Feber HOS VOKSNE

Alt du bør vite om feber

Hvor høy feber er farlig? Når bør du kontakte lege? Og finnes det egentlig noen tips mot feber?

FEBER HOS VOKSNE: Eksperten anbefaler å kontakte lege dersom feberen har vart i over tre dager eller hvis temperaturen overstiger 40 grader. Foto: Gettyimages.com.
FEBER HOS VOKSNE: Eksperten anbefaler å kontakte lege dersom feberen har vart i over tre dager eller hvis temperaturen overstiger 40 grader. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Har du feber? Det er i så fall en del ting du både vil og bør vite om tilstanden, som jo nettopp er en tilstand og ikke i seg selv en sykdom.

Symptomer på feber

Legevaktslege hos Legevakt Vest, Louis Torbjørn Voisin, forklarer at feberen oppstår når kroppen jobber for å bekjempe virus og bakterier, og at den jobber best med en kroppstemperatur på mellom 38 og 39 grader.

- De klareste symptomene er at man fryser når temperaturen går oppover, og at man er varm og svetter når temperaturen går nedover. Man kan også bli generelt sliten av feber. Hvis feberen blir veldig høy kan den gå utover bevisstheten – da er feberen farlig, sier Voisin.

Fakta om feber

- Normal kroppstemperatur er 37,4 grader.
- De vanligste symptomene på feber hos voksne er hodepine, kuldefornemmelse, samt ledd- og muskelsmerter.
- Det finnes legemidler som demper feberen, men feber er en del av kroppens forsvar ved infeksjoner og skal ikke nødvendigvis behandles
- Feber er kun smittsomt i den forstand at mange tilstander som gir feber er smittsomme, og de vanligste er forkjølelse og influensa.

Kilde: Spesialist i Allmennmedisin hos Din Lege AS, Andreas Fismen.

Legevaktslegen legger til at feber som oftest oppstår i forbindelse med influensa, fordi influensa kan medføre kraftig feber og ofte være det eneste symptomet i startfasen.

Les også: Dette er influensa

Langvarig feber

Hvor lenge feberen varer er, ifølge Voisin, helt avhengig av sykdomsbildet. Noen ganger varer den i et par dager, og noen ganger kan den vare i flere måneder. Han understreker at det uansett vil være fordelaktig å kontakte lege dersom man har hatt feber i over tre dager.

- Langvarig feber skyldes som regel noe annet enn influensa, og derfor er det lurt å oppsøke lege dersom den har vart i over tre dager eller overstiger 40 grader, sier legevaktslegen.

Han poengterer at mennesker som har urinveisinfeksjon umiddelbart bør dra til legen dersom de får feber, fordi dette kan være et tegn på nyrebekkenbetennelse.

- Det kan raskt utvikle seg til å bli en nyrebekkenbetennelse og da går disse menneskene, på veldig kort tid, fra å være syke til veldig syke. Det er heldigvis sjelden, men man skal likevel være forsiktig, sier Voisin.

Les også: Slik smitter forkjølelse

Temperaturer ved feber

Legevaktslegen forteller at feberen er farlig når den er over 41 grader, og at man bør kontakte lege dersom den overstiger 40.

Tips mot feber

- Febernedsettende som paracet og ibux, men ikke før man er oppe i 39 grader.
- Sov med en litt tynnere dyne eller et laken for å hjelpe kroppen til å bli kvitt den forhøyede temperaturen.
- Drikk masse og ikke nødvendigvis bare vann, men for eksempel juice.
- Å være hjemme betyr ikke at man skal være sengeliggende. I de fleste tilfeller kan man reise seg litt, se litt på TV, gå en kort tur og generelt gjøre små, hverdagslige sysler.
- Man skal ikke trene når man har feber.
- Oppsøk lege eller legevakten dersom temperaturen overstiger 40 grader eller hvis feberen har vart i over tre dager.

Kilde: Legevaktslege hos Legevakt Vest, Louis Torbjørn Voisin

Tilstanden regnes forøvrig kun som feber når den har oversteget 38 grader – sammenliknet med vår normale kroppstemperatur, som ligger på 37,4.

- Det beste og mest presise stedet å måle feberen på er i endetarmen, men hvis man ikke ønsker dette kan man måle i øret eller i munnen. Vår normale kroppstemperatur er litt lavere i øret og enda litt lavere i munnen, så ved måling i endetarmen oppnår man det mest presise resultatet og færre feilmålinger, sier Voisin.

Voisin legger til at voksne ikke skal ta febernedsettende, som ibux og paracet, før man er oppe i 39 grader, men at man da selvsagt skal benytte seg av disse midlene, som er de klart mest foretrukne mot feber.

Jobbe og trene med feber

- Man skal aldri trene når man har feber. Man kan trene når man er forkjølet, men ikke med feber. Den mest presise målestokken vil være å sjekke temperaturen før man eventuelt trener, for å være sikker på at man ikke har feber, sier Voisin.

Hvorvidt gjelder å jobbe med feber, mener han at dette er helt avhengig av hvilken jobb man har.

- Feber kan gi nedsatt konsentrasjonsevne og noen kan bli svimle, så personer som eksempelvis jobber med sikkerhet eller kjører bil må utøve ekstra forsiktighet og ikke dra på jobb med feber, sier legevaktslegen.

Han forteller at man helst ikke bør drikke alkohol mens man har feber, og at det mest generelle rådet han kan gi er å bli hjemme dersom feberen er over 38,5 grader.

- Og så skal man selvsagt oppsøke lege dersom feberen varer for lenge eller er for høy. Dersom man ikke får time hos fastlegen, som i en periode med mye influensa, vil jeg anbefale å kontakte en annen lege eller legevakten, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning