Herpes

Slik kan du lindre kjønnsherpes

Du blir ikke kurert, men kan lindre plagene.

GENITAL HERPES: Særlig kvinner får smerter nedentil ved kjønnsherpes. Opphovning, sår og blemmer er vanlige symptomer på genital herpes.
GENITAL HERPES: Særlig kvinner får smerter nedentil ved kjønnsherpes. Opphovning, sår og blemmer er vanlige symptomer på genital herpes. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Dette er herpes

- Viruset Herpes simplex virus (HSV) finnes i to ulike varianter: Herpes 1 forekommer oftest på leppene i form av munnsår, men kan også overføres til kjønnsorganene. Herpes 2 rammer oftest kjønnsorganene. (Genital herpes)

- Herpes er svært vanlig, og rundt 80 prosent av befolkningen er smittet av viruset. Mange har aldri utbrudd og merker ingen symptomer.

- Dersom du er smittet av herpes, vil viruset forbli latent i kroppen resten av livet og kan reaktiveres.

- Blant personer som har gjennomgått primærinfeksjon, vil reaktivering opptre i 40-50% av tilfellene.

- Viruset smitter gjennom direkte kontakt med slimhinner og gjennom spytt og seksuell kontakt. Det kan også smitte fra kjønnsorganer til munn eller anus. Viruset kan også smitte mellom utbrudd, men da er man betydelig mindre smitteførende.

(Kilder: Norsk folkehelseinstitutt og Apotek1.no)

Så mange som 8 av 10 nordmenn er smittet av herpes, men langt fra alle opplever at viruset bryter ut.

Du blir ikke kurert for herpes, men det finnes gode råd for å lindre plagene.

Genital herpes, også kalt kjønnsherpes, er i dag en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i den industrialiserte verden, ifølge Folkehelseinstituttet.

Blemmer og sår

Utbrudd av genital herpes kan føre til blemmer og sår på kjønnsorganene, og kan være både smertefullt og sjenerende.

I motsetning til klamydia og gonoré, kan ikke kjønnsherpes behandles med antibiotika. Dersom du har hatt utbrudd av sykdommen en gang, vil viruset ligge latent i kroppen din resten av livet, og rundt 50 prosent vil oppleve at utbruddene kommer tilbake.

Nedsatt immunforsvar gir utbrudd

Hva som gjør at virusinfeksjonen aldri bryter ut hos enkelte, mens andre har store plager med gjentatte utbrudd, er vanskelig å si, ifølge hudlege Jon Langeland.

- Noen har et godt immunforsvar og slipper unna, mens andre sliter med dette lenge, sier han.

Dersom du har virusinfeksjonen i kroppen, vil et svekket immunforsvar øke risikoen for herpesutbrudd. Alt som nedsetter immunforsvaret kan være med på å fremkalle nye utbrudd.

Soling kan gi utbrudd

- Stress, lokal irritasjon av huden og solpåvirkning er vanlige årsaker til at viruset bryter ut. Det er vanlig å få utbrudd av herpes på eller omkring munnen når man er på ferie og utsetter seg for mye sol. Genital herpes kan bryte ut i forbindelse med økt seksuell aktivitet, sier Langeland.

Det er vanskelig, og kanskje heller ikke ønskelig, å unngå sol når man er på ferie, men det finnes andre metoder for å forhindre at utbruddene kommer.

Planlegg godt

- Dersom man er mye plaget av herpesutbrudd, og vet at man vil havne i en situasjon der man lett kan få nye utbrudd, er et godt råd å ta forebyggende medisiner i forkant, anbefaler hudlegen.

Ifølge Langeland kan medisiner som brukes ved virusutbrudd tas i halv dose fra før man for eksempel drar på ferie, og dermed i forhindre at viruset bryter ut.

- Det er viktig at man planlegger godt så man føler at man har kontroll. Man må ta konsekvensene av at man har herpes, og ikke late som om det ikke eksisterer, sier han.

Tidlig behandling forkorter utbruddet

Førstegangsutbrudd av genital herpes kan være en stor påkjenning både fysisk og psykisk.

Noen opplever det første utbruddet av virusinfeksjonen som veldig smertefullt, og får blemmer og sår i underlivet.

Særlig jenter kan oppleve å hovne opp og få store smerter.

Piller man får utskrevet av legen kan forkorte utbruddet, og dermed forkorte tiden med plager, men det er viktig at utbruddet behandles tidlig.

- Dersom man ikke rekker å ta knekken på viruset før det har brutt ordentlig ut, må man belage seg på å vente den tiden det tar før utbruddet går over, sier Langeland.

Grønnsåpe og saltvannsbad kan lindre smertene

For å lindre smertene underveis anbefaler hudlegen å kjøpe smertestillende og ta det med ro til utbruddet trekker seg tilbake.

Sårene som kan oppstå ved eventuelle utbrudd kan være smertefulle ved berøring, men det finnes gode råd for å minske plagene.

- Mange syns saltvannsbad, varme grønnsåpebad eller avkjøling med kuldepakning virker lindrende når man har utbrudd. En barrieresalve, for eksempel sinksalve som virker uttørrende, kan også redusere ubehaget, sier Gunhild Kile Sandvik, i Apotek1.no.

ÅPENHET: Selv om det kan være vanskelig å fortelle at man har har herpes, anbefaler hudlegen at man er åpen om det til en eventuell partner.
ÅPENHET: Selv om det kan være vanskelig å fortelle at man har har herpes, anbefaler hudlegen at man er åpen om det til en eventuell partner. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Kompress og vide klær

Symptomer på genital herpes (kjønnsherpes)

- Smerte, prikking og brenning lokalt kan være en forvarsel på genital herpes.

- Utbrudd starter ofte med svie og smerter på hud og slimhinner og noen ganger også ved vannlating.

- Etterhvert vil det danne seg blemmer som kan briste og etterlate seg smertefulle sår.

- Hos kvinnner kommer sårene på kjønnsleppene, rundt skjedeåpningen og på livmortappen. Hos menn kommer sårene på forhuden eller penishodet.

- Mange opplever slapphet, hodepine, feber og generell sykdomsfølelse første gang de har utbrudd.

- Dersom du opplever svie ved vannlating eller har blemmer og sår på kjønnsorgan eller slimhinner, bør du oppsøke lege.

- Behandling av herpes fjerner ikke viruset for godt, men kan lindre plagene og reduserer varigheten av utbruddet.

- For å reduserer sypmtomtiden bør behandlig startes 3-6 dager etter førstegangsutbrudd, og innen 2 døgn ved senere utbrudd.

(Kilde: Apotek1.no)

Hun anbefaler også at man unngår klær som strammer over området.

- Eventuelt kan man dekke over sårene med en tørr, steril kompress for å unngå at klærne gnisser. Åpne sår kan gi grobunn for andre infeksjoner, det er derfor viktig å være nøye med å holde området rent, sier Sandvik.

Kan smitte hele tiden

Herpes smitter i hovedsak under utbrudd via kontakt med slimhinner og sårvæske og god håndhygiene er derfor viktig, men viruset kan også smitte mellom utbruddene.

Bruk av kondom ved samleie og oralsex reduserer smittefaren, men kun dersom det dekker områdene med sår.

- Det er ikke så lett å unngå smitte ettersom dette er en svært vanlig sykdom. Selv om man er forsiktig vil det være en viss risiko for å bli smittet dersom man er intim med en person med herpes, forteller Langeland.

Vær åpen om sykdommen

Selv om det kan være vanskelig å fortelle at man har har herpes, anbefaler hudlegen at man er åpen om det til en eventuell partner.

- Det er ikke noe morsomt å smitte folk, og selv om det kan være tøft å fortelle en partner at man har herpes bør man gjøre det på et passende tidspunkt, sier han.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

8 tegn på at du har et helseproblem

Vorter på penis

Huden avslører alderen din

Slik oppdager du kjønnssykdommer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning