"Hvor mye sæd er det vanlig å ha ved utløsning? Hvilken farge? Er det vanlig med klumper?" er alle eksempler på spørsmål menn stiller daglig til Norges eneste androlog, Ken Purvis.

- Det er tydelig for meg at menn ikke snakker med hverandre, og kanskje heller ikke med fastlegen, om disse tingene. Derfor har de også mange bekymringer rundt hva som er normalt og ikke, sier Purvis til Klikk Helse.

Gynekologi for menn

Kvinner som ikke tør å snakke med venninner om underlivsspørsmål har sine eksperter i gynekologene. Dette er leger som er spesialutdannet innen kvinnehelse.

På samme måte er andrologi læren om menn, de mannlige hormoners funksjon, menns fruktbarhet og sykdommer, og utviklingsfeil i de mannlige kjønnsorganer.

Det er glidende overgang mellom andrologi og urologi.

Urologien deles inn i underspesialitetene onkologisk urologi (kreftsykdommer), steinsykdom, nevrourologi (urologisk lidelse forårsaket av nevrologisk sykdom) og andrologi (seksualfunksjon og reproduksjon), skriver Store Norske Leksikon.

Ekspertene

Dr. philos, Ph. D og biokjemiker Ken Purvis er fra England, men har bodd i Norge siden midten av 1970-tallet. Har blant annet forsket på produksjon av mannlige hormoner og effektene av dem. Siden 1992 har han drevet Andrologisk senter i Oslo, det eneste i sitt slag i Norden. Andrologi, det mannlige motstykket til gynekologi, er en forholdsvis ny vitenskap i Norge. Purvis har vært er opptatt av å spre kunnskap om emnene han har forsket på og har utgitt flere bøker om emnet, som En guide til mannens underliv og Mannen midt i livet - Overgang eller undergang?, og Orgasmens mysterier.

Dr. Karl Fredrik Kristoffersen er spesialist i generell kirurgi og urologi ved Volvat medisinske senter i Oslo.

Mange bekymrer seg over klumper i sæden

Ifølge Purvis finner spesielt unge menn informasjon på internett, hvis de tror noe er galt.

Dette kan gi unødige bekymringer.

- De har mange bekymringer. Er det normalt å ha klumper i sæden, for eksempel. Eller blod. Så går de på internett og finner opplysninger, men det er ikke alltid disse stemmer. De kommer til meg og tror de har kreft, fordi det er blod i sæden, sier andrologen.

- Det er pasientenes spørsmål som har inspirert meg til å skrive bøker, sier doktor Purvis.

Mengden sæd varierer

Hva som er normal mengde ejakulat kan variere fra person til person.

- Før prøven ønsker man gjerne at pasienten er avholds i to til tre dager. Våre referanseområder for menn som avlegger sædprøve er 1,4 til 8,9 milliliter, forteller urolog Karl Fredrik Kristoffersen ved Volvat Medisinske senter.

Det er også normalt å ha mer, eller mindre volum. En mann som har hyppige utløsninger vil ha mindre volum i prøven, enn en som har utløsning mer sjelden.

Det er fordi kjønnskjertlene trenger tid til å fylle seg etter de er tømt.

Hjelp, sæden er brun!

- Nyanser av gult, rødt, brunt og grønt kan forekomme, og forteller ulike ting om mannens helsetilstand, sier doktor Purvis.

Han mener du bør dra til urologen eller andrologen hvis du har grønn- eller rødbrune nyanser i ejakulatet.

Sæden er gul eller gulaktig: Dette er normalt. Sæden blir mer gulaktig jo lenger den "lagres".

Sæden er rødaktig: Frisk rød, rødbrun sæd eller sæd med små mørkebrune partikler tyder på blod i sæden. Den vanligste årsaken til blod i sæden er infeksjon i kjønnskjertlene. Gjentatt ejakulering i korte tidsrom kan medføre blod i ejakulatet på grunn av slitasje på de små blodkarene.

Sæden er grønnaktig: Tyder som regel på gonoréinfeksjon.

SÆDPRØVE: Frisk sæd har en gråhvit farge og lukter svakt av spermin. © Wikipedia

Konsistensen varierer

- Ved romtemperatur, eller i den varme skjeden, vil sæden bli gradvis mer tyntflytende fordi spermiene, som er bundet til proteinmassen, skal komme seg løs og lettere kunne svømme til livmorhalsen, forteller Purvis.

Ejakulatet er tykkere: Kan skyldes skade på prostatakjertelens funksjon.

Ejakulatet er tynnere: Kan skyldes tette kanaler i sædblærene.

Ejakulatet er mer klumpete: Kan skyldes infeksjon i prostatakjertelen (prostatitt).

- Men vi skal merke oss dersom man har sex hyppig, som flere ganger om dagen, klarer ikke kjønnskjertlene å fylle seg mellom hver gang de tømmes. Resultatet er at sæden kan forandre konsistens, sier Purvis.

Dehydrering i forbindelse med store treningsmengder og medisiner (spesielt alfablokkere) kan på virke ejakulatets konsistens og mengde.

Det er spermin som lukter

Stoffet som gir sæden sin karakteristiske lukt heter spermin, og dannes i prostata.

- Min teori går ut på at spermin har ren bakteriedrepende funksjon, og et tradisjonelt tegn på kronisk infeksjon i prostata var at det dukket opp sperminkrystaller i sæden, sier Purvis.

Sæden lukter sterkere: Det skilles ut mer spermin i sædvæsken, noe som kan skyldes inflammasjon i prostata.

Sæden lukter "annerledes": Visse kjemikalier i matvarer kan opptre i konsentrert form i sæden (hvitløk, og visse krydder). Dette kan til en viss grad påvirke hvordan sæden lukter.

Sæden lukter fisk: Gardanella, en bakterie som gir fiskeaktig lukt ved vaginalinfeksjon hos kvinner, kan gi en lignende lukt når den kommer i kontakt med sæd.

Sæden lukter råttent/kvalmt: Kan skyldes infeksjoner av anaerobe bakterier i kjønnskjertlene.

Helseleksikon: Fertilitetsproblemer hos menn

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Fertilitetsproblemer hos menn

Definisjonen på nedsatt fruktbarhet er at menn ikke er i stand til å befrukte partneren gjennom ett år med regelmessige samleier (én til to ganger i uken). Det er mannen som er årsak til at parsom ønsker det ikke blir med barn i 30-40 prosent av tilfellene.

Årsaker

Det er viktig å skille mellom forhold knyttet til regelrette fertilitetsproblemer hos menn, og forhold knyttet til ereksjon, teknikk eller samleiestillinger som innebærer at sæden ender opp utenfor skjeden.

Nedsatt sædkvalitet/for lav produksjon av sædceller

Det er en forutsetning at menn produserer tilstrekkelige mengder fruktbar sæd for at de skal kunne befrukte en kvinne. Normalt produseres sæd i store mengder i testiklene, der de oppbevares fram til de utsondres under orgasme. En sædcelle lever ikke lenger enn i 90 døgn, og har som eneste formål å konkurrere med hundre millioner andre sædceller om å være den ene cellen som befrukter kvinnens eggcelle og på den måten viderebringer mannens genetiske materiale.

Testiklene er imidlertid avhengige av mannlige kjønnshormoner, og en eventuell mangel på disse hormonene vil påvirke dannelsen av sædceller. Både medisinbruk, alvorlig sykdom (særlig lever- og nyresykdom) og overdrevent alkoholforbruk er forhold som virker inn på testiklene.

Åreknuter i pungen bidrar til å redusere antallet sedceller. Forklaringen på dette er at temperaturen i bitestiklene - som er stedet der sæden modnes - stiger. Noen ganger er sædcellene fra naturens side uregelmessig utformet eller har manglende evne til å la seg drive fremover mot det endelige målet. Andre ganger er det blokkeringer i passasjen mellom testiklene og penis. En annen forklaring på nedsatt sædkvalitet kan være at mannen produserer antistoffer mot egne sædceller eller mot partneren.

Symptomer

Når par har problemer med å bli gravide er det viktig at mannen utredes før man retter blikket mot kvinnens eventuelle fertilitetsproblemer. Utredningen består i undersøkelser av testiklene, penis og prøver/telling av sædcellene. Telling av sædceller skal under normale omstendigheter vise minst 50 millioner celler, hvorav minst 60 prosent er mobile og de fleste er normalt utformet. Selv om det bare trengs én sædcelle for at befruktning skal finne sted, er svinnet så omfattende at et redusert antall sædceller begrenser mulighetene for unnfangelse betraktelig.

Mer avanserte tester består i å måle mannens antistoffer utviklet mot sædceller, og å utføre en såkalt post-coital test, som er en undersøkelse av livmorhalsslimet (og mannens sæd) etter samleie.

Behandling

Det er en kjent sak at menn ved å unngå tobakk og alkohol bidrar til at sædkvaliteten bedres. Sædcellene blir dessuten flere i antall og av bedre kvalitet opp til syv dager etter at en har avstått fra samleie, men deretter blir både kvaliteten på, og antallet, sædceller lavere igjen. Det er derfor viktig at det er sammenfall mellom optimal sædkvalitet og det tidspunktet hvor kvinnen er mest fruktbar.

Behandling er et alternativ i de tilfellene hvor fertilitetsproblemene skyldes en hormonell lidelse, som f.eks. en forstyrrelse i hypofysen. Fjerning av åreknuter i pungen kan føre til at produksjonen av sædceller tiltar. Man har så langt ikke fullt ut lykkes med å behandle tilstander der mannen utvikler antistoffer. Den mest hensiktsmessige løsningen for mange par sin del, er og blir kunstig inseminering.

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.