- Dette er ikke en slankekur, men jeg hjelper mange ned i vekt
Han er mannen bak det nye konseptet «smartfood»

(SIDE2: MATHALLEN, OSLO) Lars Grini (58) anbefaler folk å erstatte pasta, ris og potet med «smartfood»
Denne helgen arrangeres Helsemessen «Health, Fitness & Beauty» i Telenor Arena utenfor Oslo. Én av dem som skal holde foredrag på messa er Lars Grini (58) hvor han skal snakke om sitt konsept «smart food».
Kutt ut ris, pasta og potet
- Smart food er mat der minst 50 prosent av måltidet er raw food, sier Lars Grini til Side2.
Vi treffer matentusiasten på Mathallen i Oslo hvor han har tatt med seg flere smaksprøver som defineres som raw food.
Opprinnelig jobbet Grini i IT-bransjen, men ble helt frelst etter at han selv gikk ned 20 kilo av å begynne med rå mat -kosthold. Nå satser han fullt på sin matfilosofi og driver nå firmaet og nettstedet Helt Rå.

Dette førte til at han sluttet i jobben for å fortelle og inspirere andre om sin opplevelse av å gjøre endringer i matveien. Nå har 58-åringen kommet opp med et nytt kostholdskonsept han tror kan få flere til å spise sunnere og mer næringsrikt.
- Smart Food kommer fra raw food som hovedsaklig er grønnsaker, nøtter og frø som ikke er varmebehandlet over 42 grader. Smart food er rett og slett nesten hva du vil spise av mat, bare tilsatt mer grønnsaker. Og helst bør man erstatter ris, pasta og potet med rå grønnsaker.
Ikke sukker eller gluten
Maten er også allergivennlig. Side2 får blant annet smake på deilige, smakfulle «energikuler» laget med nøtter, rå kakao, dadler, kokossmør, mango, salt, chili, kaffe og vanilje.
- Dette er mat som er fri for sukker, gjær, gluten og laktose. Som søtning bruker jeg for eksempel ferske dadler eller honning, forteller Grini.
Han anbefaler at hvert måltid inneholder et sted mellom 30 og 50 prosent rå grønnsaker.
- Dette vil få fordøyelsen til å jobbe raskere og mer effektivt, og man opplever å bli mindre sløv og i stedet få mer energi, hevder 58-åringen.
- Dette er jo ikke en slankekur, men jeg hjelper mange mennesker ned i vekt. Jeg snakker utifra personlig erfaring, og hundrevis av tilbakemeldinger fra flere jeg har møtt på kurs, sier han.
- Den beste følelsen er når folk kommer til deg og sier at det fungerer. At jeg har vært med på å gjøre livet deres bedre.
Grini forteller at folk gir tilbakemeldinger på at de ikke lenger sliter med for eksempel stive ledd, influensasymptomer og mageproblemer.

Viktig med planlegging
Smart food-mannens tips for å gjøre endringer i kostholdet er som tidligere nevnt blant annet å erstatte ris, potet og pasta med grønnsaker samt å være mer bevisst på hva man kjøper i butikken.
- Det begynner med innkjøpene. Det er noen ting jeg mener man alltid bør ha i kjøleskapet. Jeg har for eksempel alltid brokkoli, blomkål, avokado, tomater og masse nøtter hjemme, forklarer Grini.
Han sier at han kan lage hva som helst av nøtter og at dette også er en god kilde til sunt fett og protein. Når det gjelder erstatning for ris anbefaler han å ta en blanding av blomkål, pastinakk og pinjekjerner som du kjører i en food processor til det får en risaktig konsistens.
- I stedet for pasta kan man strimle opp squash og gulrøtter og lage en god marinade av olivenolje, hvitløk, basilikum og pinjekjerner til en pestomarinade. La dette ligge i kjøleskapet et par timer og du har en fantastisk erstatning for pasta, sier 58-åringen.

- Marinering er jo en annen måte å koke på.
Et annet matråd fra Grini er å mose rå grønnsaker i en food processor.
- Lag for eksempel smoothies, mos eller en grøt av grønnsakene. Da er det også lettere for barn å spise det, poengterer han.
- Vis respekt for maten
Samtidig forstår Grini at det kan virke tidkrevende med matlaging, men mener det også handler om å vise respekt for den maten man spiser.
- Uansett om det tar litt lenger tid så er det verdt det. Hva er helsen din verdt? påpeker han.
- Og det er egentlig ikke så mye tid som brukes, det handler mer om å få nye vaner. Du må planlegge litt. Man blir hva man spiser så hvis kostholdet ditt består av frysepizza og ferdigmat så tror ikke jeg at man kan forvente god helse, avslutter Grini.
