Drømmetydning

Dette betyr drømmene dine

Hva betyr det å drømme at du flyr? Eller at noen dør?

SØVN: Alle drømmer, men ikke alle husker drømmene.
SØVN: Alle drømmer, men ikke alle husker drømmene. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Under drømmesøvnen bearbeider hjernen dagens inntrykk, det er en form for terapi, sier søvnekspert Mikael Rasmussen fra Danmark.

Når vi drømmer er vi i den såkalte REM-søvnen (Se faktaboks).

Hjerneaktiviteten er like høy som den våkne hjernen, musklene dine lammes, kun øynene beveger seg. Vi bruker omtrent to timer hver natt i REM-søvn.

– Man kan si at hjernen omorganiserer seg, for den forsterker de nevronene i nettverket som brukes ofte, og forminsker eller luker ut andre nettverk som ikke brukes så ofte, som hukommelsen, sier Rasmussen.

Under REM-søvn er det ikke noen sanseinnput til hjernen, så hjernen kan gjøre hva den har lyst til.

Mikael Rasmussen er en dansk søvnekspert og kursholder med egen praksis.
Mikael Rasmussen er en dansk søvnekspert og kursholder med egen praksis. Foto: Privat

– Det er ofte meget sterke følelser i sving i drømmene, til tider angstfulle. Hvis du har hatt kraftige følelsesmessige opplevelser i løpet av dagen, er det typisk at hjernen på en symbolsk måte bearbeider, forteller Rasmussen.

– Derfor kan man heller ikke si at det generelt er de samme opplevelsene som går igjennom i drømmene. Men individet kan drømme de samme tingene om igjen, typisk hvis det er noe ditt ubevisste nervesystem er fanget i, legger han til.

«Jeg drømmer aldri»

– Alle drømmer hver natt. Hvis man fratas REM-søvn vil man begynne å hallusinere etter tre døgn. Dessverre nedsetter sovepiller, alkohol, cannabis og lignende REM-søvn, sier Ramsussen.

  • REM-søvn er en lett søvnfase kjennetegnet av raske øyebevelgelser, redusert muskelspenning og mindre regelmessig hjerte- og pusterytme enn i andre søvnfaser.
  • REM-søvn er det enkleste søvnstadiet å våkne fra.
  • REM betyr rapid eye movements, ‘hurtige øyebevegelser’
  • Drømmer forekommer oftere og er gjerne mer livaktige i REM-søvn enn i andre stadier, og REM har derfor også blitt kalt drømmesøvn.
  • Blir også kalt paradoksal søvn siden det er «paradoksalt mye» hjerneaktivitet til tross for at kroppen ligger i ro.
  • Hos voksne mennesker utgjør REM-søvn omtrent én femtedel av totalsøvnen

Kilde: Store medisinske leksikon

Se mer

– Når noen sier «jeg drømmer aldri» betyr dette faktisk «jeg husker aldri drømmene mine». Vi kan lære oss selv å huske drømmene slik at vi ikke har åtte timer med «dødtid» når vi sover. I stedet kan vi dyrke et rikt og fantastisk drømmeliv, sier Dr Clare Johnson.

DR Clare Johnson, søvnekspert, forsker og forfatter.
DR Clare Johnson, søvnekspert, forsker og forfatter. Foto: Privat

Hun er forfatter og forsker fra Phoenix i Arizona, USA.

Hun har blant annet skrevet bøkene The art of transforming nightmares og The art of lucid dreams.

Forutsetningen for at du husker drømmen din er at du våkner midt i en REM-periode eller ligger etter og tenker på drømmen.

– Det er viktig, hvis du vil huske drømmen, at du repeterer den eller skriver den ned, ellers er det høy sannsynlighet for at du glemmer den når du våkner, eller at du kun husker få ting ved den, sier Rasmussen.

Drømmetydning er kontroversielt, forteller Rasmussen.

– Naturvitenskaplig er REM-søvn ubevisste prosesser, som ikke vil gi mening å tolke. Mens noen bruker drømmetydning som utgangspunkt til terapeutisk tolkning, sier han.

Les også: Nina (56) sover maks fire timer hver natt: – Det eneste jeg ber om, er hjelp til å sove om natten

Hva betyr egentlig drømmene dine?

Johnson mener at det kun er den som drømmer som vet sikkert hva drømmene deres betyr, siden vi alle har forskjellige minner og assosiasjoner.

– Noen ganger er det et generelt symbol ved en drøm, men det er best å ikke fortelle andre hva drømmene betyr, siden det er deres personlige, subjektive opplevelse, sier hun.

Vi har samlet inn noen av de vanligste drømmene og deres betydning.

Drømme om å fly

I drømmer er det å fly ofte forbundet med en følelse av frihet og selvsikkerhet, men det er viktig å merke seg hvordan du flyr.

– Flyr du uanstrengt, eller sliter du gjennom lufta? I en hvilken som helst drøm du har, er en av de gylden nøklene til dens betydning følelser du opplever, sier Johnson.

Dersom du flyr høyt, antyder dette at du er rolig med deg selv og at du er på sporet med de viktigste aspektene i livet ditt, forteller hun.

Les også: Gratis horoskop for ditt stjernetegn

DRØM: Mange drømmer om å fly høyt, og det er i følge søvneksperten en bra ting.
DRØM: Mange drømmer om å fly høyt, og det er i følge søvneksperten en bra ting. Foto: Getty Images

Drømme om å synke

– Hvis du synker, spør deg selv «Hvor ellers i livet føler jeg at jeg feiler og synker?», sier hun.

– Å lage en bro mellom drømmefølelsene dine og ditt våkne liv kan avsløre nøyaktig hvordan du føler om livssituasjonen din, forteller Johnson.

Når vi har fått klarhet i hvor vi er i livene våre, er vi langt mer i stand til å endre ting til det bedre.

Drømme om å flykte

Disse drømmene viser oss når en frykt inni oss.

– Mareritt kan være nyttig. De rapporterer hvordan vi virkelig føler oss innvendig. Etter en drøm som dette, spør deg selv «Hva flykter jeg fra akkurat nå i livet mitt? Hva er jeg redd for? Hvordan kan jeg frigjøre frykten min?», sier Johnson.

Les også: Uvanlige fobier: Yuliane (19) er redd for å være lykkelig

Drøm om bier og innsekter

For å tolke denne drømmen bør du vurdere handlingene til insektene, og din reaksjon mens du var i drømmen.

– Gjør insektet noe opprørsk, eller er det bare søtt? Får det deg til å føle deg redd eller nysgjerrig?. Drømmer elsker ordspill og uttrykk. Hvis du drømmer om et insekt, spør deg selv hva som plager deg, sier Johnson.

Drøm om å kjøre bil og bremsene svikter

Noen drømmer understreker vår fysiske helse, eller mangel på den.

– Kroppen er ofte presentert i drømmer av biler, så hvis du drømmer om en kraftig motorbåt, eller en gammel bil som ikke fungerer ordentlig, kan disse drømmene gjenspeile tilstanden til kroppen din, sier Johnson.

Å drømme om å kjøre bil med bremser som svikter, kan peke på sviktende helse, eller til drømmerens nåværende manglende evne til å redusere farten i livet, forteller hun.

– Folk kjører seg stadig til å jobbe hardere, gjøre det bedre og oppnå mer. En drøm som dette kan fange opp behovet for slutte å kjøre seg selv hardt. Ta en pause, sier Johnson.

DRØMME OM AT BREMSENE SVIKTER: Kan ha sammenheng med helsen din, i følge eksperten.
DRØMME OM AT BREMSENE SVIKTER: Kan ha sammenheng med helsen din, i følge eksperten. Foto: Getty Images

Drømme om døden

Døden er ofte en metafor for transformasjon når den oppstår i drømmer.

– Hvis vi drømmer at vi dør, så kan dette symbolisere at en del av oss selv har endret seg, eller blir forkastet når vi vokser til et nytt selv, sier Johnson.

Å drømme at en annen person dør kan være knyttet til flere ting.

– Det kan bety frykt for tap, eller det kan være et symbol for en endring i forholdet til personen. Drømmen kan også representere personlig forandring, kanskje en endring i kvalitetene som personen representerer for oss, eller en følelse av å gå videre i livet.

Les også (+): Når Lilli Bendriss går inn på soverommet, utbryter hun: – Dere må komme hit, dette er helt uventet

Drømme om utroskap

En drøm om utroskap kan symbolisere at vi føler oss forrådt, lurt eller at noen i livet ditt oppfører seg uærlig.

– Det betyr nødvendigvis ikke at partneren din er uærlig mot deg. Det er lurt å vurdere mulige symbolske betydninger før vi kommer til konklusjoner. Det kan også symbolisere at vi for tiden ikke føler oss støttet av partneren vår, eller at de ikke gir nok oppmerksomhet, sier Johnson.

Seksuelle drømmer

Disse forekommer som en frigjøring av overflødig seksuell energi.

– Under REM-søvn er kjønnsorganene seksuelt vekket, så å drømme om sex er helt vanlig. Hos menn kan kan dette resultere i en fysisk orgasme, noe som resulterer i en våt drøm, sier Johnson.

Hvorfor drømmer vi om det samme?

– Vi deler alle den menneskelige opplevelsen. Vi er individer som lever forskjellige liv, men vi er alle mennesker, sier Johnson.

Hun forteller at det var den sveitsiske psykologen og psykiateren Carl Jung som kom på idéen om det «Kollektive ubevisste»: Tidløse symboler, motiver, mystiske historier og arketype dukker opp i drømmene til mennesker i hele verden på grunn av vår felles menneskelige erfaring.

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2021, og sist oppdatert 07/10 2022.

Les også