tørrhoste

Dette er årsaken til tørrhoste

Langvarig tørrhoste bør sjekkes opp av legen.

TØRRHOSTE: Det finnes ikke så mye behandling mot tørrhoste, men du kan få bukt med plagene. Her er råd mot tørrhoste. FOTO: Getty Images.

TØRRHOSTE: Det finnes ikke så mye behandling mot tørrhoste, men du kan få bukt med plagene. Her er råd mot tørrhoste. FOTO: Getty Images.

Publisert Oppdatert

- Tørrhoste eller irritasjonshoste er en hoste uten produksjon av slim, dermed er den tørr, og ikke våt som ved slim, sier Bjarte Larsen, fagsjef avdeling Helse Medi3 i Ålesund.

Ved tørrhoste kan du ofte oppleve en permanent impuls og trang til å hoste, samtidig som du opplever irritasjon, kiling eller "kløe" i halsen.

Årsaker til tørrhoste

Tørrhoste kan komme av flere ulike årsaker, som lungesykdommer til mer spiserørsrelaterte plager og irritasjoner fra øre, nese, hals-området.

- Ved tørrhoste er det beste rådet å drikke godt for å fukte strupen. Du kan også benytte deg av sugetabletter, sier Larsen.


Behandling av tørrhoste

- Det viktigste er å drikke nok, forteller Kjartan Rustan, farmasøyt og fagredaktør for Apotek1.no.

Det finnes likevel enkelte tips mot tørrhoste som du kan prøve ut.

- Reseptfrie hostesafter kan forsøkes, men det er usikkert hvor godt disse faktisk virker. Om du har plagsom hoste som går utover nattesøvnen vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en lege som kan skrive ut resept på en litt sterkere hostesaft enn de som fås kjøpt reseptfritt, sier Rustan.

Les også: Slik styrker du immunforsvaret

Utredning ved tørrhoste

- Generelt bør du oppsøke lege ved endring av hostevaner. Har du alltid hatt litt tørrhoste og er undersøkt for dette kan det vente litt, men utredning av langvarig tørrhoste bør gjøres når den har stått på i mer enn to til tre uker, råder Larsen.

Han legger til at det særlig er viktig å oppsøke legen dersom hosten skulle endre seg.

- Dersom hosten endrer seg, spesielt hos røykere, og om du eventuelt også får nye helseplager som tungpusthet, bør du oppsøke en lege. Det samme gjelder dersom du opplever redusert allmenntilstand, tegn til rask pust, lyder ved pusting og feber.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning