Hvordan bli mer selvsikker

Knepene som får selvsikkerheten på topp

Er du veggpryden på fest, ta en titt her.

SOSIAL VINNER: Her er knepene som får deg bort fra "veggpryd"-stempelet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SOSIAL VINNER: Her er knepene som får deg bort fra "veggpryd"-stempelet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

6 tips som lar deg gi slipp på tittelen som «veggpryd»

  • Bunner usikkerheten i dårlig selvfølelse? Se på hva det er i livet ditt som opprettholder denne følelsen. Vet du hvorfor du sliter med selvtilliten har du allerede kommet langt på vei. 
  • Endringsprosesser er noe som tar tid. Det kan være lurt å snakke med noen du har et tillitsforhold til, som kan bidra med støtte og tilbakemeldinger underveis.
  • Ikke vær for streng med deg selv! Det er menneskelig med noen skritt tilbake nå og da. 
  • Tenk på deg selv som om du var din venninne. Ofte sier vi ting til oss selv som hadde vært ganske sårende å si til andre, så hvorfor skal du egentlig behandle deg selv dårligere enn du behandler andre?
  • Still deg selv spørsmålet; «hva er det verste som kan skje?». Å se på situasjonen du er i som et eksperiment, gjør at du kan få litt større distanse til det som er vanskelig, ved å observere deg selv litt på avstand.
  • Finn frem dine positive sider og egenskaper, fremfor å fokusere på hva alle andre kan tenke om deg.

Det er ikke så dumt å ikke være den som henger i lysekronen og som mister både truse og verdighet på fest. Men dersom tittelen "veggpryd" beskriver deg bedre enn livsglad og positiv når det kommer til festlige begivenheter, kan du kanskje ta nytte av disse ekspertrådene.

- De aller fleste av oss kjenner på et visst ubehag i sosiale situasjoner. Det er hjernen din som på en måte sier «Dette er viktig, trå varsomt, ikke si eller gjør noe dumt nå», forteller psykologspesialist og medprogramleder i serien «Folkeopplysningen» på NRK1 og «Typisk deg» på TVNorge, Jan-Ole Hesselberg.

Snakk - og senk kravene

Det er mye som spiller inn, og det er ikke alt du kan kontrollere; det er lurt å innse det først som sist. Likevel er det mye du faktisk kan styre selv også, som for eksempel hvilke tema du ønsker å snakke om, og hvilke spørsmål du kan stille andre.

- Forsøk å ikke «forhåndsgodkjenne» alt du skal si til de du møter. Fortell heller bare om det første du tenker på der og da, uten å være for opptatt med selvsensur og regulering, sier psykolog Ramtin Daghighi.

En liten hemmelighet det kan være verdt å merke seg bak øret, er at du garantert ikke er alene på festen om å kjenne på denne usikkerheten - dette er nemlig langt ifra et uvanlig problem.

- Senk kriteriene for hva som er «godkjent» eller «godt nok» samtaletema. Fortell om hva du har gjort tidligere på dagen, hvor du sist ferierte, eller helt enkelt øv deg på å bli flinkere til å aktivt lytte til den andre parten.

Det kan kanskje være en fordel å holde seg unna de aller mest følsomme eller provoserende temaene, men engasjement og entusiasme smitter generelt sett alltid. Snakk om noe du brenner for eller interesserer deg for, og lytt til samtalepartneren din når han eller hun snakker.

Gi deg selv nok sjanser

Se på den sosiale treningen som fisketurer; det er ikke sikkert du får napp, og du vet at du må kaste ut snøret mange ganger.

Kanskje kaster du snøret femti ganger uten å få så mye som en tresko på snøret, men du får likevel treningen, og neste gang går det kanskje bedre.

- Ingen på denne jord har fantastiske, innholdsrike samtaler hver gang de prater med noen. Slike samtaler tilhører faktisk sjeldenhetene. Prøv igjen, mange ganger, og aksepter at de fleste samtalene vil inneholde solide doser av kleinhet, sier Hesselberg.

Alkohol med måte

For de over 18 år, kan en drink eller to kan på mange måter fungere som et slags «sosialt glidemiddel», forteller Ramtin Daghighi.

- Moderate mengder alkohol kan øke stemningsleiet, samtidig som det hemmer hjernens varselsignaler som har som hensikt å fortelle om man er i ferd med å gjøre noe galt eller dumt. Som resultat tenker man ikke så nøye over hvordan man blir oppfattet, eller om en gjør sosiale feiltrinn, sier Daghighi.

Han fraråder derimot et for høyt inntak, ettersom det kan virke i motsatt retning;

- For å unngå den kjente «fylleangsten» kan det være lurt å begrense alkoholinntaket, slik at en ikke mister alt av hemninger, sier han.

Øvelse gjør mester

Som med det meste annet, blir også dette problemet bedre med trening (og atter trening).

- Det betyr ikke at du skal pine deg gjennom en haug med fester, men om dette er noe du ønsker å bli bedre på bør du utsette deg for flere ulike sosiale situasjoner, råder Hesselberg.

Husk å ha et tydelig formål med treningen, og ikke minst holde det realistisk. Ikke gå inn i situasjonen med en forventning om at alle skal forgude alt du gjør og sier. Mest sannsynlig vil situasjonen rundt være likt det du er vant med fra før av - menneskene vil ikke automatisk storme mot deg og samle seg i en ring for å få høre hva du har å si, selv om du går inn med hodet høyt og viljestyrken intakt.

- Det høres kanskje banalt ut, men svært mange av de jeg har hjulpet med dette, har sett på hver minste lille ting som kanskje kan tolkes negativt, som et tegn på at hele greia var mislykket, forteller Hesselberg.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også