Slik virker angrepillen

Alt du må vite om abort og angrepillen

Hva bør vi egentlig vite om abort og angrepillen? Vi har fått sexolog og familieterapeut Grete Lund til å informere oss om alt vi lurer på.

<b>ANGREPILLE:</b> Ikke flytt på grensene dine, heller ikke når du har drukket alkohol. Da slipper du å havne i en situasjon du ikke ønsker å være i.
ANGREPILLE: Ikke flytt på grensene dine, heller ikke når du har drukket alkohol. Da slipper du å havne i en situasjon du ikke ønsker å være i. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Det er viktig at du kjenner dine egne seksuelle grenser og ikke flytter noe særlig på grensene når du har drukket alkohol. Uansett kan det lønne seg alltid å ha en kondom i vesken og vite hva det vil si å ta en abort eller angrepille.

Hva sier abortloven?

Abortloven gir deg rett til selv å bestemme om du vil ta abort, dersom inngrepet skjer før utgangen av 12. uke, regnet fra siste menstruasjons første dag.

Hvis graviditeten er kommet lenger enn dette, må det sendes søknad til abortnemnda på det sykehuset du tilhører. I søknaden skal det stå de viktigste grunnene for at du søker abort.

Etter svangerskapets 18. uke skal det svært tungtveiende grunner til, for å få innvilget svangerskapsavbrudd.

VANSKELIG VALG: Det er ikke uvanlig å få en reaksjon etter en abort, enten med én gang eller på et senere tidspunkt.
VANSKELIG VALG: Det er ikke uvanlig å få en reaksjon etter en abort, enten med én gang eller på et senere tidspunkt. Foto: FOTO: Istockphoto

Hvordan går man fram?

Dersom du har bestemt deg for å ta abort, skal du ta kontakt med fastlegen din for å få henvisning til sykehus. Du bør snakke med legen din om inngrepet på forhånd. Hos legen må du undertegne et skjema som heter "Begjæring om svangerskapsavbrudd".

Svangerskapsavbrudd er gratis og du må være fylt 16 år.

Finnes det flere abortmetoder?

Du kan velge mellom to typer abortinngrep, enten utført som et kirurgisk inngrep (kirurgisk abort), eller ved hjelp av medikamenter (medisinsk abort).

Hva er kirurgisk abort?

Kirurgisk abort kan foretas inntil 12. svangerskapsuke. Inngrepet gjøres vanligvis etter 7. svangerskapsuke fordi komplikasjonsfaren da er mindre.

Abortinngrepet gjøres i narkose og varer i ca. 10 minutter. Legen utvider livmorhalsen ved hjelp av metallrør, før fosteret og morkaken suges ut. Det er vanlig å ligge på sykehuset 4-6 timer etter inngrepet, før du kan reise hjem.

Etter aborten vil du oppleve blødninger en ukes tid. De vanligste bivirkningene av narkosen er kvalme og brekninger.

Hva er medisinsk abort?

Medisinsk abort er mest effektivt tidlig i svangerskapet, og ble tidligere ikke brukt etter 9. svangerskapsuke. I dag tilbyr de fleste sykehus utvidet medisink abort til og med uke 12.

Rådgivningstelefoner

Det finnes rådgivningstelefoner du kan benytte deg av dersom du vurderer å ta, eller har tatt, en abort. Her er fire av dem:

- Klinikk for seksuell opplysning: 23 22 80 60

- Stiftelsen Alternativ til Abort i Norge: 22 47 80 10

- Amathea: 815 32 005

- Telefon for seksuell helse: 810 02 244

Grete Lund

Grete Lund har sin private virksomhet i Moss. Hun gir råd, terapi og veiledning i samliv og seksuelle problemstillinger. For mer informasjon se www.gretelund.com.

Medisinsk abort innledes med at du møter på sykehuset og svelger tabletter med et preparat som heter mifepriston. Deretter kan du reise hjem. Du kan da oppleve kvalme, blødninger og menslignende smerter.

To døgn senere må du igjen møte på sykehuset, og vil da få prostaglandin-stikkpiller i skjeden. Disse gjør at livmoren trekker seg sammen og graviditeten utstøtes. Dette kan gi en del smerter, men du vil få smertestillende tabletter etter behov. I løpet av 4-6 timer vil du ha abortert, og du kan reise hjem samme dag.

Selve aborten medfører en blødning som vanligvis er litt sterkere en første dags mens. Det er vanlig med blødninger i ca. 14 dager. Bortsett fra blødninger og magesmerter er det relativt liten sjanse for andre bivirkninger ved medisinsk abort. Noen opplever imidlertid kvalme og tretthet. Tre til fire uker etter aborten vil du få en kontrolltime.

Er det vanlig å få en sorgreaksjon?

Det å bestemme seg for å ta abort kan være et vanskelig valg. Det kan være nyttig å snakke med noen om dette, for eksempel din partner, venner, familie, eller din fastlege.

Det er heller ikke uvanlig å få en reaksjon etter en abort, enten med én gang eller på et senere tidspunkt.

Det vanligste etter et slikt inngrep er å sitte igjen med blandede følelser: skyldfølelse, sorg og anger, eller følelsen av lettelse. Selv om du var sikker i din avgjørelse om å ta abort, kan du likevel oppleve å være lei deg.

Bebreidelser må ikke hindre deg fra å snakke med partneren/kjæresten din eller venner og familie om det som har skjedd. Det er du, og ingen andre, som har det siste ordet, men erfaring viser at det er godt å ha noen å diskutere med.

Hva er angrepillen?

Hvis du tror du kan ha blitt gravid mot din vilje, kan du kjøpe "angrepillen" på apoteket uten resept. Det finnes to typer, Postinor og Norlevo, og de koster ca. 160 kroner. Du må begynne med pillen før det har gått tre døgn (72 timer) etter at du har hatt ubeskyttet sex.

Angrepillen inneholder gestagen, på samme måte som minipiller, men i langt større doser. Angrepillen er ingen abortpille.

Hvordan brukes angrepillen?

Tabletten bør inntas så snart som mulig, helst innen 12 timer, og senest innen 72 timer, for å hindre eggløsning, eller for å hindre det befruktede egget i å feste seg i livmorslimhinnen. Kaster du opp innen 3 timer etter at du har tatt pillen, bør du ta en ny.

Dersom du ikke skulle få mensen, bør du ta en graviditetstest. Mensen vil oftest være normal etter at du har brukt preparatet, men du kan oppleve at den kommer tidligere eller senere enn forventet.

Hvilke bivirkninger kan angrepillen gi?

Mange opplever kvalme, oppkast, hodepine, diaré, tretthet, svimmelhet, ømhet i brystene, blødningsforstyrrelser og smerter i nedre del av magen. Du kan ikke bli ufruktbar ved bruk av preparatet, men tar du angrepillen oftere enn en gang i måneden, kan det forstyrre menstruasjonssyklusen.

Hvis den ikke virker og du er gravid, er det svært usannsynlig at den skader fosteret.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vaginaens åtte hemmeligheter

Kvinnens skjulte underliv

- Uregelmessige blødninger kan være krefttegn

Debatt: - Jeg har begynt å bruke tøybind, og er svært fornøyd

Debatt: - Må man avlyse underlivsundersøkelsen om man har mensen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning