vann i kroppen

Slik blir du kvitt vann i beina

Hovne bein og ankler? Her er rådene du trenger.

VANN I KROPPEN: Dersom du går opp i vekt, kan du få hovne bein og ankler. Men hevelsen kan også skyldes sykdom. Foto: Getty Images
VANN I KROPPEN: Dersom du går opp i vekt, kan du få hovne bein og ankler. Men hevelsen kan også skyldes sykdom. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Kvinner er spesielt utsatt for vann i kroppen, sier Harriet Haukeland, spesialist i allmennmedisin ved Tanum legekontor i Bærum.

- Mange får ekstra mye væske i kroppen når de skal ha mensen, under graviditet eller når de legger på seg.

Når vannet hoper seg opp i selve kroppsvevet, blir det ubehagelig. Den medisinske benevnelsen er ødemer (hevelser), og disse kan oppstå alle steder i kroppen. Vanligst er hovne ankler og bein.

Under svangerskapet oppstår ofte åreknuter i bena. Åreknutene gjør at blodet ikke får nok fart tilbake til hjertet, og beina blir hovne.

- Synlige merker etter sokkestrikken om kvelden er utbredt blant kvinner som har født og hos andre med veneskader i beina, opplyser Haukeland.

Slik sjekker du

Derfor hovner bena

En tredjedel av alt vann i kroppen er utenfor cellene, det vil si i blodårer, lymfesystem og vev. Hovne ben og ødemer skyldes ubalanse mellom filtrasjon og reabsorbsjon av væske mellom blodkar og vev. Vann som trenger seg gjennom blod - eller lymfeårer, samler seg under huden og gir hevelser.

Årsakene kan være: Sykdom, medisinbruk, overvekt, åreknuter, betennelser, skader, allergiske reaksjoner eller hormoner.

(Kilde: nhi.no)

Slik tester du om du har vann i kroppen:

- Klem tommelen inn i huden, og hold den der i ti sekunder. Hvis huden fortsatt har en grop når du fjerner fingeren, har du vann i kroppen (ødem).

- Økt vekt og økt ødem er to sider av samme sak. Kroppen består av 60 prosent vann, og for hvert kilo du legger på deg, vil 60 prosent være vann, sier Haukeland.

Vannet fester seg ikke rundt midjen.

- Mange fyldige damer plages av hovne ankler. Med mye stillesitting vil magen være til hinder for blodsirkulasjonen. Kroppsvekten vil i seg selv være en ekstra belastning for bein og vener. Her kan man fort komme inn i en ond sirkel, sier hun.

- Vann renner nedover og ender alltid i kroppens laveste punkt, nemlig i ankler og legger. Har du ekstra polstring rundt midjen, dreier det seg om fett, ikke vann, fastslår Haukeland.

Bare hos sengeliggende pasienter vil vann samle seg på midten, nærmere bestemt i nedre del av korsryggen.

Les også: Sjekk om du drikker for mye vann

5 gode råd:

1. Begrens saltinntaket. 75 prosent av nordmenns daglige saltinntak kommer fra ferdigmat.

2. Begrens sukkerinntaket

3. Drikk mindre alkohol

4. Vær fysisk aktiv. Alt leggmuskelarbeid er bra.

5. Bruk fotskammel eller sleng bena på bordet i ny og ne i løpet av arbeidsdagen.

(Kilde: Harriet Haukeland, spesialist i allmennmedisin)

Sykdom

Mye vann kan være tegn på sykdom, deriblant nyresvikt, leversykdom, stoffskiftesykdommer, skader på lymfesystem, blodpropp, svangerskapsforgiftning og hjertesvikt.

BEINA OPP: Har du hovne bein, hjelper det å hvile beina høyt.
BEINA OPP: Har du hovne bein, hjelper det å hvile beina høyt. Foto: Colourbox.com

Mange medisiner gir også økt væskeansamling, deriblant kortison og kalsiumblokkere.

Vær obs på akutte hevelser, som ikke skyldes skade, allergi, insektstikk, medisiner eller betennelser.

- Hvis du hovner opp i bare ett bein, og ikke begge, kan det dreie seg om blodpropp. Dette bør unge jenter som går på p-piller være oppmerksomme på. Også hovne bein i kombinasjon med tung pust bør undersøkes raskt av lege, fordi dette er et typisk symptom på hjertesvikt, sier Haukeland.

Les også: Ni sunne vaner du burde innføre i dag

Sleng beina på bordet

Både stillesittende jobb og arbeidsdager med mye ståing og gåing kan gi hovne ankler.

En måte å redusere problemet på er å ta små pauser, der beina får hvile høyt. Hvis det ikke passer seg å slenge beina på bordet, kan du be sjefen om en fotskammel.

Ekstra hjerte

Et annet tips er å tenke på leggmusklene som kroppens hjerte nummer to.

Når du bruker leggmusklene, skal du tenke deg at dette er hjerteslag. Disse hjerteslagene er helt nødvendige for at blod skal pumpes fra beina og tilbake til hjertet.

- Særlig for de med stillesittende arbeid er det viktig at leggmuskulaturen får kjørt seg i løpet av dagen. All fysisk aktivitet for beina er bra. Gå i ulendt terreng, gå i trapper eller å ta en liten pause med knebøy mens du står på tærne, foreslår Haukeland.

Les også: Se om du tisser for ofte

Sukker og salt

Salt binder vann i kroppen og øker vannmengden i blodet.

Det som ikke er så godt kjent, er at høy sukkerinntak og alkohol virker vannopphopende.

Dette forklarer hvorfor vi kan våkne med hovne fingre og føtter og følelsen av oppblåsthet etter en kveld med mye god mat og drikke.

Te fordriver vann

- Enkelte pasienter ber om vanndrivende medisiner uten at det feiler dem annet enn at de har lagt på seg, sier Haukeland.

- Da pleier jeg å anbefale vanndrivende urtete istedet for medisiner.

- Te av kjerringrokk er et gammelt og godt kjerringråd for å holde væskenivået nede, sier hun.

Lakrisrot

Homeopat og akupunktør Irene Korsmo ved Clinic 1 i Sandvika anbefaler urtemedisin, og viser til at vi både kan drikke og spise vanndrivende vekster.

- Sliter du med mye vann i kroppen i forbindelse med menstruasjon, er det lurt å drikke te av lakrisrot. Denne urten regulerer binyrebarken, som igjen påvirker hormonsystemet vårt. Start med teen to-tre dager før forventet menstruasjon, og fortsette med daglig inntak til den er over, sier Korsmo.

- Kvinner med høyt blodtrykk må være forsiktige med lakrisrot, advarer Korsmo.

Hun anbefaler ellers å drikke nype- eller nestlete, samt å spise rotselleri, stangselleri, fennikel, persille, nesle og løvetann.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning