Løpeteknikk

Løper best uten sko

Menneskefoten funker best uten sko, mener «barfotjoggerne». Andre mener at kroppsvekt bør avgjøre skovalget.

BRA FOR FØTTENE: Hva er best for føttene, avanserte joggesko eller ingen sko i det hele tatt?
BRA FOR FØTTENE: Hva er best for føttene, avanserte joggesko eller ingen sko i det hele tatt? Foto: Foto: AP/Scanpix
Publisert Oppdatert

Hjelper kostbare, spesialbygde joggesko med støtabsorberende såler mot skader og slitasje? Ikke ifølge Dr. Craig Richards ved School of Medicine and Public Health ved det australske University of Newcastle.

Hans konklusjon, publisert i The British Journal of Sports Medicine, er at det ikke finnes bevis for at spesialbygde joggesko med høye såler, formet etter den enkeltes fot, har betydning for skader ved jogging.

Tvert imot mener enkelte at det er bedre å løpe uten sko, fordi menneskefoten fra naturens side er perfekt tilpasset løping. Ved å løpe barbeint trener du opp alle nødvendige muskler i fotsålen og ankelen, slik at du klarer deg uten joggesko med tykke såler.

Barfotboom

Boka «Born to run» av Christopher McDougall får mye av æren for å ha startet en ny boom blant joggere uten høyteknologisk skotøy. Samtidig har produsenter som Vibram, Feelmax og Terra Plana designet «løpehansker» - sko som er så enkle og lette at deres viktigste (om ikke eneste) funksjon er å beskytte huden under foten mot skadelig underlag.

Vibram Five Fingers ble kåret til en av årets beste oppfinnelser av Time Magazine i 2007, og produsentene selv hevder at fottøyet bidrar til å trene og stimulere muskler og ledd slik at fot og ankel blir sterkere.

Skotøykjeden Löplabbet har likevel valgt å ikke ta inn slike sko.

- Vi mener at den største utfordringen med å løpe barfot er at dette er en annen type belastning enn kroppen er vant til. Det krever en gradvis tilvenning fra de mer oppbygde skoene en kjenner fra før. En må legge inn korte turer i starten og bruke tid på overgangen, sier daglig leder ved Löplabbet, Tor Fauske

BARFOT: Menneskefoten har 26 knokler, 33 ledd og mer enn 100 muskler og sener. Med riktig trening er det alt som trengs for å få god støtdemping og en god løpeteknikk.
BARFOT: Menneskefoten har 26 knokler, 33 ledd og mer enn 100 muskler og sener. Med riktig trening er det alt som trengs for å få god støtdemping og en god løpeteknikk. Foto: Colourbox.com

For tidkrevende

Fauske mener at menneskefoten er bygget for denne typen belastninger, hvis man bare tar seg tid til å bygge opp muskler og ledd sakte men sikkert.

- Jeg tror det er riktig at denne typen lette sko tillater et mer fritt og naturlig steg, ved at muskulatur og ledd ikke stoppes fra å bevege seg fritt. Det gjelder særlig fotens muskulatur. Men dette er bare i teorien, sier Fauske.

- Min erfaring er at de fleste i praksis ikke har tid og anledning til å gå gjennom en nødvendig tilvenningsfase. Nå er det store individuelle forskjeller i alt fra treningsgrunnlag til livsstil og forutsetninger for trening, så enkelte vil nok kunne ha fordel av å løpe med slike enkle sko, men ikke alle. Derfor har vi valgt å ikke ta inn slikt skotøy hos oss, sier Fauske.

Fordelen med enklere sko, dersom man trener seg opp til å bruke dem, mener Fauske ligger i et lettere steg.

- En vil lande mer på mellomfoten og vil bruke kroppens naturlige støtdemping i ledd og muskulatur. Det kan en også oppnå ved å fokusere på teknikktrening og funksjonell styrkeketrening for løpere, sier Fauske.

Lite erfaring = skader

Forskere som Daniel E. Lieberman ved Harvard har studert forholdet mellom evolusjon og menneskets evne til å løpe. Enten vi snakker jogging eller hurtigere løping, har vi mye å takke stortåa for. Rent biomekanisk er vi mennesker likevel ikke i stand til å løpe særlig fort, sammenlignet med andre, firbeinte pattedyr.

Vi er derimot svært utholdende og kan løpe langt, noe vi blant annet ser under New York Maraton hvert år. Antall mennesker som løper maraton har økt dramatisk de siste 10-15 årene, og ifølge rapporter skal så mange som 90 prosent av løperne ha opplevd skader under eller som følge av løpingen.

Tallene viser imidlertid at de mange skadene henger sammen med at det er mange uerfarne løpere der ute, og det er blant disse de fleste skadene oppstår. Skadeomfanget avhenger kanskje ikke av fottøyet, men av løpeerfaring og treningsgrunnlag.

LETT PÅ FOTEN: Eksempel på et par «løpesokker», disse fra Vibram.
LETT PÅ FOTEN: Eksempel på et par «løpesokker», disse fra Vibram.

Kroppstypen viktigst

I motsetning til både dem som mener barfot er best og dem som kun setter sin lit til spesielle løpesko, finner vi dem som mener dette er avhengig av den enkeltes kropp.

Lawrence Biscontini og June Kahn mener at tykkelsen på skosålene og mengden støtdemping bør avhenge av løpeteknikk og kroppsbygning, nærmere bestemt hvor hardt du tråkker ned foten og hvor tung du er.

MYKE: Denne skoen fra Feelmax har en myk såle og kan krølles sammen som en sokk. Vekt: 150 gram.
MYKE: Denne skoen fra Feelmax har en myk såle og kan krølles sammen som en sokk. Vekt: 150 gram.

Løpere med en liten og lett kropp kan klare seg med et minimalistisk fottøy, mens tyngre løpere trenger god demping, mener Biscontini og Kahn.

Her ser du en video Keithkrone77 har lagt ut på Youtube.com , der han tester et par løpesokker:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning