Spørsmål og svar fra Doktoronline.no

Brystforstørrende piller

Publisert Oppdatert

SPØRSMÅL:

Hei! Jeg ønsker å benytte meg av noen piller som på naturlig vis skal forstørre brystene mine. Jeg er 16 år gammel. Jeg har lest om det aktuelle produktet, og det står at det er testet på kvinner i alle aldre. Har klippet følgende tekst fra nettsiden til produktet:

"The overall size and fullness of your breasts is impacted by the presence and ongoing shift of hormones like estrogen. So the foundation of the Total Curve™ System is a Daily Supplement that contains a series of natural, safe phytoestrogens (...) Which naturally mimic the action of estrogen to further firm and lift your breast tissues. It has also been formulated to contain a variety of herbals, nutrients, antioxidants and hormone balancers that promote overall breast health while reducing symptoms of PMS, menopause, diminished sex drive, vaginal dryness, and more."

Produktet het Total Curve. Jeg har følgende spørsmål: Er det sannsynlig at det virker? Er det helseskadelig?

-D

SVAR:

Stig Bruset, Allmennlege svarer:

Det finnes mange produkter på markedet som skal i følge produsentene gi større bryster. De fleste inneholder østrogenlignende stoffer fra planter og disse selges ofte på internett. Så vidt jeg har kunnet finne ut er produktet testet på 28 kvinner som brukte produktet i 56 dager i form av en krem på det ene brystet og fikk en økning på 2.2 % i størrelse mens det ubehandlede brystet økte med 0,9 %, dvs en forskjell på 1,3 %.

Jeg har ikke funnet at man har testet tablettene og denne undersøkelsen er gjort av produsenten og ikke uavhengige forskere. Studien er heller ikke publisert så vidt jeg kan se. Min konklusjon er derfor at effekten er for liten til at det er verdt pengene.

Når det gjelder eventuelle helseskade vet vi faktisk ikke nok om dette i og med at produktet ikke er testet av uavhengige på større grupper.

- Stig Bruset, Allmennlege

LES FLERE SPØRSMÅL OG SVAR PÅ DOKTORONLINE HER

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning