BELASTNINGSSKADER

Unngå belastningsskader med fysioterapeutens råd

Sitter du mye stille ved datamaskinen på jobb? Da har du større risiko for å pådra deg musearm og andre belastningsskader.

BELASTNINGSSKADER: Mange har opplevd en overbelastning i forbindelse med arbeid eller trening tidligere. FOTO: Getty Images
BELASTNINGSSKADER: Mange har opplevd en overbelastning i forbindelse med arbeid eller trening tidligere. FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Skader deles inn i akutte skader og belastningsskader. Akutte skader oppstår plutselig, med en klar hendelse og tydelig starttidspunkt.

- Belastningsskader derimot oppstår som oftest gradvis som følge av for mye belastning over tid, sier Martine Høiby, som er fysioterapeut ved Kolbotn Medisinske Senter.

Hun legger til at slike skader ofte skjer gjennom monotont arbeid, trening eller generell mosjon og fysisk aktivitet med for lite variasjon og for lite restitusjon. Dersom belastningsmønsteret samlet sett ikke endres, kan det gi skade og smerter fordi vevet ikke får tid til å bygge seg opp, før en ny belastning bryter det ned igjen, forklarer hun.

- Du har kanskje merket at det har murret litt, eller "vært noe der" en periode før det gradvis forverres. Eller at det er en mer tydelig debut, i form av en løpetur. Løpeturen vil da kun være en utløsende hendelse på toppen av underliggende vevsskade som overbelastning over tid, sier fysioterapeuten.

Hun understreker at belastningsskader ikke bare forekommer hos idrettsutøvere og mosjonister, men også hos en del som har montone arbeidsoppgaver på jobb, med for lite variasjon.

Les også: Mange årsaker til smerter i lysken

Vanligste steder å overbelaste

Daniel Sørli, lege ved Dr. Dropin, forteller at en av de vanligste belastningsskadene er musearm, som er smerter og betennelse i senene i underarmen. Dette kan komme av å sitte mye foran datamaskinen og arbeide ensidig.

- Belastningsskader kan forekomme på forskjellige steder, alt ettersom hvilke strukturer som blir overbelastet. En som sitter mye foran pc med kontorarbeid er mer utsatt for overbelastning av underarmer og håndledd. Maler man huset eller hytta i et jafs kan man få overbelastning i skuldre, underarmer og håndledd, forteller Høiby.

Les også: Dette hjelper mot nakkevondt

Dette kan du gjøre selv

For å forebygge belastningsskader tipser Sørli om variert og allsidig trening, samt å trappe opp treningen etter hvert. Han påpeker at kroppen har en fantastisk evne til å tåle belastning og trening så lenge kroppen gradvis blir vant til det.

- Hvis du setter deg et mål om å løpe maraton er det veldig mange mennesker kan trene seg opp til, men du må starte forsiktig. Hvis du løper lange strekninger hver dag og ikke har hviledager er sannsynligheten for betennelser i ankler, akilles, knær og hofter stor. Du kan faktisk løpe på deg brudd i både foten og leggen, sier Sørli.

Høiby legger til samtlige forebyggende tiltak du selv kan gjøre.

- Sørg for variert trening, aktivitet eller arbeid
- Gradvis oppbygging og tilvenning ved trening
- Sørg for tilstrekkelig restitusjon, ha hviledager mellom treningsøkter
- Ta pauser eller gjør alternative oppgaver på jobb
- Tren både styrke og kondisjon med et tilpasset opplegg
- Benytt deg av ergonomiske hjelpemidler på jobb

Hun poengterer at det viktigste er å forebygge skader. Forskning viser at risikoen for nye skader stort sett er tidligere skader.

Les også: Tre av fire er plaget av ryggsmerter

Behandling av belastningsskader

-Målet er at personen skal tilbake til ønsket aktivitetsnivå, sier Høiby.

Hun forklarer at det er viktig å få skaden undersøkt av helsepersonell for å stille riktig diagnose. Da kan man gi riktig behandling. En behandlingsmåte er å avlaste innenfor smertegrensen. Dette innebærer som oftest å ikke være helt i ro og en gradvis belastning av vevet. På denne måten får vevet mulighet til å bli sterkere og heles til tross for en belastning. Hun legger til at alternativ trening som sykling eller svømming kan være en slik behandlingsmetode.

- Jeg ser ofte at pasienter fortsetter å pushe til tross for smerter, dette er lite heldig. Hvis du fortsetter med det kan plagene bli verre, mer alvorlige, og eventuelt forplante seg til nærliggende vevsstrukturer. Belastningsskader og akutte skader er svært viktig å ta hensyn til, og må tas på alvor, sier hun.

Medisiner slik som betennelsesdempende kan være nødvendig dersom overbelastningen fører til en inflammasjon. Dette må imidlertid kun brukes etter avtale med lege.

Kulde kan også virke lindrende. Du kan legge is på det aktuelle området i 20 - 30 minutter. Husk å ha noe mellom huden og isen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning