Dette skal du ha på grillpølsene nå
- Vi må ta utgangspunkt i hva folk faktisk spiser.

(SIDE2): Ernæringsfysiolog i Frukt.no, Camilla Andersen, mener vi må ta utgangspunktet i hva folk faktisk spiser når de griller.
Hun mener du enkelt kan gjøre grillpølsene litt sunnere og bedre ved hjelp av grønnsaker.
- «Pølse med alt» har nå fått ny betydning. Completos må bare bli sommerens hit på grillen! Dette er et fint eksempel på hvordan jeg mener vi må være imøtekommende og ta utgangspunkt i hva folk faktisk spiser og se hvordan vi kan gjøre det litt sunnere og bedre, sier hun til Side2.

Grillsesongen er over oss og vi nordmenn elsker å grille.
Det er lettvint, i tillegg til at du kan lage maten ute på terrassen, i bakgården, i parken eller på balkongen.
Dessuten er mulighetene mange, selv med de vante ventepølsene på menyen. Completos kommer fra fra Chile og er pølser omringet av sunne grønnsaker.
Så, oppfordringen er; Dropp sprøstekt løk og potetsalat og kjør grønnsaker istedenfor.
I tillegg kan de aller fleste grønnsaker grilles som tilbehør til grillmaten.
Ernæringsfysiolog i Frukt.no, Camilla Andersen, gir deg sine tips:
Completos kommer fra Chile og er noe man gjerne får servert hvis man dukker opp på et grillparty der. Det er enkelt og greit en pølse omringet av grønnsaker.
Denne varianten har strimlet nykål, guacamole og salsa.
Fremgangsmåte for Completos:
Finhakk nykål i strimler og ha det bare noen sekunder i kokende vann for at det skal falle litt sammen. Ha kålen over i et dørslag så det år rent av seg.
Ha strimlet kål i pølsebrødet, deretter pølsen og topp den med guacamole og salsa.
- For en enklere variant av salsa kan du bare kutte opp tomater og rødløk i små biter og blande sammen.
- Søte, grillede grønnsaker
Det beste du kan gjøre for å gjøre grillmåltidet litt sunnere, og slippe å stå på kjøkkenet å lage salat, jo det er å grille grønnsakene.
- Å grille grønnsaker åpner et paradis av nye smaker og farger på tallerkenen. Når grønnsaker grilles får de en helt annen smak enn kokte grønnsaker. Varmen fra grillen gir grønnsakene en søtere smak, noe som kan gjøre det lettere å bli kjent med grønnsaker for blant annet kresne barn. Og voksne, sier Andersen.

De fleste grønnsaker kan grilles, enten i folie, på spyd eller hele, som for eksempel løk, paprika, tomater, squash, kål, aubergine og sjampinjong. Poteter er også godt på grillen.
- Skal du lage spyd kan det være lurt å ha egne spyd med grønnsaker og egne med kjøtt/fisk for å ha bedre kontroll med grilltiden. Pass også på at du har omtrent like store biter for et jevnt resultat.
- Best akkurat nå
Mai er sesong for nykål – som også egner seg godt på grillen. Nykål er mildere i smaken enn hodekål og er raskere å tilberede, dessuten passer det til all slags kjøtt og fisk.
- Det mest romantiske tilbehøret til grillmaten må være hjertesalat. Del den i to og legg den på grillen på indirekte varme. Ha over litt olivenolje, sitron og salt (maldonsalt) og grill den til den er mør.

Grillet dessert
- Grillet ananas smaker fantastisk. Fjern skallet først og skjær den i skiver. Den trevlete margen i midten kan også fjernes. Smør gjerne litt honning på skivene før du legger dem på grillen. Grillet ananas smaker veldig godt med en god blåmuggost til - eller med bringebær.

Noe å drikke til?
- Limonade hører sommeren til og denne varianten passer fint til barn: Blandingsforhold: 2 epler til ½ sitron. Kjøres i juicemaskin og serveres med isbiter, gjerne med et jordbær på kanten.
Hvordan grille frukt og grønnsaker?
Konkrete tips til hvordan du griller frukt og grønt fra Bama.