Refraktivt linsebytte

Lover bedre syn på en halvtime

Ved et linsebytte erstattes øyets naturlige linse med en ny, kunstig linse.

RASKT INNGREP: Operasjonen tar 15 minutter på hvert øye.
RASKT INNGREP: Operasjonen tar 15 minutter på hvert øye. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

I 40-årsalderen vil linsen i øyet bli stiv og mindre elastisk. Du får det som kalles alderssyn, og de aller fleste må begynne med lesebriller. Ønsker du en litt mer permanent løsning, vil en enkel og smertefri operasjon være det beste for deg. Så å si alle får dårligere syn i 40-50-årsalderen.

- Den operasjonsmetoden som passer i dette tilfellet, er et linsebytte som kan korrigere nærsynthet, langsynthet, skjeve hornhinner og alderssyn, sier Kristin Nistad, produktsjef i Memira, som har 11 øyeklinikker i Norge.

Dette kalles refraktivt linsebytte (RLE) og er den samme metoden som benyttes for behandling av grå stær, en av de vanligste operasjonene i verden.

- Ved et linsebytte erstattes øyets naturlige linse med en ny, kunstig linse, slik at øyet får tilbake evnen til å se på lang og kort avstand, sier Nistad.

Linsene virker både på kort, mellom og lang avstand.

- Den nye linsen kan også korrigere eventuelle andre synsfeil, forteller Nistad.

Raskt inngrep

- Inngrepet er raskt og effekten god. Linsen kan bli i øyet resten av livet, uten at du må bytte den ut, hevder Nistad.

Et linsebytte er i seg selv et smertefritt inngrep, og tar cirka 15 minutter pr. øye.

- Enkelte kan likevel oppleve et mildt ubehag de første timene etter behandlingen, sier Nistad.

Du kan leve normalt umiddelbart etter operasjonen, men bør likevel være litt forsiktig.

- Ved forundersøkelsen avgjør optikeren hvilken type linser som egner seg best for deg; multifokale eller monofokale, forklarer Nistad.

En multifokal linse har flere styrker. Den korrigerer nærsynthet, langsynthet og alderssyn.

En monofokal linse har en og samme styrke over hele linsen. Den korrigerer nærsynthet og langsynthet.

Avhengig av synsfeil, kan valget av en monofokal linse innebære at du fortsatt vil trenge lesebriller.

Har du skjeve hornhinner, kan øyelegen også korrigere dette ved å sette inn en torisk linse, som korrigerer hornhinneskjevhet.

At du blir svaksynt av å lese i dårlig belysning er bare en myte, og ikke noe å være redd for.

Valg av linse

- Hvilken type linse som blir valgt ut, gjøres ut fra en helhetsvurdering. Noen vil fungere godt med å ha litt ulikt syn på hvert øye, forteller Willy Pettersen, øyelege i Argus syn, som er en spesialklinikk for synskorrigerende behandling i Oslo.

Han har utført synskirurgi på mer enn 20 000 øyne.

- Da kan du få linser tilpasset for monovision, som betyr at det ene øyet har hovedansvaret for det som er nært, og det andre for det som er fjernt, forklarer Pettersen.

For andre pasienter vil en multifokal linse være en bedre løsning.

- I vurderingen bør det også kartlegges hvilke aktiviteter som er viktige for den enkelte, altså hvilke situasjoner det er aller viktigst med skarpt syn. For eksempel vil en som driver med pirkete håndarbeid og en som er interessert i jakt eller golf ha ulike behov, sier han.

GOD EFFEKT: Ved et linsebytte erstattes øyets naturlige linse med en ny, kunstig linse. Etterpå trenger du ingen hjelpemidler for å se bra.
GOD EFFEKT: Ved et linsebytte erstattes øyets naturlige linse med en ny, kunstig linse. Etterpå trenger du ingen hjelpemidler for å se bra. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Nattlinser er kontaktlinser du setter på øyet når du legger deg, og tar ut når du våkner neste morgen. Linsen gjør hornhinnen midlertidig flatere. Dette gir den samme fasongforandringen som laserkirurgi for nærsynthet, men bare midlertidig.

Hva kan gå galt?

Ved alle operasjoner finnes det komplikasjonsrisiko, for eksempel faren for infeksjon eller netthinneproblemer.

- Linsebytteoperasjoner er en behandling mange øyeklinikker har lang og bred erfaring med. Operasjonene blir utført verden over i et høyt antall, og risikoen er meget lav, sier Pettersen.

- De aller fleste som gjør et linsebytte, er svært fornøyde, hevder han.

Pettersen presiserer at det er en forutsetning at du har et realistisk forhold til hvilke forventninger du kan ha til synet etter behandlingen. Det tar eksempelvis gjerne litt tid før du føler at synet faller på plass.

- De fleste er likevel tilbake i arbeid allerede dagen etter operasjonen. Et linsebytte gir godt voksne og eldre mennesker økt livskvalitet og muligheten til et aktivt liv uten briller og linser, sier øyelegen.

En slik linseoperasjon koster rundt 50 000 kroner.

Pass styrken

- Det vil være god økonomi når du sammenligner med utgifter til briller og linser. For en 50-åring som lever gjennomsnittlig i 30 år fremover, vil en linsebytteoperasjon koste mindre enn fem kroner pr. dag, sier han.

Uansett hva slags linser eller briller du bruker, må du passe på å holde styrken oppdatert i forhold til synet ditt. Når brillene eller linsene begynner å bli gamle eller ha feil styrke, gjør du deg selv en bjørnetjeneste ved å ikke avlegge optiker eller øyelege et besøk. Nå har en studie vist at for lav styrke hos nærsynte fører til at disse blir mer nærsynte enn de med fullkorrigert styrke.

Alderssyn og linseoperasjoner

  • Så å si alle utvikler alderssyn (presbyopi) med svekket syn på nært hold i 40-50-årsalderen.
  • Alderssyn kan behandles med samme metode som ved grå stær (linsebytteoperasjon), en av de vanligste operasjonene i verden. Når et linsebytte utføres uten at du har grå stær, kalles det RLE.
  • 50 000 linsebytteoperasjoner utføres i Norge hvert år, 14 millioner på verdensbasis. Ny teknologi har gjort muligheten tilgjengelig for enda flere.
  • Operasjonen tar 15 minutter pr. øye og er smertefri. (Kilde: Memira Øyeklinikk)

Les også:

Så elegant kan en øyeoperasjon være

Sjekk din biologiske alder

Tegnene som betyr legebesøk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning