Forbrukerrådets undersøkelse

Bakteriesjokk i fiskedisken

Halvparten av fisken i butikk har for dårlig kvalitet.

USPISELIG: Forbrukerrådet mener 10 prosent av fisken i butikk er ubrukelig som menneskeføde.
USPISELIG: Forbrukerrådet mener 10 prosent av fisken i butikk er ubrukelig som menneskeføde. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Fisk er godt, og et flott utgangspunkt for et sunt kosthold.

Blant annet kan fiskefett forebygge demens og omega-3 kan påvirke fettforbrenningen din positivt.

Fiskeproteiner kan også øke forbrenningen - men i fiskenasjonen Norge er det ikke lett for forbrukerne å finne god, fersk fisk.

10 prosent av fisken i disk er uspiselig.

Del

For mye bakterier

«Vi har kjøpt og analysert 193 fiskeprøver. Halvparten har et så høyt innhold av forråtnelsesbakterier at kvaliteten betegnes som tvilsom eller uakseptabel.»

Det rapporterer Forbrukerrådet, som for tredje gang på fire år konstaterer at kvaliteten på mat i norske fiskedisker er nedslående.

Så vidt over halvparten, 55 prosent, av de innkjøpte fiskestykkene er av så pass kvalitet at fisken kan betegnes som «god». 35 prosent har et såpass høyt bakterieinnhold at kvaliteten betegnes som «tvilsom». Karakteren «tvilsom» betyr at fisken bør spises samme dag som den kjøpes.

Uakseptabel som menneskeføde

- Resultatet er nedslående. Vi er en fiskenasjon. Vi er stolt av å spise fisk og fisk er sunt, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, til NRK.no .

- Ti prosent av fisken som selges inneholder så mye bakterier at den er uakseptabel som menneskeføde, sier hun.

Butikkene til Norgesgruppen kommer best ut i undersøkelsen, men alle de store kjedene har både butikker som gjør det godt og butikker som gjør det dårlig.

Både leverandører og butikker kan ha skyld i den dårlige kvaliteten.

- Vi må kanskje se på kriteriene for å legge fisken i disken. Og ikke minst må vi se på mottaket og mottakskontrollen som man gjør i butikken. Kanskje har vi noe å hente på den og bli flinkere på den vurderingen, sier kvalitetssjef i Coop Norge, Ane Grjotheim til NRK.no.

Les også:

Kvinnehender er fulle av bakterier

Slik blir du kvitt bakteriene

Syk av maten

Hygiene på offentlige steder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning