Hudlege:

Gule tånegler, skrittsopp og kviser

Det er bare noe av det vår hudlege Jon Langeland har svart på siden sist.

KVISER: Kviser er et veldig vanlig problem. Hudlegen på Doktor Online vet råd.
KVISER: Kviser er et veldig vanlig problem. Hudlegen på Doktor Online vet råd. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Hudlegen på Doktor Online, Jon Langeland, får mange spørsmål knyttet til sitt fagområde. Siden mange av svarene er nyttige for flere enn de som har stilt dem, har vi her samlet et utvalg av det han har svart på de siste månedene:

Kreft-skrekk

"Jeg har fått et "rart" merke på skarpleggen. Minner om sårrur, med hevelse under. Strørrelsen er som et kronestykke. Jeg har kanskje hatt sår der en gang, men denne ruren har jeg nå hatt lenge; kanskje et par måneder. Det er ujevnt hudfarget. Jeg har bestilt legetime, men det er lang ventetid. Bør jeg være urolig?"

Les svaret til hudlege Jon Langeland her.

Sol og kviser

"Nå når solen begynner å ta bruker jeg alltid solkrem med høy faktor når jeg er ute på formiddagen i helger og ferie. Jeg opplever ofte at man da blir noe fetere i huden og lettere får litt kviser i panne, ved nese og i hårskille og hår ved pannen. Jeg vet at man skal beskytte diverse sår for soleksponering pga pigmentering. Gjelder dette også for overfladiske sår og rester etter kviser? Og for kviser det enda ikke er gått hull på? (...)"

Les hele spørsmålet og svaret til hudlegen her.

Rødt og hovent utslett på forhuden

"Jeg er en gutt på 30 år som i lengre tid har vært plaget med rød, sår og hoven forhud. Det begynte med at forhuden var veldig hoven på tuppen og huden var blek, men dette ble bedre etter noen dager. Det gikk da over til å bli mindre hovent, men huden på innsiden av forhuden var blitt veldig rød, hoven og irritert. Dette kan variere noe fra dag til dag, og jeg har ingen smerter utover at det er ubehagelig å gå når penis treffer buksen. (...) Jeg vil gjerne vite hva dette er, og hva slags behandling jeg trenger for å bli kvitt dette problemet?"

Hudlegen vet råd. Les spørsmål og svar her.

Hårvekst i ørene

"Kan hårvekst i ører fjernes?"

Ja, kan den det? Les hudlegens svar her.

Gul tånegl

"I cirka 10 år har begge mine stortær sett rare ut. De har blitt litt gule, ganske tykke og harde. Legen har flere ganger klipt av neglen og sendt inn for å sjekke om det er sopp. Det er det ikke. Jeg har forsøkt å google symptomene, men blir ikke helt klok på svarene. (...) Hva er det med disse tåneglene mine? Mangel på næringsstoffer? Sykdom?"

Gule tånegler er et kjent problem for mange. Les hudlegens råd her.

Rosacea

"Jeg er en dame på 47 år som har hatt Rosacea siden jeg var 25 år. Det har ikke bedret seg med årene, og i tillegg har jeg de siste årene blitt plaget med STORE kviser på haken. (...) Mine spørsmål er som følgende:

  • Er det kommet nye kremer på markedet som jeg kan prøve? Evt kan du anbefale kremer som har vært på markedet en stund?
  • Finnes det andre typer antibiotika hvor man tåler solen bedre?
  • Jeg har hørt at Svovelkrem kan hjelpe både på Rosacea og kviser. Har lyst å prøve det, men fastlegen min er usikker på hvor mange % kremen skal inneholde. Kan du si noe om det på et generelt grunnlag?
  • Kan du anbefale en krem som hjelper på kvisene på haken?

Skulle tro man forsonet seg med huden sin etter så mange år, men det er vanskelig."

Har du tips til kvinnen? Les hudlegens svar her.

Brune flekker etter soling

"Jeg har brune flekker etter kviser i ansiktet over lang tid (har vært plaget av kviser i 10 år, pleier å klemme dem). Jeg vurderer å ta BBL Laser for å bli kvitt hyperpigmentering. Behandling er veldig dyr. En behandling koster cirka 5000 kroner for hele ansiktet. Jeg ønsker å få en jevn hudfarge, og jeg lurer på om den er effektiv? Kunne du anbefale det? Hvis ikke hvilken behandling?"

- Dette er svært vanskelig å fjerne permanent, skriver hudlege Jon Langeland. Les hele svaret her.

Sopputslett?

"Min sønn på tre år er tidligere frisk, dog noe plaget med ullutslett da han var mindre. For flere mnd siden, tilkom et nuppete utslett med skarp avgrensning til frisk hud. Huden i dette området er helt ru. Jeg trodde først det dreide seg om kun tørr hud, og smurte på fet krem og fuktighetskrem uten effekt. Etterhvert tilkom en rødlig randsone, og jeg tenkte derfor det kunne være forenlig med ringorm, og smurte regelmessig på terbinafin morgen og kveld i tre uker. Dette uten effekt. Har også forsøkt hydrocortison sporadisk uten effekt. (...)

Kan det fortsatt være sopp selv om terbinafin ikke har effekt? Bør jeg prøve et annet soppmiddel? Bør vi få tatt prøve av lesjonen for å sikkert finne ut hva dette dreier seg om?"

Har du gode råd? Se hva hudlegen svarer den bekymrede moren.

Glans på penis

"Jeg smurte på en liten mengde locobase repair på glans på penis for noen uker siden. Kort tid etterpå ble glans veldig glatt og også mindre i størrelse. Nå lurer jeg på om denne forandringen er permanent? Har jeg skadet noe og tatt bort et viktig og beskyttende lag? Locobase repair er vel en harmløs krem som kan brukes overalt? Vil dette over tid normalisere seg igjen? Hva kan/bør jeg gjøre?"

- Nå er det også et kjent fenomen at penis kan variere ganske mye i størrelse uten at dette er noe sykdomstegn, skriver hudlegen. Les hele svaret her.

Skrittsopp

"Jeg kom hjem fra ferie i Thailand, og etter å ha vært hos lege der nede fikk jeg diagnosen skrittsopp. Jeg brukte da Canesten 4 dager før jeg reiste hjem, uten at det ga noen synlige resultater. Hjemme har jeg brukt daktacort i fire dager, og da forsvant rødhet og svie, og deretter har leg brukt daktar i halvannen uke. Ytterst i hudfeltet på innsiden av låret har jeg fortsatt noe rødhet, ellers er huden misfarget brunaktig. Når skjønner jeg at jeg er bra og kan stoppe videre behandling, og er det en annen salve jeg heller burde bruke?"

Jon Langeland svarer mannen her.

(Innleggene er forkortet, men ses i sin helhet ved å følge lenkene under hvert spørsmål)

Les også:

Hudlegen svarer om sol og føflekker.

For lite sex... og for mye sex - sexologen svarer på spørsmål.

Vår psykiater svarer deg gratis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning