse går ut av kroppen at problemer oppstår. Vi kan våkne med angst og indre uro i tillegg til dårlig søvn - og også hodepine, sier Ors, som under alle omstendigheter fraråder nightcup nummer to.

- Ofte kombinerer folk tabletter og alkohol for å få sove. Søvnen blir som sagt elendig og tilvenningsfaren tilsvarende stor, sier Marianne Ors.

Promille og hallusinasjoner

Alkoholsøvn kan gi både delirium og i verste fall være direkte livstruende, ifølge Per Egil Hesla, spesialist i nevrologi og utdannet søvnspesialist i USA.

- Om natten følger søvnen spesielle sykluser mellom drøm og dyp søvn. Denne rytmen forstyrres og forskyves av alkohol. Drømmeaktiviteten kan hope seg opp på morgenkvisten. I verste fall kan drøm og virkelighet gå over i hverandre når vi våkner - og vi vil hallusinere, sier Hesla.

Dødelig søvn

Folk med respirasjonsforstyrrelser som søvnapne, bør aldri drikke før de legger seg.

- Ved normal søvnapne stopper man å trekke pusten regelmessig når man sover, men man trekker automatisk luft inn når oksygennivået i blodet kommer under et visst nivå. Er man full, fungerer kanskje ikke disse mekanismene. Oksygenmangelen kan føre til akutt hjerteinfarkt, blodpropp i hjernen - og i verste fall død, sier Hesla.

Men hjernecellene overlever flatfylla

- Selv om både hjerneceller og hjernesentre får gjennomgå når vi drikker for mye, er det likevel en myte at alkohol dreper hjerneceller, sier Mørland.

Med mindre vi drikker så mye at vi bedøver senteret som styrer pusting i en grad som gir oss generell surstoffmangel som jo kan skade hjernen, dreper alkoholen verken celler eller skader kroppsorganer i første omgang.

- Derimot er alkoholens langtidsskader betydelige, sier han.

Det er også en myte at potensen blir dårligere.

- De fleste vet at sexlysten får en oppsving når du drikker. Med mindre du blir stupfull selvsagt. Da stuper potensen også, sier Jørg Mørland.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Sånn går det når du blander alkohol og penicillin

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Urinen avslører helsen din

Lær å kjenne igjen hjerneslag

8 tegn på at du har et helseproblem

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning