SEX OG SAMLIV

Sexologen svarer

Ekstrem sexlyst, brudd og erectil dysfunksjon er noen av temaene brukerne tar opp.

SEXOLOGEN SVARER: Det er ikke alltid samlivet går av seg selv. Se hva sexolog Gro Isachsen svarer brukerne på Doktor Online.
SEXOLOGEN SVARER: Det er ikke alltid samlivet går av seg selv. Se hva sexolog Gro Isachsen svarer brukerne på Doktor Online. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Sexolog Gro Isachsen har vært ekspert på Doktor Online i flere år. Hun svarer på en rekke spørsmål knyttet til seksualitet og samliv.

Her er noen av spørsmålene hun har svart på de siste månedene:

Ikke sex på 20 år

"Jeg lever i et ekteskap uten fysisk kontakt, og slik har det vært i over 20 år. Hun vil ikke ha sex. Det var brått slutt da siste barn ble født. Det er utrolig frustrerende, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Vi har vært gift i 27 år og har to voksne barn. Vi har vært til rådgivning og veiledning, men det blir ingen endring. Heldigvis bruker jeg antideppresiva så det bremser det meste av sexlysten.

Men det er ikke slik det skal være. Jeg er bare 60 år. Og har hatt bare en partner. Hva råder du meg til å gjøre? Skal jeg fortsette slik, eller bryte? (Noe jeg ser utrolig mørkt på). Det blir tøft å etablere seg på nytt når du bare har trygd, dvs. dårlig økonomi. Men alternativet er nesten et helt liv uten sex, noe som er uønsket. Jeg sliter med depresjoner og bruker sovemedisin".

Har sexologen noen gode råd til mannen? Les svaret til Gro Isachsen her.

Ingen lyst hos mannen

"Jeg har et meget fortvilende spørsmål. Jeg er nyetablert i et samboerforhold. Vi hadde grei sex før vi flyttet sammen, men omtrent med det samme jeg kom i hus, ble også kontakten mellom oss mindre og mindre. Det er ingen kyssing, og han tar nesten aldri på meg lenger. Vi har sex kanskje to ganger i måneden. (...) Han har sagt han er trøtt og sliten, og det skjønner jeg. Men jeg går og lurer på om jeg skal gi opp hele forholdet på grunn av manglende interesse.

Er det noe galt med meg siden han ikke tar i meg lenger? Jeg er desperat etter nærhet, har vurdert et sidesprang, men er egentlig totalt mot utroskap. Jeg er veldig glad i ham, men vet samtidig rett og slett ikke om jeg orker å være her lenger. Hva skal jeg gjøre med en samboer med manglende lyst? Har du noen tips til hva jeg kan gjøre.. uten å måtte snakke med ham om dette?" (Innlegget er forkortet)

"Også kos må læres. Noen må ta det som voksenopplæring", sier sexolog Gro Isachsen blant annet. Les hele spørsmålet, og svaret til sexologen her.

Tør ikke bryte ut

Spør eksperten:

Sexolog Gro Isachsen svarer på spørsmål om seksualitet og samliv på nettstedet Doktor Online.

Det koster 149 kroner per svar, og du kan være helt anonym. Les mer om tjenesten her.

"Jeg har vært gift snart i tjue år, har tre barn med han, men har svært ofte vurdert å forlate han. Sist jeg hadde disse planene brøt han sammen før jeg fikk sagt noe, og det hele endte med en innlegging på psykiatrisk. Det viste seg at han var alvorlig psykisk syk, og antagelig har vært det siden vi giftet oss. Noe som forklarer alle problemene vi har hatt i løpet av årene. Siden han var syk, gjorde jeg ikke noe med planene om å dra fra han. Dessuten fikk jeg vite at den eneste grunnen til at han valgte å holde seg i live var meg.

Han er veldig veldig glad i meg. Så jeg vurderte det som uaktuelt å dra. Han vil aldri komme tilbake i jobb, og vil aldri bli helt frisk. Det har ikke vært noe seksuelt samliv på noen år nå. (...) Livet slik det er nå er vanskelig. Jeg lengter voldsomt etter å ha en fysisk relasjon til en mann. Så hva holder meg igjen? For det første vet jeg at dette kan være det som vipper han over pinnen. Barna er også glad i ham. Er det egoistisk å skulle ta hensyn til sine egne ønsker, egen lykke?" (Innlegget er forkortet)

Kvinnen får mange innspill og råd fra både de andre brukerne på Doktor Online og sexologen. Ikke alle er enige.

Bo i samme hus etter en separasjon?

BLI, ELLER GÅ? Hva holder meg igjen? Jeg vet at dette kan være det som vipper han av pinnen", skriver en kvinne på Doktor Online.
BLI, ELLER GÅ? Hva holder meg igjen? Jeg vet at dette kan være det som vipper han av pinnen", skriver en kvinne på Doktor Online. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

"Jeg har flere ganger forsøkt å google om man kan være separert, men bo i samme hus. Jeg ønsker å leve i fred og ro, arbeide, og bruke mine krefter på det, men jeg har forpliktelser jeg ikke kan gå fra. Jeg ønsker ikke å involvere noen jeg kjenner i min avgjørelse, men jeg trenger vite hvorfor det er så uvanlig at det ikke står noe på nettet om skilsmisse men bo i samme hus?

Jeg vil være glad for å få vite mine rettigheter og muligheter til å ta ut separasjon, men uten planer om å flytte før om ett år, eller tre. Jeg må av private grunner og forpliktelser bo i hus med min livsledsager i mange år enda , men i mitt hjerte er ekteskapet over". (Innlegget er forkortet)

Innlegget fikk mye oppmerksomhet. Sexolog Isachsen skriver blant annet følgende:

"Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor du ikke finner noe om separasjon og likevel dele felles husvære. Det ligger i begrepet - separasjon og separere."

Les hele diskusjonen her. (Sexologens innlegg står på side 6)

Ekstrem sexlyst

"Mannen min har ekstrem sexlyst, og jeg klarer ikke dekke hans behov. Han vil gjerne ha sex hver dag, og gjerne 2 ganger om dagen om vi er alene en helg. Om det går mer enn 2 dager mellom sex blir han fort grinete, og jeg gir etter for å slippe sure miner... Dette resulterer ofte i ikke veldig bra sex, da jeg i utgangspunktet ikke har lyst. Han klager ofte på at vi aldri har sex, og det er dette vi krangler om. Vi har en sønn på 11år og har vært sammen i 13 år.

For 1 1/2 år siden fant jeg ut at han har hatt ei dame på si. Dette var et forhold basert kun på sex. Da jeg oppdaget dette, lovet han å ikke gjøre det mer, men nå for et par dager siden oppdager jeg igjen at han har samme dame på si. Han sier selv at det er fordi jeg ikke svarer på hans sex-sms, og at han ikke får tilstrekkelig med sex hjemme. Vi har vanligvis sex 2-4 ganger i uken, og sender ofte kinky sms og bilder. Er dette vanlig for menn? Jeg begynner å innse at jeg ikke kommer til å klare å tilfredstille hans behov. Har du noen råd til meg/oss?"

"Problemstillingen du stiller er ganske vanlig, at mannen i et forhold har atskillig mer lyst enn kvinnen. Årsaken er ofte å finne i at menn har atskillig mer av tenningshormonet testosteron. I tillegg forsvinner tenningen ofte hos kvinnen om hun føler hun må stille opp på sex uten at hun egentlig har lyst ellers blir det sur stemning i hjemmet. Den dårlige spiralen mange går inn i er at desto flere ganger hun har sex uten tenning, jo mindre blir hennes lyst (...)"

Les hele svaret til sexologen, og innspill fra de andre brukerne i forumet her.

Erectil dysfunksjon

"Jeg har prøvd en medisin som heter "bondil" med godt resultat. Problemet er at min kone har diagnosen myomelanose (benmargskreft). Jeg har sett at en mann med den diagnosen ikke bør bruke Bondil. Kan det være noen fare for henne at jeg bruker medisinen som har vist seg å fungere godt?"

Gro Isachsen svarer her.

Hvorfor finner jeg ikke roen?

"Jeg er en mann på 35 år som har ei fantastisk samboer, hun er noen år yngre enn meg og jeg tror med hånden på hjertet at jeg ikke kunnet funnet en snillere, varmere, hyggeligere jente enn henne.

Før jeg traff henne var jeg singel i 5 år etter et brudd med min ex, på de 5 årene hadde jeg det rett og slett fantastisk spesielt med tanke på damer. Jeg datet hele tiden forskjellige damer, og på de 5 årene hadde jeg nok en 60-70 sex partnere, men kan huske at den siste tiden så savnet jeg veldig det og ha en kjæreste. Var jo egentlig litt på let etter det, men normalt traff jeg jenter hadde sex med et par ganger så videre til neste jente, var utrolig spennende og nettopp derfor slo jeg meg ikke til ro med noen av de heller, da de ikke gav meg lysten til videre kontakt. (...)

Og nå, vel vi har det superkoselig sammen, men har egentlig hele tiden kjent at jeg savner friheten og spenningen som jeg hadde som singel, savner rett og slett det livet med nye damer hele tiden. Men jeg er så ufattelig glad i denne jenta, hun er så god og snill og jeg klarer ikke å tenke at en annen mann skal være med henne heller og at jeg skal være uten henne, det hadde jeg ikke taklet særlig bra så dette er et kjempe dilemma, jeg er bare så lei av og tenke på dette hele tiden, om jeg skal gjøre det slutt for og være fri og frank eller ikke, men jeg får meg ikke til og gjøre det". (Innlegget er forkortet)

"Det finnes de som har seksuelle preferanser som gjør det vanskelig å roe ned med en", svarer sexolog Gro Isachsen. Les hele spørsmålet, og svaret til Isachsen, her.

Les også:

Gynekologen svarer om overgangsalder

De mest popukære debattene fra forumet

Promille, lite sex, skrittsopp og tett nese

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning