Astma

Dette bør du passe på når du har astma

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstandstilstand i luftveiene. Du er også mer utsatt for komplikasjoner etter en virusinfeksjon

ASTMA: Symptomene på astma at du føler deg tett i brystet og er tungpustet. Det er også vanlig med pipelyder når du puster i tillegg til hoste. Foto: Getty Images
ASTMA: Symptomene på astma at du føler deg tett i brystet og er tungpustet. Det er også vanlig med pipelyder når du puster i tillegg til hoste. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

- Astma kan oppstå hos hvem som helst, sier sykepleier og helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), Anna Bistrup.

Grunnen til at hvem som helst kan få det er så enkelt som at det er mange årsaker til den.

- Noen kan være arvelig disponert, selv om det ikke er direkte arvelig, sier hun.

Bistrup forteller videre at andre kan være mer utsatt dersom de har hatt gjentatte luftveisinfeksjoner som barn, forårsaket av for eksempel RS-virus eller Rhinovirus.

Symptomer på astma

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstandstilstand i luftveiene. Dette gir en overfølsomhet i luftveiene som kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig om morgenen, ifølge Norges Astma- og allergiforbund (NAAF).

Symptomene er derfor at du føler deg tett i brystet og er tungpustet. Det er også vanlig med pipelyder når du puster i tillegg til hoste. Symptomene forverres ofte når du ligger og det er ikke uvanlig at symptomene endrer seg fra dag til dag. Enkelte dager trenger du ikke ha symptomer i det hele tatt.

Les også: Hodepine - årsaker og behandling

Dette bidrar til astmautvikling

Professor og overlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo Universitetssykehus, Karin C. Lødrup Carlsen, har forsket på dette hos barn i mange år.

- Årsaken er sammensatt, der både arvelig disposisjon og miljøfaktorer bidrar. En sikker miljøfaktor som bidrar til utvikling er om barnet utsettes for tobakksrøyk gjennom svangerskapet og etterpå, sier Lødrup Carlsen.

Det er også slik at luftforurensing ikke bare kan forverre symptomene, men også øke risikoen.

- Det har vært mye diskusjon om luftforurensing har en direkte påvirkning på økningen i befolkningen og nå ser vi en tydeligere indikasjon på at det er tilfelle.

- Allergiutløst astma er svært vanlig

Sykepleier Anna Bistrup forklarer at e ksponering av pollen eller andre allergener fra for eksempel pelsdyr er også en utløsende faktor.

80% av astmatikere kan derfor ha høysnue i tillegg.

- Allergiutløst astma er svært vanlig, spesielt blant barn. Da utløses symptomene av et allergen, som oftest pollen, pelsdyr, midd og i noen tilfeller matvarer, sier Bistrup.

Professor Karin C. Lødrup Carlsen forklarer at man helst snakker om allergisk astma.

- Eksponering av allergener kan føre til symptomer. Både voksne og barn kan få forverring av tilstanden i luftveiene ved allergeneksponering, men de aller hyppigste årsakene til dette hos særlig barn er luftveisinfeksjoner, forklarer hun.

Les også: Tegnene som betyr legebesøk

Anstrengelsesutløst astma

Du kan også få det av å være i et miljø med skadelige stoffer. Det kalles yrkesastma og kommer av eksponering for skadelige stoffer på jobb.

- Noen har også anstrengelsesutløst astma som kommer når man er i fysisk aktivitet eller i kulden, som oppstår når man puster inn kald luft, sier sykepleier Anna Bistrup.

Forskning viser også at fedme kan være en risikofaktor og at gutter her har større risiko som barn.

Dette bør du passe på

- Det er viktig å passe på lungehelsen sin, å holde seg i god fysisk form og ta medisiner som foreskrevet av legen, sier sykepleieren.

Hun legger til at å være forkjølet når man har astma ikke er farlig, men et virus kan allikevel forverre symptomene.

- Det kan gi plager fra lungene som tung pust, ekstra hoste og astmaanfall.

Astmatikere er også mer utsatt for andre luftveisinfeksjoner og du bør også ta influensavaksine da lungesyke er ekstra utsatt for alvorlige komplikasjoner som følge av influensaviruset.

Astma og bronkitt

Om vinteren kan astmatikere ha flere plager og symptomer. Dette skyldes overfølsomme luftveier, og ikke som mange tror - kuldeallergi. Den kalde luften fører indirekte til uttørring av luftveiene og dermed forsnevring.

- Bronkiene liker ikke kulden og kan trekke seg sammen, dette kan føre til anfall. Derfor er det viktig å være oppmerksom på hvor kaldt det er ute og justere uteaktiviteter utfra vær og formen din.

I svært kaldt vær blir det også vanskeligere å puste gjennom nesen og hos astmatikere fører pusting gjennom munnen til enda mer innsnevring i luftveiene fordi luften ikke rekker å bli varm før den når luftveiene.

- Kulde irriterer luftveiene, og kombinert med høy luftforurensing den kalde luften ofte fører med seg, kan det forverre symptomene og gi en «dobbel byrde». Dersom du ikke har god kontroll på pusten din kan du fortere reagere på den kalde luften, sier Lødrup Carlsen.

Hennes råd til astmatikere som føler mye besvær er å først vurdere om man har optimal behandling.

- Det kan også hjelpe å bruke en såkalt Jonas-maske, som er en kuldemaske, eller bruke et skjerf foran nese og munn når det er på det kaldeste.

Les også: Har du bronkitt?

Flere får astma

Forekomsten har vært økende de siste 40 årene og blant voksne i Norge har åtte prosent av befolkningen problemer slike problemer, mens undersøkelser viser at hele 20 prosent av barn har hatt eller har den innen de er 10 år.

- Når barna når 16 år, fant vi at mellom 20 og 30 prosent hadde hatt eller hadde pågående astma, sier professor og overlege Karin C. Lødrup Carlsen.

Hun forteller at det forskes mye på dette i Norge og internasjonalt.

- Forskningsområder med særlig fokus er optimal behandling, årsak og forebygging..

(Kilder: Helsenorge.no, NAAF)

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2018, og sist oppdatert 05/03 2018.

Les også