Ny metode mot åreknuter

Åreknuter: Medisinen var en limpistol

Martin (64) ble kvitt åreknutene.

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen og Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Foto: Marianne Otterdahl-Jensen og Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Publisert Oppdatert
Kirurg Tonje Berglund
Kirurg Tonje Berglund Foto: Siri Østbye

Tonje Berglund

Tonje Berglund er spesialist i kar- og venekirurg ved Karkirurgisk avdeling på Ahus og jobber også som kirurg ved Fornebuklinikken.

Hun er blant landets mest erfarne kirurger innen moderne åreknutebehandling og opererer ved hjelp av laser, steamdamp, radiofrekvens og medisinsk lim.

Disse bena er fotografert med elleve dagers mellomrom etter at åreknutene er limt igjen med "superlim".

På selve operasjonsdagen forteller pasienten følgende:

- Jeg har ikke noen spesielle fysiske plager, men har kviet meg for å gå i shorts i ti år. Jeg går med bukser.

Martin, som ønsker å være anonym, bekrefter det mange leger vet. Menn er like plaget av stygge åreknuter som kvinner og ønsker fjerning av kosmetiske grunner.

Det betyr at de må betale behandlingen selv, i motsetning til hvis operasjonen innvilges av det offentlige på grunn av medisinske årsaker.

Buktende slange

For Martins del er det venstre ben som er verst. Fordi en av hovedvenene inni benet har klaffesvikt, buler åren ut på tykkleggen og ser ut som en buktende "slange" nede på foten.

Ultralyd avslører at det også er klaffesvikt i høyre ben. Enveisklaffene inni venene, som skal skal føre blod tilbake til hjertet, er ødelagt.

Karkirurg Tonje Berglund ved Fornebuklinikken anbefaler behandling av begge ben, når pasienten først ligger på operasjonsbordet. En vene ekstra betyr bare én lokalbedøvelse ekstra og en halvtimes jobb.

FRA LYSKE TIL KNE: Åren limes fra lyske til kne, tre og tre centimeter om gangen. Kirurg Tonje Berglund følger med at åren lukker seg som den skal, mens operasjonssykepleier Lenas Syversen styrer limskytingen.
FRA LYSKE TIL KNE: Åren limes fra lyske til kne, tre og tre centimeter om gangen. Kirurg Tonje Berglund følger med at åren lukker seg som den skal, mens operasjonssykepleier Lenas Syversen styrer limskytingen. Foto: FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen

Voluminøse åreknuter

Lim er brukt i 50 år

Innen kirurgien har vevslim vært brukt i over 50 år. Vevslimet som brukes til fjerning av åreknuter heter Venaseal og inneholder stoffet cyanoacrylate, som blant annet har vært brukt innen hjernekirurgi og som sårlim i mange år.

Bård Følling, produktspesialist i karkirurgi i firmaet MICROMED som forhandler Venaseal, opplyser at limet ikke kan "begynne å vandre i kroppen".

- Vevslim er et helt trygt produkt og ble godkjent for åreknutebehandling i Europa i 2011, opplyser Følling.

- Menns åreknuter er ofte større enn de kvinner har, men det skyldes at de venter mye lengre med å oppsøke lege, sier Berglund.

Hun omtaler Martins åreknuter som typiske - og volumiøse.

At de er store, er likevel ikke til hinder for at de kan fjernes raskt og nærmest smertefritt takket være moderne, endovenøse metoder:

Venene blir da ødelagt innenfra ved hjelp av varme, steamdamp eller medisinsk lim under ultralydnavigasjon.

Tidlig ute med lim

For Martin er det altså lim som gjelder. Fornebuklinikken var første klinikk i Skandinavia som tok i bruk limpistol på operasjonsstua, og Martin er pasient nummer to.

I en drøy time skal han ligge på operasjonsbordet for å få limt vekk sitt mangeårige problem.

Enkelt forklart går kirurgen da inn i venene og limer dem sammen med "superlim".

- Da må blodet finne andre tilførselsveier for å frakte blod tilbake til hjertet, og dette ordner kroppen opp i helt av seg selv, sier kirurg Berglund.

Mindre smerter

INGEN SKJÆRING: Når åreknuter fjernes ved liming skjer det i lokalbedøvelse. Pasienten slipper narkose og bekymring for arr
INGEN SKJÆRING: Når åreknuter fjernes ved liming skjer det i lokalbedøvelse. Pasienten slipper narkose og bekymring for arr Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Hun behandler også åreknutepasienter ved Ahus og behersker både tradisjonelle og moderne åreknutemetoder.

Fakta om åreknuter

Rundt 30 prosent av befolkningen har åreknuter (også kalt varicer). Dette gir utvidede, synlige årer under huden på grunn av ødelagte klaffer i venene.

Arv, svangerskap, overvekt og alder gir økt risiko for åreknuter.

Ved tradisjonell kirurgi, blir årene kappet og trukket ut. Rundt 5000 nordmenn fjerner åreknuter ved hjelp av denne metoden hvert år.

I dag kan man ved hjelp av moderne teknologi og ultralyd fjerne åreknuter mer skånsomt ved at årene tilintetgjøres innenfra.

Pasienten slipper da åpen operasjon, narkose, store blødninger, arr og sykmelding.

Åpen operasjon gir en blodpropprisiko på rundt fem prosent, mens man med moderne metoder er nede på rundt én prosent.

Omtrent ti offentlige sykehus i Norge benytter i dag moderne teknikker ved fjerning av åreknuter. Antallet øker stadig.

Kilde: Norsk helseinformatikk, Bård Følling, karkirurg Tonje Berglund, Fornebuklinikken.

- Fjerning med limpistol er den mest skånsomme av de nye metodene, fordi den gir minst ubehag for pasienten, sier Berglund.

- Når vi fjerner åreknuter ved hjelp av damp, radiofrekvens eller laser, må vi sette bedøvelse langs årene vi behandler. Ved liming holder det med én dose lokalbedøvelse der vi setter inn veneflonen. Altså en snill metode for folk som ikke liker sprøytestikk, forklarer kirurgen.

Selv om de nye metodene er dyrere enn kirurgisk fjerning i narkose, vil det offentlige spare sykmeldingsutgifter som ellers følger med tradisjonell kirurgi, mener hun.

- De færreste trenger sykmelding etter moderne inngrep.

Skyt!

- Skyt! Sier kirurg Berglund.

Operasjonssykepleier Lenas Syversen, som står klar med fulladet kateter på limpistolen, trekker av.

For hvert "skudd" skytes 0,09 milliliter med lim inn i Martins defekte vene. Etter hver dose klemmer kirurgen den sammen med ultralydproben i 30 sekunder.

Deretter dras kateteret tre centimeter ut, og operasjonsteamet gjør seg klar til ny limskyting. Slik jobber de seg gradvis nedover til kneet.

- Kjenner du noe?

Pasienten, som følger våkent med på operasjonsbenken, rister smilende på hodet. Det fins ikke nerver på innsiden av blodårer og vener, derfor kan ikke Martin kjenne noe underveis.

Kostbar behandling

Selv om metoden er smertefri, kan den svi litt i lommeboka. Full limbehandling av ett ben 28.000 kroner, og begge ben kommer fort over 35.000 kroner.

Når det gjelder behandlingsresultatet viser foreløpige oppfølgingsstudier at 95 prosent av venene fortsatt er tette ett år etter inngrepet.

Dette er helt på linje med resultatet av andre moderne metoder, ifølge Berglund.

- Hvor fort kan jeg begynne å løpe igjen?. Det er hva Martin er mest spent på.

- Om en ukes tid. Og du kan være i normal aktivitet med en gang du er ferdig her, sier kirurgen.

Lite forsket på

Den offentlige helseportalen helsenorge, skriver dette om kirurgi mot åreknuter:

"Som alle operasjoner, innebærer kirurgi ved åreknuter en risiko. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor ofte det oppstår problemer, fordi forskningen ikke er så god."

Manglende forskning er utfordringen med nye metoder, derfor vil det også være vanskelg å si om den langsiktige virkningen.

"Problemer som kan oppstå kan være allergiske reaksjoner på narkosemidlet, kraftig blødning under eller etter operasjonen, blåmerker og nummenhet på områder av benet. Alvorlige problemer er sjeldne", står det på helsenorge.no.

Les mer om åreknuter i Helseleksikonet på Doktor Online.

Ekstra runde

Liming av åreknuter blir ofte kombinert med fjerning av mindre, men synlige overfladiske blodårer på bena.

Da benyttes metoden micro flebectomi, hvor man stikker hull i huden og drar årene ut med "heklenål" under lokalbedøvelse.

Også Martin trenger slik behandling for å få et godt kosmetisk resultat, noe som innebærer bruk av kompresjonsstrømper i en uke og bloduttredelser på bena i to-seks uker.

Allerede elleve dager etter liming og "heklebehandling" nummer én kan Martin stolt vise frem sine nye ben. Ingen åreknuter, ingen arr eller misfarging.

- Jeg er utrolig fornøyd med resultatet. Jeg har allerede hatt en 40 minutters joggetur. Ingen plager eller smerter. Til sommeren skal jeg begynne å bruke shorts!

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Fotodokumentar: Se hvordan legene fjerner tunge øyelokk

Fotodokumentar: Her fjerner legene Cecilies (39) magefett og hud

Slik finner du din biologiske alder

Sjekk dette før du legger deg under kniven

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning