Influensavaksine

Vaksine mot influensa

Hvis du tar vaksine i oktober–november, er du beskyttet gjennom vinterens influensasesong.

TIDEN ER INNE: Ønsker du å beskytte deg mot influensa, er tiden inne for å ta vaksine.
TIDEN ER INNE: Ønsker du å beskytte deg mot influensa, er tiden inne for å ta vaksine. Foto: Illustrasjonsfoto: Stockbyte
Publisert Oppdatert

Den første leveranse av årets influensavaksine er nå på plass hos Folkehelseinstituttet og i alle apotekkjedene. Alle som ønsker å vaksinere seg, må kontakte sin lege eller vaksinekontoret i kommunen. Risikogruppene bør vaksinere seg i perioden oktober-november. Vaksinen gir da beskyttelse gjennom vinterens influensasesong.

Nye virus

Verdens helseorganisasjon, WHO, forventer at årets influensa skyldes helt andre virus enn det man har hatt i vaksinene de seneste år. Dette kan føre til en kraftigere epidemi enn det vi hadde i fjor.

I år ønsker norske helsemyndigheter at flere personer i risikogruppene blir vaksinert. I tillegg anbefaler de spesielt at helsepersonell med pasientkontakt vaksinerer seg, som en del av smittevernet.

Er du i faresonen?

I Norge anbefaler myndighetene at følgende grupper bør vaksineres:

* Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer, spesielt de som har nedsatt lungekapasitet.

* Voksne og barn med kroniske hjerte- og karsykdommer, spesielt de med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon.

* Voksne og barn med sykdommer som gir nedsatt infeksjonsresistens.

* Voksne og barn med kronisk nyresvikt.

* Voksne og barn med Diabetes mellitus (både type 1 og type 2).

* Beboere på alders- og sykehjem.

* Personer som er 65 år eller eldre.

Er du usikker på om du bør ta vaksinen, må du snakke med legen sin. Det er da viktig å oppgi eventuelle allergier og om tidligere reaksjoner på influensavaksine.

Varigheten av influensa er vanligvis én til to uker, gjerne med høy feber den første uken. Slapphet og hoste varer ofte lenger. Det kan gå noen uker før du er tipp topp igjen.

Les mer om influensa her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning