Lavt blodtrykk

Lavt blodtrykk – her er symptomene

Er du ofte svimmel eller føler deg slapp? Det kan bety at du har lavt blodtrykk

LAVT BLODTRYKK: Brukes som betegnelse på et blodtrykk som er under 100 i overtrykk og under 60 i undertrykk. Det aller vanligste symptomet er svimmelhet
LAVT BLODTRYKK: Brukes som betegnelse på et blodtrykk som er under 100 i overtrykk og under 60 i undertrykk. Det aller vanligste symptomet er svimmelhet Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Det finnes mange årsaker til lavt blodtrykk og genetiske forhold er den vanligste årsaken, sier allmennlege Anders Sandstrøm ved Aleris i Oslo.

Han forteller at lavt blodtrykk også kan forekomme ved graviditet, som bivirkning av enkelte legemidler eller ved akutt og kronisk sykdom.

Lavt blodtrykk oftest ikke tegn på sykdom

Lavt blodtrykk brukes som oftest som betegnelse på et blodtrykk som er under 100 i overtrykk og under 60 i undertrykk.

Optimalt blodtrykk hos en voksen er 120/80. Blodtrykk over 140/90 er høyt blodtrykk. Lavt blodtrykk er definert som blodtrykk under 90/60.

– Det er som oftest en normal variant og ikke tegn på sykdom, sier medisinsk direktør ved Volvat Storo, Lillan Dyvik Ellingsen.

  • Brukes som oftest som betegnelse på et blodtrykk som ligger under 100 i overtrykk og under 60 i undertrykk.
  • I de fleste tilfeller er blodtrykket vedvarende lavt uten en sikker årsak og uten at det gir symptomer. Det er en normaltilstand for mange. Ofte gjelder det unge, slanke mennesker, spesielt kvinner.
  • Lavt blodtrykk kan også skyldes underliggende sykdommer som hjerte-karsykdom eller lavt stoffskifte.
  • Det kan også skyldes visse medikamenter eller det kan være en følge av store blødninger, kraftig dehyderering eller underernæring.
  • Hvis blodtrykket blir for lavt blir blodforsyningen til viktige organer som hjerne, hjerte og nyrer utilstrekkelig. Da opptrer symptomer som slapphet og svimmelhet og i verste fall besvimelse.

Kilde: Helseleksikonet

Se mer

Hun forteller at unge og slanke mennesker, spesielt kvinner, kan ha lavt blodtrykk.

– Det kan også være tegn på dehydrering, og kan skje ved oppkast eller diaré, varme og feber. I tillegg kan man ha lavt blodtrykk som bivirkning av medisiner eller ved hjerte- og nevrologisk sykdom.

Les også: Strykeøvelsene du bare trenger en stol for å gjennomføre

Symptomer på lavt blodtrykk

– Det aller vanligste symptomet er svimmelhet, forteller Sandstrøm.

Han påpeker at symptomene kan være forskjellige fra person til person der noen kan oppleve tretthet, hodepine, konsentrasjonsvansker og synsforstyrrelser.

Dyvik Ellingsen forteller at symptomer som slapphet og svimmelhet er vanlige symptomer, og i verste fall kan man besvime.

– De fleste som har lavt blodtrykk som ikke er relatert til kronisk eller alvorlig sykdom kan trene og jobbe som normalt. Det er uansett lurt å roe ned treningen hvis du føler deg svimmel eller uvel. Det er også viktig å drikke nok for ikke å bli dehydrert.

Les også: (+) Allerede som tenåring bestemte Gunhild Stordalen seg for å ikke få barn

Forebygging og behandling

Lavt blodtrykk kan ikke effektivt forebygges, men plagene kan reduseres.

Har du lavt blodtrykk kan det allikevel være smart å ta noen enkle forholdsregler i hverdagen.

– For eksempel er det lurt å reise deg sakte, og ikke stå oppreist for lenge av gangen. Grunnen er at ved lavt blodtrykk er blodstrømmen til hjernen for svak og langsom når vi reiser oss fra passiv til aktiv, sier Dyvik Ellingsen.

Mennesker med lavt blodtrykk bør også unngå sterk varme som for eksempel badstu.

– Sterk varme senker blodtrykket så derfor bør mennesker med lavt blodtrykk unngå dette, sier hun.

Les også: Nei, du har ikke gått opp to kilo over natta

Drikk nok vann

Hun påpeker at fysisk aktivitet vil bidra til å få opp blodtrykket og minske plagene, og at det viktigste rådet av alle er å drikke nok vann i hverdagen.

– Personer med lavt blodtrykk er ekstra følsomme for underskudd av væske, og jo mer vann man drikker, jo mindre svimmel blir man.

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med behandling av lavt blodtrykk. Tilstrekkelig væske- og saltinntak er viktig for å forebygge ortostatisk hypotensjon.

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2018, og sist oppdatert 12/10 2022.

Les også