Eksperttjenesten

Ny ernæringsfysiolog på Doktor Online

Randi Vassbotn Norheim hjelper deg med dine spørsmål om helse og ernæring

DOKTOR ONLINE: Randi Vassbotn Norheim er ny ernæringsfysiolog på Doktor Online, og svarer i forumet for mat og ernæring.
DOKTOR ONLINE: Randi Vassbotn Norheim er ny ernæringsfysiolog på Doktor Online, og svarer i forumet for mat og ernæring. Foto: Fotomontasje: Screenshot og privat
Publisert Oppdatert

Ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim er ekspert på Doktor Online, og hun kan hjelpe deg med en rekke ulike problemstillinger knyttet til helse og ernæring.

Norheim er også ernæringsfysiolog i slankeklubben vektkonsulentene.no, også er eid av Egmont.

Både friske og syke

- Som klinisk ernæringsfysiolog har jeg mulighet til å både hjelpe til med spørsmål rundt både livsstilssykdommer som diabetes, hjerte-kar sykdommer og andre ernæringsrelaterte sykdommer som feks mage- tarmsykdom. Vi ser at symptomer fra andre sykdommer som for eksempel revmatisme, hudproblemer og urinsyregikt også kan bedres ved endring i kostholdet, sier Norheim, som er utdannet ved Universitetet i Oslo.

Hun hjelper gjerne også friske personer som er plaget med tretthet og uopplagthet til å få mere overskudd med riktig kosthold og trening.

- Gravide, ammende, spedbarn, barn og ungdom kan også trenge hjelp til å regulere sitt kosthold, og her hjelper jeg gjerne til. Er du aktiv og trener mye kan du få bedre resultater ved å spise hensiktsmessig både før, under og etter trening, så her kan jeg komme med tips og råd på veien, sier hun.

Makt til enkeltindividet

Norheim har i flere år jobbet som ernæringsfysiolog ved Ullevål sykehus, men jobber nå som selvstendig næringsdrivende. Hun har blant annet undervist i ernæring på Atlantis Medisinske Høgskole og Norges Idrettshøgskole, samt holdt en rekke foredrag, blant annet for Grete Roede, SATS og Elixia.

Ifølge henne selv har hun alltid vært interessert i mat og hva som skjer i kroppen ved inntak av ulike matvarer.

- Jeg husker at jeg som liten spiste agurk på brødskiven og lurte på hva som EGENTLIG var i denne agurken og hvorfor den var så sunn. Ernæringsstudiet viste meg at du selv kan ta ansvar for egen helse ved å velge sunne matvarer , og at du selv kan regulere vekt og kroppssammensetning basert på mengden mat du spiser. Dette gir en stor makt til enkeltindividet da man kan "spise seg sunn", forutsatt at man har kunnskapen om hva man skal spise.

- Som ernæringsfysiolog har jeg mulighet til å gi denne informasjonen til enkeltindivider, slik at de selv kan ta bevisste valg, sier hun.

Den beste metoden for vekttap

Mange trenger hjelp til å gå ned i vekt. Norheim er opptatt av at det ofte er tiden etter vekttapet som er avgjørende for om man klarer å holde den nye vekten.

- Jeg tror man kan vinne på å velge livsstilsendring som vektreduksjonsmetode, slik at man legger om kostholdet ikke bare her og nå, men for resten av livet. Dette innebærer at man må velge mat man trives med, og dette er veldig individuelt. Det viktigste er å ikke bare ha fokus noen få uker for deretter å gå tilbake til usunn kost, da vil man bare se at vekten øker igjen etter endt kur, og man kan miste motivasjonen for flere tiltak, sier hun.

Ifølge Norheim er den beste og sunneste metoden for vekttap sunn kost kombinert med trening.

- Da mister man ikke så mye muskelmasse under vektreduskjonen. Jo mer muskelmasse du mister, dess lavere forbrenning får du, og det er derfor lettere å gå opp i vekt av mindre mat enn før vektreduksjonsstart. sier Norheim.

Fruktsalat med sjokolade

Randi Norheim er glad i mat, og kan å kose seg selv om hun er opptatt av hva hun spiser.

- Jeg elsker at Norge har ulike sesonger der vi til stadighet har ny frukt og grønnsaker, som er kortreist og full av smak. Om sommeren spiser jeg mye salater, med både frukt og grønt i, og når det nærmer seg høst ser jeg frem til fårkål med masse kål og poteter, lapskaus og deilige varmende grønnsakssupper, sier hun.

Hun understreker at det meste av mat med enkle grep kan gjøres litt sunnere, ved for eksempel å velge magre kjøttstykker, og å fjerne det mettede fettet når man koker og kjøler mat.

- Når jeg skal kose meg er jeg veldig glad i å lage mat som tar litt lengere tid enn normalt, eller krever flere ingredenser enn hva man har ork til i en travel hverdag. Så i helgene er jeg glad i å lage hjemmelaget sushi, ha grønnsaker med mager kesamdipp proppfull av urter og hvitløk, eller en god fruktsalat med litt revet mørk sjokolade og mager vaniljekesam, sier Norheim.

13 eksperter som svarer deg

Randi svarer i forum for Mat og ernæring. I tillegg til Randi som er ernæringsfysiolog, finnes tolv andre eksperter på Doktor Online.

Du kan få hjelp av psykiater, sexolog, allmennlege, spesialist i mikrobiologi, barnelege, plastikkirurg, allmennlege med kompetanse på alternativ medisin, uroterapeut, tannlege, advokat, hudlege og gynekolog. Spørsmål og svar publiseres i forumet til Doktor Online, og du er selvfølgelig helt anonym.

Det koster 149 kroner å få svar fra en av våre eksperter. Les mer om Eksperttjenesten her.

Andre har spurt ekspertene våre om:

- For snart to måneder siden begynte det å svi i penis

- Svangerskapskløe ni måneder etter fødsel?

- Jeg har store smerter i forbindelse med menstruasjon

- Jeg har i flere år hatt sopp og eksem under brystene mine

- Har hun rett til å ta bilen bare fordi den er registrert på henne?

- Jeg har et barnebarn på fem som aldri har vært tørr om natten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning