Råd mot tørre lepper

Dette hjelper raskest mot tørre lepper

Typisk plage i vinterhalvåret.

FUKTIG: Hvis du slikker deg ofte på leppene, kan det før til tørre og sprukne lepper.
FUKTIG: Hvis du slikker deg ofte på leppene, kan det før til tørre og sprukne lepper. Foto: gettyimages.no
Publisert Oppdatert

- Tørre lepper kjennetegnes ved en ru, hard overflate, ofte med avflassing og noen ganger skorper. Leppene kan også fremstå tynnere, og mindre volumiøse enn de pleier, og fargen er mindre rød enn ellers, forklarer Rolah Lønning Osman, kosmetisk lege og daglig leder av RÛ klinikken.

Tørre lepper kan forklares med flere ting: At du puster med åpen munn, for eksempel ved tett nese og forkjølelse, slikker deg ofte på leppene, kaldt vær og tørt inneklima – og soling.

- Når man blir eldre mister man også bindevev i leppene og molekyler som hyaluronsyre som binder vann og gir fukt og spenst til vev i kroppen. Ofte merker man derfor at både hudkvaliteten og størrelsen på leppene avtar med alder, sier Osman.

Hun får støtte av Eirik Rustan, fagrådgiver og redaktør på Apotek1.no.

- Kaldt og guffent vær, kombinert med tørr inneluft, kan gjøre at leppene mister fuktighet. Når det gjelder barn, så ser vi at de ofte har en tendens til å slikke seg på leppene, og det gjør fort leppene tørre og såre, sier han, og legger til:

- Ellers finnes det noen legemidler som kan gi tørre lepper, blant annet legemidler som brukes mot akne.

Les også: Dette hjelper mot tørr hud i ansiktet

Vær nøye med pleie

God pleie av leppene, på lik linje med resten av huden i ansiktet, er viktig.

- Skrubb gjerne leppene en gang i uken med en sukkerskrubb (fremgangsmåte i faktaboks) og legg på en rik krem eller salve, eller en anti-age behandling som også behandler rynkene rundt munnen, råder Osman.

En enkel hjemmeskrubb består av sukker og olivenolje som masseres over leppene og vaskes av med en fuktig klut før man påfører en god salve.

Om du kjenner at leppene dine begynner å bli tørre og/eller sprekker opp, kan det ifølge Rustan være gunstig å bruke en leppepomade eller leppekrem som bevarer fuktigheten.

- Vask gjerne hendene før du påfører, spesielt hvis du sverger til krukker. Det kan være fristende å fukte leppene med vann eller ved å slikke, men det gjør det som regel bare verre, så unngå det. Husk også å drikke nok, det er jo generelt fint å gjøre, sier fagrådgiveren.

Han anbefaler å finne en type leppepomade du liker, gjerne en variant som inneholder bivoks eller vaselin.

- Til barn kan det være fristende å ha en med god smak, men vær oppmerksom på at dette kan gjøre at barnet slikker seg mer rundt munnen. Noen leppepomader inneholder parfyme, så hvis du reagerer på det bør du velge et annet merke, sier Rustan.

Ikke gjør dette om du har tørre lepper:

Ikke slikk på leppene, fuktigheten fra spyttet gjør leppene enda mer flakete. Spytt fordamper raskt og fører til at leppene blir mer skrukkete

Ikke bli avhengig av leppepomade. For hyppig påføring kan tørke ut leppene, så la leppene tørke innimellom

(Kilder: Makeup-artist Tove Eggen)

- Du bør ikke dele leppepomaden din med andre, og alle i familien bør ha sin egen, legger han til.

Les også: Nina ga en nyre til ektemannen – på én betingelse

Kan skyldes infeksjon

Ifølge Osman trenger man sjelden å oppsøke lege ved tørre lepper.

- Om du opplever sår og infeksjoner som trenger behandling, bør du imidlertid oppsøke hjelp. Dette gjelder også om man har store herpessår, blemmer eller lignende som ikke nødvendigvis kommer av tørrheten alene, sier hun.

Også Rustan anbefaler å kontakte lege om leppene dine er såre, røde og hovne, og det ikke hjelper å bruke leppepomade eller du mistenker at det er noe annet enn tørrhet som ligger bak.

- I noen tilfeller kan de tørre leppene skyldes atopisk eksem eller soppinfeksjon, og da er det gunstig å få en lege til å se på det. Hvis du har oppholdt deg på et sted med sterk sol, kan det være en solskade som må behandles, forteller han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning