Doktor Online

Kronisk harking, cyster og hpv

Se hva ekspertene har svart på siden sist.

SPØR EN LEGE: Se hva legene på Doktor Online har svart på de siste dagene.
SPØR EN LEGE: Se hva legene på Doktor Online har svart på de siste dagene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Ekspertene våre får mange spørsmål. Her er noe av det de har svart på de siste dagene:

Tick, Tourettes, eller bare en uvane?

"Jeg er en mann på 36 år. Jeg har slitt de siste 15 årene med at jeg snufser, harker og hoster mye. Veldig mye. Det er rett og slett plagsomt. Jeg tror det hele begynte med at jeg knakk nesen i en fotballkamp og har hatt et par operasjoner pga at neseskilleveggen har vært skjev og slitt med luften til nesen. Uten at operasjonene har vært spesielt vellykket, så har jeg blitt veldig plaget med denne snufsingen. Harker og hoster mye og føler at det er slim i halsen hele tiden"

Les hele spørsmålet, og svaret fra allmennlege Kjell Vaage her.

Trokanterbursitt og trening

"Jeg er en dame på 46 år som er glad i å være i aktivitet. I det siste året så har trening for det meste bestått av å løpe. Siden i høst så har jeg et par ganger fått Trokanterbursitt som er behandlet av lege ved hjelp av medisiner. Mitt spørsmål er om det er noen triks her for å unngå å havne i denne fella. Bør jeg trene mer styrke for å forebygge dette? Kan det i det hele tatt forebygges?"

Se hva fysioterapeut Erik Øiangen svarer.

Kondylomer/hpv

"Jeg er en mann på 32 år, som har problem med kondolymer som ikke forsvinner rundt bakkant av penishode. Har vært plaget med dette i flere år. Jeg har vært hos urolog flere ganger og fått resept på Wartec som jeg penseler på vortene og de forsvinner etter 3-4 dager. Men fort jeg slutter med dette kommer de tilbake ganske raskt. Har snakket med lege/urolog om dette og får som svar hver gang jeg spør at kondolymene vil forsvinne av seg selv snart. Dette blir bare tull og stemmer ikke siden jeg har har hatt det ganske mange år nå uten noen forandring. Har ikke hatt mange forskjellig sex-partnere, og perioder helt uten sex så kan ikke være at jeg har blitt smittet på nytt flere ganger heller. Finnes det noe annet jeg kan gjøre her? Har IKKE lyst til å smitte andre eller at det i verste fall skal utvikle seg til kreft osv. Har tatt celleprøve av vortene for par år siden. Etter det jeg har lest så blir enn aldri kvitt HPV viruset og at det er flere personer som har viruset enn de som ikke har det, men at ikke alle får synlige utbrudd/vorter. Noen sier at viruset også forsvinner. Så hva er det egentlig som stemmer her og er det noe jeg kan gjøre så det blir bedre?"

Les svaret til spesialist i mikrobiologi, Miklos Degre.

HPV: Kondylomer kan være svært ubehagelig og vanskelige å bli kvitt.
HPV: Kondylomer kan være svært ubehagelig og vanskelige å bli kvitt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Cyster på eggstokken

"Jeg har tre cyster på eggstokken, som plager meg. Men på grunn av voldsomme sammenvoksinger, så kan jeg ikke opereres med kikkehull via magen. (...) Er fjerning via skjeden en mulighet, og hvor er de best på dette i Norge?"

Les hele spørsmålet, og svaret fra gynekolog Mette Moen.

Nye føflekker

"For en 5-6 år siden fikk jeg en ny føflekk nede på ryggen. Denne har holdt seg stabil 3.5 mm i størrelse og jevnt lys brun i farge siden. Er over tid tilkommet litegrann mer brunfarge i det ene hjørnet av den, men 2 hudleger har sett på den for ikke lenge siden og finner den helt godartet ved å studere med dermatoskop. "Fint nettverk" og ingen medisinske grunner til å fjerne føflekken. Jeg forstod at det er helt naturlig at det tilkommer nye føflekker iløpet av livet. Er det også helt naturlig at de kan endre litt pigmentering også uten at det nødvendigvis er noe farlig? (...)"

Hudlege Jon Langeland svarer på spørsmålet her.

Mykoplasma og smittefare

"Har i det siste hatt litt feber, halsvondt etc. Slik kan jo skyldes så mye, men utfra mine tidligere erfaringer tror jeg det er grunn til å anta at det også denne gangen dreier seg om mykoplasma. Kjenner meg ikke veldig dårlig, så med mindre det blir verre, tar jeg det bare litt rolig og venter til det går over. Men siden jeg ikke ønsker å smitte andre unødig lurer jeg på: Sånn circa hvor lenge (hvis jeg ikke tar noen form for antibiotika) er det rimelig å tro at vil jeg fortsatt vil være smittefarlig for andre?"

Les svaret til spesialist i mikrobiologi, Miklos Degre.

Vil du stille spørsmål?

I tillegg til ekspertene over, treffer du også disse på sidene våre:

Sexolog Gro Isachsen

Ernæringsfysiolog Randi V. Norheim

Tannlege Lillian Hajdu

Ekspert på sengevæting, uroterapeut Siri Harket

Plastikkkirurg Morten Kveim

Stig Bruset, allmennlege med kompetanse innen homøopati, akupunktur, urtemedisin og ernæring.

Advokat Henrik Jensen

Psykiater Nils Håvard Dahl

Dersom du selv vil stille spørsmål til noen av ekspertene våre, finner du dem her. Det koster 149 kroner, og du vil normalt får svar innen tre virkedager. Du kan være helt anonym.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen