Dette er pH-dietten

Hevder at basisk mat gir deg bedre helse og sprekere kropp.

KOSTHOLD: pH-dietten sverger til «basisk» mat som innebærer blant annet mye grønnsaker, kaldpressede oljer, usaltede nøtter og frø.
Publisert

(SIDE2): Ny uke, ny diett?

En ting er i alle fall sikkert og det er at det stadig vil dukke opp nye trenddietter og helseråd som lover både det ene og det andre. 

Sjekk listen over ja- og nei-mat lenger ned i artikkelen!

Bedre helse

Det siste året er det særlig 5:2-dietten som har vært i fokus og nå er det pH-dietten som stadig får mer oppmerksomhet.

Denne lover deg en flatere og roligere mage i tillegg til at du går ned i vekt, skriver blant annet Expressen.se.

Hva er pH-verdi?

pH-verdi er et mål på surhet. Skalaen går fra 1 til 14 og jo lavere pH-verdi, jo surere er det. 7 er nøytral pH-verdi.

- Vi har ulike pH-verdier i kroppen og små endringer i disse verdiene kan påvirke kroppens funksjoner, hevder den svenske kostholdsrådgiveren Åsa Jakobsson.


- Vi trenger et kosthold som inneholder mat som er rik på næring og ikke bare rik på energi, sier kostholdsrådgiver Åsa Jakobsson til den svenske avisen. 

Ifølge Jakobsson vil en balansert pH-diett hjelpe deg med å forbedre helsen og formen, og dette innebærer at man spiser råvarer som er basiske eller har en nøytral pH-verdi.

- Dette er for eksempel grønnsaker og rotfrukter, noe man finner mye av i et basisk kosthold, forklarer hun.

Ja-mat

I pH-dietten anbefales det at du fyller 70-80 prosent av tallerken din med grønnsaker og rotfrukter. Resten fyller du med gode karbohydrater fra for eksempel bokhvete eller quinoa.

Du kan også velge bønner eller linser. Ønsker du å spise kjøtt eller fisk skal dette helst være dyr som har blitt avlet frem i så naturlig miljø som mulig. Økologiske egg, kaldpressede oljer, nøtter og frø er også ja-mat.

Kort sagt skal man velge naturlige råvarer og unngå bearbeidet og raffinert mat. Andre matvarer du bør unngå er blant annet brød, pasta og meieriprodukter.

KUMELK ER NEI: I pH-dietten skal du helst unngå kumelk og i stedet velge havre- eller rismelk.

- Styrker immunforsvaret

- Det å puste og å bryte ned maten er forurensende for kroppen og er krevende prosesser som kan være stressende. Derfor trenger vi basiske matvarer for å holde kroppen i balanse. Det gjør man ikke med raffinert mat som er fattig på vitaminer og mineraler, påstår Jakobsson.

Kostholdsrådgiveren påstår at en pH-balansert kost vil gi deg mer energi, bedre hud, et mer stabilisert blodsukker og at denne type mat kan gjøre det lettere å gå ned i vekt.

- Mange plages av oppblåst og urolig mate, men denne maten gjør magen flatere og roligere, sier Jakobsson. 

PH-DIETTEN

- Du kan spise alt, men i rette mengder

- 70-80 prosent av tallerkenen skal bestå av grønnsaker og rotfrukter, resten kan bestå av for eksempel quinoa, søtpotet, linser, viltkjøtt, skalldyr eller økologiske egg.

- Vær obs på å spise nok fett og velg for eksempel fet fisk og avokado.

- Fisk og skalldyr er «sure» matvarer, men inneholder sunt fett og viktige vitaminer og mineraler. Dette kan du derfor spise 2-4 ganger i uka.

- Alle animalske produkter er «sure». Velg helst økologiske egg, kjøtt og meieriprodukter.

8 råd for hvordan du spiser pH-balansert kosthold

1) Øk gradvid
Det anbefales at du starter med å legge grønnsaker på halve eller en fjerdedel av tallerkenen og øke dette etter hvert.

2) Tenk farger
Bruk ulike grønnsaker med forskjellige farger.

3) Varierer
Spis både rå og varmebehandlede grønnsaker.

4) Spis etter sesong
Da får du en naturlig variasjon samtidig som du sparer penger siden sesongvarene ofte er billigere. 

5) Drikk vann
Tilsett gjerne noen skiver sitron eller agurk.

6) Dropp disse karbohydratene
Kutt ut matvarer med raske karbohydrater.

7) Tenk på balanse
I utgangspunktet kan du spise all type mat, men begrens inntaket. Spis «sure» matvarer et par ganger i uka i stedet for å droppe alt med en gang.

8) Reduser inntaket av kaffe
Velg heller urtete og dropp melken.

«Sur» mat - det du skal spise lite av

- Kjøtt, fugl og fisk
- Saltede og ristede nøtter
- Maisolje og margarin
- Meieriprodukter og egg (Ønsker du egg skal du velge økologiske)
- Brød og kjeks
- Pasta, hvit ris og kaker laget med hvetemel
- Sukker, søtningsmiddel og fruktose
- Saft og juice
- Kaffe og te
- Potetgull, godteri og iskrem
- Sprit, vin og øl
- Hel- eller halvfabrikata

Nøytral til svak sur mat - mat du kan spise ofte, men ikke overdriv inntaket

- Frukt og bær
- Belgfrukter som kikerter, linser og bønner
- Nøtter uten salt
- Kokosmelk, økologisk smør
- Havre, amarant, bokhvete
- Fisk og skalldyr fanget i naturlige omgivelser
- Viltkjøtt
- Økologiske egg
- Økologiske geit- og sauemelkprodukter
- Rismelk, havremelk
- Eplecidereddik
- Tørket frukt
- Popkorn
- Kakao og mørk sjokolade (minst 70%)

Basisk mat - mat du kan spise hvor mye du vil av

- Grønnsaker og rotfrukter
- Løk
- Grønne bønner og sukkererter
- Quinoa, hirse
- Mandler og frø
- Kokosolje, rapsolje, olivenolje
- Krydder som for eksempel chili, urtesalt, basilikum og hvitløk
- Sesampasta og mandelsmør
- Stevia
- Alger

Hva er din mening om pH-dietten? Er dette noe du tror på? Gi din kommentar i diskusjonsfeltet under: