utsette eller stoppe mensen

Slik kan du selv stoppe menstruasjonen

Så lenge kan du utsette kroppen for pause fra mensen.

UTSETTE ELLER STOPPE MENSEN: Dersom du går på p-piller kan du fint utsette menstruasjonen når du måtte ønske. Går du ikke på prevensjon må du ha reseptbelagt medikament for å stoppe mensen.
UTSETTE ELLER STOPPE MENSEN: Dersom du går på p-piller kan du fint utsette menstruasjonen når du måtte ønske. Går du ikke på prevensjon må du ha reseptbelagt medikament for å stoppe mensen.
Publisert Oppdatert

I ulike situasjoner kan det være greit å slippe å forholde seg til menstruasjon, enten du skal på badeferie, trening eller fest. Likevel skal du være klar over dette når du utsetter mensen.

- Det anbefales å ha menstruasjon for å avstøte livmorslimhinnen minimum tre til fire ganger i løpet av ett år.

Det råder Liv Bente Romundstad, gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk.

Utsette menstruasjon

- Kvinner som bruker hormonell prevensjon kan utsette menstruasjonen. Dette gjør de ved å lese bruksanvisningen på prevensjonen nøye, sier helsesøster i Vennesla Kommune, Kari Mygland Michelsen.

Dersom du ikke bruker prevensjon og likevel ønsker å stoppe menstruasjonen, må du ha reseptbelagt medikament.

- Det reseptbelagte medikamentet Primolut kan brukes for å utsette mensen. Det virker ikke som prevensjon, og det er viktig at det tas i nøye samsvar med bruksanvisningen.

Ved reseptbelagte medisiner for å utsette mensen skal det normalt startes på tre dager før forventet menstruasjon. To-tre dager etter at tablettene er avsluttet vil du få vanlig menstruasjon.

Utsette menstruasjon på prevensjon

Når du utsetter menstruasjon selv ved hjelp av prevensjonen du bruker, skal det i utgangspunktet ikke være problematisk for syklusen.

Romunstad forklarer at dersom du utsetter mensblødningen med p-piller vil det fungere helt fint å starte rett på neste brett for så å utsette menstruasjonen.

- Det er imidlertid viktig at du sjekker med legen om den typen p-piller du går på kan utsette mensen.

Konsekvenser av å stoppe mensen

Helsesøster Michelsen forklarer at hun opplever det som fornuftig å følge Helsedirektoratets anbefalinger når det gjelder langtidsvirkende reversibel precensjon (LARC).

- Min erfaring som helsesøster er at de fleste utfordringer knyttet til blødningsforstyrrelser, uteblitt menstruasjon eller andre vanlige utfordringer er knyttet tl den praktiske bruken av prevensjon.

Selv om det ikke skal være problematisk å utsette menstruasjonen på p-piller, opplever helsesøsteren at unge kvinner generelt trenger tett oppfølging for riktig bruk av prevensjon.

- Noen ganger kan det oppstå uvaner eller forvridde oppfatninger av hva som er riktig bruk av eksempelvis p-piller, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning