Velg riktig fottøy

Derfor får vi fotskader

Sjekk skovanene - høye hæler har bare litt av skylda.

SKOGALSKAP: Høye hæler kan fremprovosere _hallux valgus_, skjevstilt storetåledd og hammertå.
SKOGALSKAP: Høye hæler kan fremprovosere _hallux valgus_, skjevstilt storetåledd og hammertå. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert
FOTTERAPEUT: Lise Burud Smestad
FOTTERAPEUT: Lise Burud Smestad Foto: Bjørn Inge Karlsen / HM Foto

- Slitasjeskader på føtter er veldig vanlig. Det skyldes ofte langvarig bruk av dårlig skotøy - feil skotøy for foten eller feil skotøy for anledningen, sier fotterapeut hos Medicus Plesner, Lise Burud Smestad (43).

Share

Hver dag har hun nærkontakt med folks føtter og skovaner.

«Feilanledninger» er det mange av. De vanligste er sko med høye hæler og spisse forpartier - eller flate, harde såler på kilometervis med asfalt, med tung belastning på forfoten og uten tilstrekkelig fjæring.

Les også: Trenger vi egentlig løpesko?

Skapt for variasjon

- Men det kan også være skogsturer i fottøy som til forveksling ligner treningsko, men som er så myke at man kan vri dem som en vaskeklut. Disse gir ingen støtte verken til fot eller ankel.

- Den største utfordringen er det så og si konstant harde underlaget vi beveger oss på hver dag; gatelangs og på gulv.

Ortopedisk sett er det så galt som det kan bli; kroppen og føttene våre er skapt for ulendt terreng og variert bruk av muskler, sener og ledd, sier fotterapeuten.

- Dess yngre man er, jo mer slumsete har man en tendens til å være med skoene.

En typisk karakteristikk ved hulfot (t.h.) er ifølge www.och.no at foten har en forøkt fothvelving slik at den ser hul ut. Plattfot (t.v.) beskrives lettest med at indre fotbue er sunket ned og gir feilstilling i ankelleddet. Figuren i midten viser en normal fot.
En typisk karakteristikk ved hulfot (t.h.) er ifølge www.och.no at foten har en forøkt fothvelving slik at den ser hul ut. Plattfot (t.v.) beskrives lettest med at indre fotbue er sunket ned og gir feilstilling i ankelleddet. Figuren i midten viser en normal fot. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

De vanligste belastningsplagene

Vonde føtter skyldes ikke bare dårlige skovaner, men også arvelige anlegg. Når belastningsskadene er et faktum, gjelder det uansett å kartlegge plagene. For så å ta første skritt mot riktig behandling.

Plantarfasciitt/hælspore

er betennelse i den store senen som er festet under hælen og eller gradvis forkalkning i senevevet.

Fordi: fotbuen er blitt overbelastet over tid. Vanlig hos idrettsutøvere

Symptomer: Stikkende, strålende og plutselige smerter når man belaster foten.

Behandling: Støtdempende og avlastende innleggsåler og romslige sko. trykkbølgebehandling, kortisoninnsprøytning og hvile. En sjelden gang kirurgiske inngrep

Prognose: God hvis man endrer dårlige skovaner.

Hallux Valgus

er en feilstilling hvor stortåleddet vris utover og forrykker fotvinkelen og balansen i foten.

Fordi: Man har brukt trangt skotøy og høye hæler som igjen har belastet forfoten. Men arv er sterkt medvirkende.

Symptomer: Smerter, hovenhet og problemer med å finne fottøy som er romslig nok.

Behandling: Bruke skotøy med lav hel, bred form og god plass. Innleggsåler/fotsenger. Kirurgiske inngrep.

Prognose: Brede sko og innleggsåler kan bare lindre symptomer. Kirurgi kan føre til tapt fleksibilitet og endret følsomhet og balanse. Lidelsen kan komme tilbake.

Mortons nevrom

er en nerveknute under tåballen bak annen og tredje tå.

Fordi: Man har har feilbelastet forfoten over lengre tid.

Symptomer: Sterke smerter under tåballene når man belaster foten - og som veksler med nummenhetsfølelse.

Behandling: Innleggsåle/fotsenger eller brede sko. Kirurgiske inngrep.

Prognose: God, men ved kirurgiske inngrep kan en viss følelsesløshet oppstå der nerveknuten er fjernet.

Hammertå

En eller flere tær får kronisk bøyd stilling og får forhornet hud på leddene.

Fordi: Man har gått med for trange sko og høye hæler

Symptomer: Smerter og vanskelig tilpasning til sko

Behandling: Større sko, operative inngrep hvor man fjerner et ledd og avstiver tærne

Prognose: God, hvis man endrer skovaner, men med noe redusert følsomhet og bevegelighet etter inngrep.

Skotøy verd prisen

Men feilprioriteringer finnes i alle generasjoner.

Og det hender fotterapeuten må telle til ti.

- Som den faren som kom til butikken med sin ti år gamle sønn som lenge hadde klaget over diffuse smerter i føttene - uansett hvilke skopar han gikk i. Bortsett fra ett. Det var de nye joggeskoene, men de var så dyre - de kostet over 1000 kroner - så dem måtte han spare på ...

«Hallo», tenkte jeg, «gutten vokser!» Det er uhyre viktig at han har riktig skotøy nå. Og om et halvt år er de «rådyre joggeskoene for små uansett ...

I høflige ordelag fikk jeg fortalt faren at det kanskje var en idé å investere i kvalitet fremfor kvantitet, forteller Burud Smestad.

Skomote med komplikasjoner

Hver ny skomote bringer med seg sine problemer.

- Veldig høye hæler kan fremprovosere Hallux Valgus - skjevstilt stortåledd og hammertær. Da bærer vi hele kropps-tyngden på forfoten - i stedet for at den fordeler seg jevnt på hele foten.

Man kan også få problemer med en stiv og forkortet akilles-sene, men i motsetning til Hallux Valgus kan denne trenes til å bli tilnærmet bra igjen.

Spisse sko klemmer også tærne sammen og kan gi problemer med både feilstillinger og tykke, nedgrodde negler.

Les også: Bygg din egen sko

De farligste skoene

Men det er ikke bare høye hæler som er syndebukken.

- Med de helt flate skoene får man vondt i foten og vondt'ene forplanter seg oppover i knær, hofter og rygg.

Noe av den verste skotypen Burud Smestad kan tenke seg er de såkalte «Uggene», de mokasin-lignende støvlettene som har herjet motebildet i en lang periode.

De har helt flat såle, null støtdempning og siden de er laget i mykt skinn eller tekstil gir de heller ingen støtte til fot og ankel. De burde være forbudt i alle sammenhenger. De er ikke stort mer enn dårlige tøfler, sier Burud Smestad.

- Overpronerer du i utgangspunktet - tråkker innover - kan du gjøre den skjeve benstillingen mange ganger verre.

Pål Vedner, som er agent for Ugg i Norge, har tidligere avvist kritikken fra britiske eksperter som har sagt at Ugg kan være farlig for helsen din.

Viktig ankelstøtte

- Et annet eksempel på skadelig mote er skater-skoene, med åpne lisser. Man stikker bare foten rett ned i skoen som man altså ikke snører igjen - noe som gir et subbende gangelag, feil muskelbruk som forplanter seg oppover i kroppen og etterhvert gir smerter i føtter, knær og hofter.

- Når ungdommer med tennissko, caps og saggebukse begynner å få muskel- og leddproblemer kan det ofte være nok at de knyter skoene godt igjen slik at foten får støtte, sier Burud Smestad.

Sko som er småkatastrofale til én type bruk, kan være velegnet ved andre anledninger.

- En tresko kan være ålreit å stå i, i alle fall i en kortere periode. Men ikke å gå i. En masaisko, som jeg ser på som den bortimot optimale sko for de aller fleste anledninger, er ikke først og fremst konstruert for å gå på turstier med. Fordi sålen i seg selv er ustabil og aktiverer kroppen til å finne sin egen balanse, kan dette lett bli smør på flesk, sier fotterapeuten.

Les også: Slik løper du riktig

Individuelle føtter

- Selv om det selvsagt finnes tommelfingerregler for hva som er bra fottøy, varierer det med den enkeltes føtter. En sko som passer for én fot, passer nødvendigvis ikke så godt for en annen.

Disposisjoner for fotplager er også arvelig betinget. Noen kan gå med høye hæler og spisse, flate sko hele livet, subbe avgårde med åpne lisser - uten at det får nevneverdige konsekvenser. Andre, derimot, har problemføtter fra de er tenåringer og vil alltid ha det, uansett skotøy.

Men mens dårlige sko bare gjør vondt verre, vil riktig skotøy alltid virke forebyggende, sier Lise Burud Smestad.

Kirurgi eller innleggsåle?

Derom strides de lærde. Men en ting er man enig om; når belastningsskadene er blitt kroniske og uopprettelige kan ortopedisk kirurgi være en god plan B for den kompliserte kroppsdelen som foten vår er.

Belastningsskader på føtter skyldes arv, aldring og slitasje. Hva som er avgjørende varierer fra person til person.

- Det er en myte at det kun er dårlig skotøy som har skylden. I prinsippet kan man gå barbent gjennom hele livet og likevel utvikle Hallux Valgus, sier ortopedikirurg ved NIMI Arne Kristian Tysland (53) som har 25 års praksis innen ortoperdi - og foretar opptil 100 Hallux Valgus-operasjoner i året.

Operasjon - siste alternativ

KIRURG: Arne Christian Tysland
KIRURG: Arne Christian Tysland Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Hallux Valgus er en feilstilling av stortåen som vris i retning lilletåen. Når storetåleddet går ut av fasong, gir dette smerter og feilbelastninger. En velutviklet Hallux Valgus kan ikke helbredes verken med sko eller innleggsåler. Den er kommet for å bli - og uten operative inngrep kan den bli invalidiserende.

- Det er først når smerter og skotilpasning blir så problematisk at det strengt tatt ikke er annet alternativ, at jeg anbefaler operasjon. Aldri av kosmetiske grunner alene, understreker ortopedikirurgen.

God kirurgi er avgjørende

Teknikkene man bruker varierer. Men jevnt over fjernes det deformerte leddet og tåen stives av med pinner eller skruer.

Et inngrep av denne typen vil alltid innebære en viss risiko.

Ifølge Tysland er komplikasjonsraten på ca 5 prosent. Og riskoen for et dårlig resultat er omvendt proposjonalt med kirurgens ferdighet.

- Derfor bør man alltid bruke erfarne ortopedispesialister til slike inngrep og på mange offentlige sykehus er ikke føtter prioritert virksomhet, sier han.

Les også: Dårlige joggesko kan gi skade

Lindrende innleggsåler

- Så langt som mulig bør innleggsåler være førstevalget. Foten er en komplisert kroppsdel å skulle operere i - og et dårlig resultat kan være definitivt og uopprettelig, sier ortopediingeniør Jarle Henningsen Aga (48) ved NIMI.

Ved trykkplager som plantarfasciit hvor hælputen er svekket og har mistet noe av sin støtdempende effekt, kan en innleggsåle kombinert med en god skosåle gjøre at lidelsen går tilbake.

Ved Mortons nevrom, hvor en nerveknute er kommet i klem. kan en innleggssåle med forhøyning bak tåballene heve forfoten slik at trykket på det betente området avlastes.

ORTOPEDIINGENIØR: Jarle Henningsen Aga
ORTOPEDIINGENIØR: Jarle Henningsen Aga Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Her er det også viktig å bruke romslige sko. Man kan dempe symptomene, men nevronet forsvinner ikke. Et inngrep er enkelt og medfører vanligvis ingen komplikasjoner, bortsett fra en viss følelsesløshet på området hvor nerveknuten fjernes.

Riktige sko forebygger

Ortopediingeniøren mener at skotøyet er av avgjørende betydning. Om man har latente svakheter i foten, vil disse langt på vei kunne holdes i sjakk med riktig bruk av sko.

En tommelfingerregel er at man ikke bør bruke høye hæler over to og en halv centimeter. Hæler på tre, fire centimeter vil legge uforholdsmessig stor belastning på forfoten - som er et veldig sårbart punkt.

- Det er den daglige og langvarige bruken som er avgjørende, ikke de tre gangene i året man bruker selskapssko som man likevel kipper av seg i løpet av kvelden, sier Jarle Henningsen Aga. Han råder alle med vondt i føttene, men også i kne og hofteledd, til å søke faglig hjelp.

Fordi det som kan være begynnelsen til langvarige plager ofte kan avverges med innleggsåler og riktige sko.

Les også:

Best å løpe barbeint?

Plager med føttene?

Du kan ta kontakt med:

Medicus Plesner - som selger ortopediske sko og artikler og tilbyr ferdigfabrikerte og individuelt tilpassede innleggsåler.

www.medicus-plesner.no tlf: 81 55 53 00

Løplabbet hvor du får holdning, føtter og fotarbeide analysert og råd om riktig sko til din fot.

www.loplabbet.no

NIMI som tilbyr konsultasjoner, en rekke ortopediske undersøkelser og behandlinger.

www.hjelp24.no tlf: 81 51 70 90

Det er fastlegen som skriver ut rekvisisjon til ortoped eller sykehus.

- Uggs bør forbys

Skotips fra løpedronning Grete Waitz

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også