Spør eksperten:

Se hva ekspertene svarer

Her er noen av de ferskeste spørsmålene ekspertene har svart på.

FÅ HJELP: På Doktor Online kan du stille spørsmål til en rekke leger og eksperter.
FÅ HJELP: På Doktor Online kan du stille spørsmål til en rekke leger og eksperter. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Ekspertene på Doktor Online får mange og varierte spørsmål. Her er noen av spørsmålene de har svart på i det siste:

Samboerbrudd og gjeld

"Da jeg og min eks-samboer møtte hverandre hadde vi gjeld på hver vår kant. Vi samlet gjelden til et felles boliglån med pant i mitt hus. Nå har han flyttet fra meg og jeg skal selge huset. Han har ikke til hensikt å betale sin del av gjelden, og jeg frykter hva som vil skje når huset er solgt. Jeg må jo betale ned hele boliggjelden ved hussalg. Hvordan kan jeg gå frem for å få han til å betale sin del? Han nekter å bli med til advokat,vil ikke skrive under på noe papir,og har ikke nok inntekt til at han får beholde et så stort lån alene.Jeg tør ikke selge slik saken står nå. Hva kan jeg gjøre?

Se hva advokat Henrik Jensen svarer her.

Matintoleranse og fysisk aktivitet

"Jeg er på diett i en måned da jeg jeg tester allergi og matintoleranse etter div. prøver. Nå skal jeg gå Marcialonga (7 mil på ski) om 2 uker, og skjønner jeg vil slite med å få i meg raske karbohydrater i forkant, samt energi under turen. Jeg kan ikke spise følgende ingredienser; gluten (hvete, spelt, rug, bygg), havre, melk, egg, sukker, honning, druer, ananas, tørket frukt, potet, ris, pasta, juice, mandler, peanøtter, banan, cashew, brokkoli, mais, sitron. Har du noen gode råd for næring jeg kan ta i forkant og under rennet så jeg skal klare å gjennomføre turen"?

Se hva ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim svarte her.

NÆRING PÅ SKI: En leser lurer på hvordan hun kan få i seg nok næring til et langt skiløp, når hun skal holde seg unna karbohydrater.
NÆRING PÅ SKI: En leser lurer på hvordan hun kan få i seg nok næring til et langt skiløp, når hun skal holde seg unna karbohydrater. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Smerter i kroppen

"Det verker i hele kroppen, spesielt i mage og rygg. (...) Har vært hos legen min, men de finner ingen ting. Tatt blodprøver og ultralyd på maveregion. Det brenner bak på ryggen, det verker i lunger, armer og skuldre, og jeg er i kjempedårlig form. Svetter bare jeg gjør litt. Lymfevæsken under armen er som en stang. Er det lymfevæsken som gir disse smertene? Har hatt det en gang før etter en trening i 2001. Jeg føler jeg bryr legen min. Kan det bare være muskulært? Føler meg hoven i kroppen. Hvilke prøver bør jeg be om av legen?"

Se hva allmennlegen Kjell Vaage svarer her.

Bør jeg fjerne føflekken?

"Jeg har en lien føflekk på ribbenet nedenfor brystvorten. Den er max 2 mm, og jeg ville ikke reagert på den hvis det ikke var for en grunn: den klør tidvis meget sterkt. Den er rund som et knappenålshode og lysebrun, Bør den fjernes?"

Se hva hudlege Jon Langeland svarer her.

Alkohol i tidlig graviditet

"Jeg er gravid i uke 5+2. Først tok jeg en graviditetstest som var negativ (...) Fordi jeg trodde jeg ikke var blitt gravid, drakk jeg da 2 store glass rødvin samme kveld. Jeg er nå VELDIG "hormonpåvirket" av graviditeten og gråter for "alt" - og dette at jeg har drukket alkohol føles som en katastrofe. Jeg vet at man aldri kan love at det ikke har skjedd noen skade, jeg er selv lege i indremedisin, men har lite erfaring med svangerskap som lege, og reagerer nok som den redde førstegangsgravid som jeg jo er... Det hadde vært veldig godt for meg å få et svar og din vurdering på hvor redd jeg bør være."

Se hva gynekolog Mette Haase Moen svarer her.

Smerter i underlivet

ALKOHOL OG GRAVID: En leser kom i skade for å drikke alkohol veldig tidlig i svangerskapet. Er det farlig?
ALKOHOL OG GRAVID: En leser kom i skade for å drikke alkohol veldig tidlig i svangerskapet. Er det farlig? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

"De siste 14 dagene (omtrent), har magen min vært oppblåst og stor, og jeg har en vond, brennende, og pressende følelse nederst på venstre side. Jeg har en sår følelse i underlivet, er sliten, og det verker i kroppen. Jeg har også vondt nederst i ryggen. Jeg har akkurat hatt en uvi, men det er tydelig at det er noe mer. Jeg har ikke vært hos en gynekolog enda, men har bestilt time. Kan du si noe ut ifra de symptomene jeg beskriver?"

Se hva lege og ekspert i alternativ medisin, Stig Bruset, svarer her.

Flåttbitt i Nepal

"Vi er to sykepleiestudenter som er i Nepal på utveksling. For 3 dager siden oppdaget jeg en flått på armen, og min venninne oppdaget en flått i dag. Flåtten er liten, men ser ut som om den har sugd blod. Vi bor til daglig i Dhulikhel som ligger på ca. 1500m høyde, men forrige helg var vi i Chitwan som ligger i lavlandet. Vi vet ikke hvor vi har fått flåtten fra. Flåtten er fjernet, men vi merker begge ømhet i området der den satt, og den har etterlatt seg et rødt merke (ikke en ring). Hva slags sykdommer kan vi få? Hva bør vi være oppmerksomme på? Bør vi gå til legen her for testing/behandling?"

Se hva Miklos Degre, spesialist i mikrobiologi, svarer studentene her.

Ekstrem sexlyst

"Mannen min har eksterm sexlyst, jeg klarer ikke dekke hans behov. Han vil gjerne har sex hver dag og gjerne 2 ganger om dagen om vi er alene en helg. Om det går mere enn 2 dager mellom sex blir han fort grinete og jeg gir etter for å slippe sure miner... Dette resulterer ofte i ikke veldig bra sex, da jeg i utgangspunktet ikke har lyst. Han klager ofte på at vi aldri har sex (...). Han har vært utro, og han selv sier at det er fordi jeg ikke svarer på hans sex-sms, og at han ikke får tilstrekkelig med sex hjemme. Vi har vanligvis sex 2-4 ganger i uken. (...) Er dette vanlig for menn? Har du noen råd til meg/oss?

Se hva sexolog Gro Isachsen svarer her.

Vil du stille spørsmål?

I tillegg til ekspertene over, treffer du også disse på sidene våre:

Fysioterapeut Erik Øiangen

Tannlege Lillian Hajdu

Ekspert på sengevæting, uroterapeut Siri Harket

Plastikkkirurg Morten Kveim

Psykiater Nils Håvard Dahl

Dersom du selv vil stille spørsmål til noen av ekspertene våre, finner du dem her. Det koster 149 kroner, og du vil normalt får svar innen tre virkedager. Du kan være helt anonym.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen