krangel i jula

Derfor krangler vi i jula

Slik unngår du julekranglingen.

KRANGEL I JULA: Når vi møter familien i jula, kan de konfliktene vi forsøker å unngå i hverdagen, dukke opp. Derfor opplever mange at julefeiringen blir en negativ ting, i stedet for en tid for kos og glede.
KRANGEL I JULA: Når vi møter familien i jula, kan de konfliktene vi forsøker å unngå i hverdagen, dukke opp. Derfor opplever mange at julefeiringen blir en negativ ting, i stedet for en tid for kos og glede. Foto: Thinstock.com
Publisert Oppdatert

Julefeiring og andre høytider avdekker problemer i familien, som vi skyver under teppet til daglig. Har din familie stadige konflikter i julen, kan løsningen være å feire alene - eller sammen med andre enn familien, mener våre eksperter.

Men skal du få en bedre jul i år enn i fjor, må du gjøre noe nå.

- Om du tar kontakt nå og får en time på et familievernkontor eller lignende før jul, kan i alle fall denne timen bidra til at du får gjort en avtale om hvordan du skal forholde deg i jula, sier Helge Holgersen, psykolog og forsker ved institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

- Jeg tror også det å møte en nøytral person, som kan klargjøre og presisere avtalen, kan bidra til at partene har samme forståelse av det man har blitt enige om.

Råd til deg som opplever familiekonflikter i jula:

1. Erkjenn at konflikten eksisterer og at den ikke synes å gå over av seg selv.

2. Snakk sammen om at dere har en konflikt og eventuelt at dere ikke kommer til å bli enige om skyld og ansvar, men at dere kan bli enige om hvordan dere vil håndtere den i jula.

3. konflikter og spesielt sinne er en dårlig kombinasjon med alkohol.

4. reduser forventningene om det strålende selskapet men forsøk å la barna og det de synes er kjekt være i sentrum.

5. Om en ikke tror en kan la være å krangle så er det mulig å la være å møtes.

6. Søk profesjonell hjelp

Kilde: Psykolog Helge Holgersen, UiB

Tettere på, høyere trykk

- Hvorfor avdekker høytid og feiring konfliktene vi har med hverandre?

- Vi tilbringer mer tid sammen med våre nærmeste i julen, og da kan vi ikke håndtere konfliktene gjennom å unngå hverandre. Konflikter blir tydeligere når man må være sammen, tror Holgersen.

- Samtidig kan det at vi er sammen, være et godt utgangspunkt for å løse konflikter. Så julen kan både skape konflikt og være et godt utgangspunkt for å forsones og komme nærmere hverandre.

Les også: Du vet neppe hva introvert og ekstrovert betyr

Ikke lukk øynene

Går dere inn i juletiden med et høyt konfliktnivå, hjelper det ikke å lukke øynene og håpe det beste, mener psykologen. Snarere bør dere innse at det da med stor sannsynlighet vil bli krangling denne julen også.

- Da kan det være en idé å snakke om at en til stadig havner i krangel og bli enige seg i mellom om hvordan en skal forholde seg til dette i julen. Det er ikke slik at en være sammen dersom dette oppleves som mest negativt for partene, sier Holgersen.

Livsstilscoach Annika Richardsen er enig.

- Du kan lage en alternativ jul og fylle høytiden med mennesker og opplevelser som gir deg noe positivt, eller å snu fokuset og hjelpe andre som trenger det.

Les også: Her er tegnene på at du har et alkoholproblem

Alkoholinntak og høytid

Virknigen av alkohol er kjent for de fleste, vi blir mer løsmunnet og kan si og gjøre ting som vi angrer på i etterkant. Ligger det en familiekonflikt og lurer i skyggene, kan krangler bli utløst av alkohol.

- Dersom krangel og ukvemsord knytter seg til alkoholinntak, er det jo mulig å droppe eller begrense alkoholtilgang i juleselskapet. Det tror jeg mange barn ville følt stor lettelse over.

I følge kampanjeorganisasjonen for alkovett, avogtil.no, er de samfunnsmessige kostnadene som følge av alkoholbruk estimert til å ligge på mellom 18 og 19,6 milliarder kroner. Da er kostnader for helse- og sosialvesenet, for arbeidslivet, tap i form av vold og ulykker samt kriminalitet inkludert.

Her kan du teste om du drikker for mye

Kast ut "onkel Tor"

En ting er ditt eget alkoholforbruk overfor barna dine. Men hva når andre familiemedlemmer ender opp med å bli tydelig beruset? Tidligere barneombud Reidar Hjermann har brukt eksemplet "onkel Tor":

- Det hjelper bare litt at mor og far er edru i juleselskapet hvis onkel Tor er full og grenseoverskridende overfor barna som er tilstede, har Hjermann sagt til Foreldre og Barn.

Kari Randen i Av og til mener da at man må begrense mengden alkohol man har i huset, for eksempel ikke ha alkohol i det hele tatt hvis onkel Tor kommer.

- Hva om man ber familien i selskap og en onkel blir dritings? Er det da lov til å kaste ut onkel?

- Dersom forebygging ikke nytter, bør man reagere for å hindre at personer opptrer til skade for seg selv og andre. Barns nærhet til personer og vanskelige hendelser er av betydning for hvordan de tolker dette. Sørg alltid for å snakke med barnet dersom det oppstår ubehagelige episoder, enten det gjelder foreldre eller andre voksne, sier Randen.

Forslag til løsninger for skilte foreldre med barn:

1. Jula er fredstid

- Avtal at dere legger ned stridsøksa 22. desember, så får dere heller ta den frem igjen 8. januar.

2. Ikke feire jul sammen for enhver pris

- Noen kamper mellom foreldrene er så uforsonelige at det ikke vil være en god løsning å feire sammen.

3. Er konfliktnivået høyt, lag skriftlige avtaler

- Jo dårligere samarbeidet er, jo tydeligere bør slike avtaler være. Og sett barnets behov først.

4. Spør barna hva de ønsker

- Barn i konfliktfylte parforhold føler seg ofte oversett, fordi kampen mellom foreldrene overskygger alt. Det er viktig at barna føler seg sett og hørt

5. Ikke ha to feiringer

- Ikke en veldig god løsning, synes ekspertene. De fremhever at barn takler kjempefint å feire med annen hver forelder annet hvert år, men at de takler dårlig langvarige konflikter mellom foreldrene.

6. Dra innom på besøk

- Den andre forelderen kommer innom noen timer når dere feirer, om det er geografisk mulig, for så å dra til sin eventuelle nye familie.

Husk at: Er det du som feirer jul uten barnet, så legg dine sårede følelser til side.

Kilder: Familieterapeut Anne Øren, forsker Per Arne Rød til Magasinet Foreldre & Barn

Lese bort konflikten?

- Det skrives en del om familiekonflikter før jul. Kan slike artikler være til hjelp med å takle konflikter i høytiden?

- Artikler kan neppe i seg selv hjelpe noen til å takle konflikter, men de kan bidra til at folk bestemmer seg til å prøve å gjøre noe med sin situasjon, sier Holgersen.

- Bare det å bli gjort oppmerksom på at det finnes familievernkontor hvor familier og par kan få profesjonell hjelp, kan være kimen til at en tar kontakt.

Livstilscoach Annika Richardsen har tidligere sagt dette til Kvinneguiden om familiekonflikter i jula:

Kanskje du opplever at familien din kritiserer deg, eller har for høye krav til deg? Er det masing, uvaner eller rett og slett et ønske om at de var annerledes? Det er mange som innerst inne sliter med å akseptere sine foreldre eller søsken som de er. Det beste er faktisk å slutte å håpe på forandring.

På den måten slipper man forventningene og frustrasjonen knyttet til det! Så skal man heller ikke glemme at på tross av at man er oppvokst i samme familie, kan man ha ulike minner fra barndommen og ha ulike relasjoner til foreldrene. Det som er rett for deg er kanskje ikke rett for dine søsken. Alle har rett til sine følelser, det er viktig at de finns der, og like viktig å innse når man skal "let it go".

Les også: Hvordan slutte å bekymre seg

Richardsens beste råd:

- Sett grenser for hvordan du vil ha det! Om noen snakker stygt til deg eller kritiserer deg, forsøk å si i fra uten sinne at du ikke aksepterer det.

- Har du "valgt" å føle deg krenket? Noen ganger fortolker man situasjoner som krenkende, rett og slett på grunn av et gammelt tankemønster.

- Forsøk å være sjenerøs. Velg å se bort fra eventuelle kommentarer eller oppførsel som kan irritere. Avled også situasjoner ved å fokusere på noe annet.

- Om situasjonen er uholdbar, trekk deg unna om du kan. Det er ditt ansvar å gjøre noe med det. Du kan lage en alternativ jul og fylle høytiden med mennesker og opplevelser som gir deg noe positivt, eller snu fokuset og hjelpe andre som trenger det.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning