Skjønnhetsoperasjon

Menn vil under kniven

Ny undersøkelse: 1 av 4 menn vurderer skjønnhetsoperasjon.

KROPPSFIKSERING: Tallene fra undersøkelsen viser at menn er opptatt av utseendet sitt. Fettsuging er et av de vanligste inngrepene.

KROPPSFIKSERING: Tallene fra undersøkelsen viser at menn er opptatt av utseendet sitt. Fettsuging er et av de vanligste inngrepene. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Publisert Oppdatert

En fersk undersøkelse viser at menn bekymrer seg mer over utseendet enn kvinner. Nesten en av fire norske menn vurderer å legge seg under kniven for å endre på utseendet.

Share

Flere menn enn kvinner

23,7 prosent av den mannlige befolkningen sier de har vurdert kosmetisk kirurgi. Rundt 22 prosent av kvinnene sier det samme. Prosentsatsen er altså marginalt høyere for menn.

Dette viser i tall fra en undersøkelse gjort av Infact for Teres Medical Group.

- Tallene er oppsiktsvekkende, sier medisinsk direktør Eystein Hauge i Teres Medical Group til Dagens Medisin.

De som i størst grad vurderer plastiske operasjoner blant mennene, er ifølge undersøkelsen menn i overgangsalderen og gutter alderen 18-24 år. Undersøkelsen gir ikke svar på hva slags inngrep menn ønsker seg, men stiller bare et generelt spørsmål om de har vurdert det.

De mest populære operasjonene blant menn er korreksjon av øyelokk og fettsuging av bryster, mage og sider.

Hos kvinner er silikonimplantater i bryst definitivt det vanligste, fulgt av bukplastikk og brystløft.

- Overraskende tall

OPPTATT AV UTSEENDET: Både menn i overgangsalderen og yngre menn blir mer og mer opptatt av sitt eget utseende. Nå er det litt fler menn enn kvinner som sier de har vurdert å endre på utseendet sitt.

OPPTATT AV UTSEENDET: Både menn i overgangsalderen og yngre menn blir mer og mer opptatt av sitt eget utseende. Nå er det litt fler menn enn kvinner som sier de har vurdert å endre på utseendet sitt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Klikk.nos fagperson på plastisk kirurgi, doktor Morten R. Kveim ved Dr. Kveims klinikk, er skeptisk til måten tallene presenteres i undersøkelsen.

- Jeg tror det er overdrevet. Kanskje det har med ordlyden å gjøre, eller utvalget menn de har spurt.

- Dette synes jeg er overraskende, sier Kveim.

Har du spørsmål om kosmetisk kirurgi? Spør doktor Morten R. Kveim her.

Han bekrefter at det er stigende tall på antall mannlige kosmetisk kirurgi-pasienter, men synes det er vanskelig å tro at tallet er høyere for menn enn kvinner.

- Jeg tror det er overdrevet. Kanskje det har med ordlyden å gjøre, eller utvalget menn de har spurt. Når det er sagt, registrerer vi også at det er en adskillig større bevissthet rundt kroppsbildet og utseendet også blant menn. Men jeg tror det dreier seg enda mer om de yngre, altså neste generasjon. De er ikke kommet i "øyelokkalderen" ennå, sier Kveim.

Gjennomfører ikke

Tallene i undersøkelsen støttes ikke av operasjonene som blir utført.

På spørsmål om hvor mange som faktisk har gjennomført inngrep, blir tallene totalt endret. Bare fire prosent av mennene gikk fra vurdering til faktisk å gjøre det, mens for kvinnene er tallet ti prosent.

- Det er langt fra å tenke seg å gjøre det, til å gjennomføre det. Menn har tradisjonelt høyere terskel for å få utført kosmetiske inngrep enn kvinner, sier doktor Kveim til Klikk.no.

Vet ikke hvorfor

- Det kan være mange grunner til at mennene ikke gjennomfører inngrep, men dette vet vi ikke nok om. Vi ønsker alltid å undersøke slike trender nærmere med analyser, og vi håper at vi kan svare bedre på dette spørsmålet i løpet av året, sier Hauge.

- Så langt ser det ut som om 2010 blir et år med flere kosmetiske operasjoner sammenlignet med fjoråret, sier han.

Spørreundersøkelsen er gjennomført som telefonintervjuer med 1030 kvinner og menn.

Les mer:

Dette blir du aldri kvitt

Større bryster uten kirurgi

Større penis på 20 minutter

Tilbake til Klikk Helse/mann

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning