Bukplastikk

Her fjerner legene Cecilies (39) magehud og fett

Slik ser det ut når tobarnsmoren gjennomfører en plastisk operasjon.

Publisert Oppdatert
KIRURG: Morten H. Haug.
KIRURG: Morten H. Haug. Foto: FOTO: Vegard Kleven

Fakta om mageplastikk

Mageplastikk (bukplastikk) er en kombinasjon av flere inngrep innen kosmetisk plastikkirurgi for å få flatere og strammere mage.

Full mageplastikk er mest omfattende og utføres i hovedsak på kvinner med fremoverbøyd bukvegg, løshud og fettansamlinger.

Svangerskap og stor vektnedgang er de vanligste årsakene til stort hudoverskudd.

Under operasjonen fjernes all løs hud under navlen, de rette magemusklene sys sammen, og underhudsfett i mage, midje, hofter og ryggputer fjernes ved fettsuging.

Hudnekroser, blødninger og infeksjoner er alvorlige, men sjeldne komplikasjoner.

Sluttresultatet ser man først etter 6-12 måneder. Magen vil være hoven de to første månedene.

Helsemyndighetene anslår at det utføres 8000-9000 plastiske operasjoner i Norge hvert år, hvorav 1000 fettsuginger. Antall bukplastikkoperasjoner er cirka 500 i året.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Nobel Clinic

Visste du at...

...begrepet plastikkirurgi kommer fra det greske ordet «plastikos» som betyr å forme eller skape?

Inngrep som er medisinsk begrunnet, kalles ofte rekonstruktiv plastikkirurgi, mens operasjoner som utføres for å forbedre utseendet, omtales som kosmetiske operasjoner.

Journalist i Bedre Helse Bjørg Engdahl og fotograf Vegard Kleven forteller med ord og bilder denne operasjonshistorien fra Nobel Clinic i Oslo.

Flue på veggen

Jeg har ofte lurt på hvordan man kan skjære bort løs hud, eller det kirurgene kaller «fettforkle», uten at magen ser ut som et bulkete lappeteppe etterpå. Hver gang jeg har sett slike operasjoner på tv, har jeg snudd meg vekk. Men nå har jeg fått være med en pasient på en ordentlig plastisk operasjon.

Som storøyd journalist har jeg latt meg fascinere av hvordan fett kan suges ut av kroppen, magemuskler kan sys sammen, navler kan flyttes og slappe damemager kan strekkes, kuttes og sys pent og stramt sammen. Jeg glemte faktisk at jeg ikke tåler å se blod ...

Folk trodde hun var gravid

Etter 10 år i tenkeboksen er tobarnsmor Cecilie klar, for i dag skal ekstramagen og magefettet vekk! Men full mageplastikk med fettsuging er ingen operasjon for pyser.

- «Så hyggelig at dere skal ha en liten til», sier folk til meg. Men jeg skal ikke ha barn. Det bare ser ut som om jeg er gravid i sjette måned, sukker 39-åringen der hun står i bh og truse foran kirurg Morten H. Haug på Nobel Clinic i Oslo.

Med vannfast sprittusj streker han opp hvor fettet skal fjernes fra mage og hofter, og han merker av «ryggputene» som skal bort.

- De fleste har enda mer løshud enn dette. Det er en fordel med mye løs hud over navlen, slik at vi kan trekke magen lengst mulig ned, forklarer Haug.

Fra 34 til 42

Cecilie, som ønsker å være anonym, veier 72 kilo og er 1,65 meter høy. Før hun ble mamma i 2001, brukte hun størrelse 34. Nå er hun en 42-er på permanent basis, selv om hun har trent hardt og gått ned mange kilo etter to svangerskap.

- Magen henger over bukselinningen uansett hvor mye jeg trener, og jeg må alltid gjemme magen under vide skjorter og gensere. Jeg vet at dette ikke er en slankeoperasjon der du får flat mage. Mitt ønske er å kunne bruke vanlige klær og slippe bemerkninger om at jeg er gravid.

Cecilie har hatt magen til «offentlig vurdering», men hun har ikke store nok medisinske plager til å få en operasjon på statens regning. Derfor skal hun betale operasjonen til 62.000 kroner selv.

Smertefullt inngrep

De to siste ukene har vært litt tøffe, innrømmer dagens pasient. Av hensyn til operasjonsresultatet har hun vært nødt til å holde seg røykfri. Dessuten har hun tenkt mye på den røffe «ombyggingen» kroppen skal gjennomgå med journalist og fotograf tilstede.

Til daglig jobber Cecilie i helsevesenet, og hun har sett litt av hvert.

- Men jeg synes det er makabert å se fettsuging på tv, sier hun, vel vitende om at fettsuging og mageplastikk i kombinasjon med sammensying av magemuskler, er blant de mest omfattende inngrepene hun kan få.

Cecilie er likevel ikke redd for at noe skal gå galt underveis, eller for smerter etter operasjonen. Derimot er hun redd for å ha for høye forventninger om resultatet.

- Hvordan skal de få til å fjerne en så stor mage som min? spør Cecilie før hun går inn på operasjonsavdelingen.

Fire dager senere

- Jeg føler meg litt mørbanket, sier Cecilie fire dager etter operasjonen. Magen er hoven og blå, men vil i løpet av de neste to månedene trekke seg gradvis sammen. De neste seks ukene må hun bruke kompresjonsbody for at fettvevet skal bli jevnt. Cecilie er likevel kjempefornøyd.

- Jeg merker allerede forskjell. Magen henger ikke lenger på lårene når jeg sitter.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Så mye koster en ny kropp

Unge vil operere kjønnsleppene

Denne maskinen smelter kroppsfett

Lager nye pupper av rumpefett, ikke silikon

Slik fikser vi på ansiktet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning