Dette er det sunneste kjøttet å legge på grillen

Derfor bør du velge rene kjøttfileter fremfor grillpølser og bacon.

GRILLING: Rene fileter av kylling og kalkun er både sunt og smakfull grillmat.
Publisert

(SIDE2): Med solskinn og stadig varmere temperaturer så er det mange som fristes til å starte på årets grillsesong.

Flere fant nok frem grillen og grillmaten i påskeferien, men vær klar over at det kan være store forskjeller på innholdet av både kalorier og næringsinnhold i de ulike grillproduktene. 

Kan være store forskjeller

Det finnes utallige varianter av både pølser, hamburgere og andre bearbeide kjøttprodukter i butikkhyllene. I grillsesongen kommer det enda flere valg og matnyheter som skal friste forbrukeren, men ønsker du sunn grillmat kan det være lurt å styre unna noen av disse alternativene.

Det anbefales nemlig å velge rene, naturlige råvarer da dette vil være et mye mer næringsrikt valg med høyere kvalitet. 

Både rødt og hvitt kjøtt inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger, blant annet fullverdig protein, jern, sink og en rekke B-vitaminer.

En av grunnene til at du bør gå for rene kjøttprodukter fremfor bearbeidede produkter er at dette har en høyere andel av protein, mindre fett og inneholder mer vitaminer og mineraler.

SUNN OG NÆRINGSRIK: Et saftig biffstykke servert med grillede grønnsaker er både sunt og godt.

Generelt gjelder det at jo mindre bearbeidet kjøttmaten er, desto mer vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den. Omvendt gjelder for innholdet av fett der man som regel ser at jo mer bearbeidet en matvare er, desto mer fett inneholder den.

Bearbeidet mat inneholder også ofte en del salt samt tilsetningsstoffer som påvirker smak, utseende og konsistens.

Velg magert

I likhet med Helsedirektoratet anbefaler Opplysningskontoret for egg og kjøtt å velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Ifølge Opplysningskontoret er en viktig grunnregel å velge det magreste kjøttet. Magert kjøtt fra storfe, svin, kylling, kalkun, lam og vilt er alle sunt kjøtt du kan velge med god samvittighet, skriver de på sine nettsider.

Fem gode grunner til å velge rent kjøtt fremfor bearbeidede produkter

- Inneholder mer vitaminer og mineraler

- Inneholder mindre salt

- Inneholder mindre fett og kalorier

- Inneholder færre tilsetningsstoffer

- Inneholder mer protein som blant annet bidrar til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.

Helsemyndigheteneanbefaler å begrense inntaket av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Med rødt kjøtt menes kjøtt fra storfe, svin, sau og geit.

Begrepet bearbeidet kjøtt og kjøttprodukter er kjøtt som er saltet, røkt eller behandlet på en annen måte for å forlenge holdbarheten. Dette er for eksempel bacon, salami, pølser og andre farseprodukter.

Mer fett betyr flere kalorier

Rene kjøttstykker inneholder gjerne dobbelt så mye protein sammenlignet med for eksempel tradisjonelle grillpølser. I tillegg har bearbeidede kjøttprodukter en høyere andel fett, noe som også bidrar til at kaloriinnholdet per 100 gram øker. Dette kan være greit å merke seg hvis du er opptatt kalorier og å holde vekten.

Rent kjøtt uten synlig fett inneholder nesten ikke fett. Det er generelt mindre fett i rent kjøtt enn i produserte varer som kjøttkaker og pølser. Så hvis du ønsker sunt og magert kjøtt er det enkleste å velge rent kjøtt uten synlig fett.

KYLLINGSPYD: Grillspyd med ulike grønnsaker og kjøttbiter er noe som både barn og voksne kan like.

Det sunneste kjøttet du kan putte på grillen vil derfor være kylling- og kalkunfileter og rene kjøttstykker av for eksempel biff og svin. 

Ellers er det lurt å se etter nøkkelhullsmerket kjøtt og kjøttprodukter, tipser Helsenorge.no.

Fisk på grillen

Mange tenker automatisk på kjøtt når de skal grille, men fisk er også et glimrende alternativ. Fiskefileter av for eksempel laks og ørret inneholder flere viktige vitaminer og mineraler i tillegg til at du får i deg sunne fettsyrer og protein som bidrar til en god, langvarig metthetsfølelse.

Her ser du næringsinnholdet per 100 gram på utvalgte kjøtt- og fiskeprodukter:

(Tallene er hentet fra Den store matvaretabellen og Somebody.no. Side2 gjør oppmerksom på at tallene kan variere noe avhengig av produsent og merkevare).

Kyllingfilet

105 kcal
24 gram protein
1 gram fett
0 gram protein

Kalkunfilet

114 kcal
25 gram protein
1,4 gram fett
0 gram karbohydrat

Ytrefilet av svin

120 kcal
23 gram protein
3 gram fett
0 gram karbohydrat

Kotelett av svin

120 kcal
19 gram protein
5 gram fett
0 gram karbohydrat

Kjøtt fra svinenakke

210 kcal
18 gram protein
15 gram fett
0 gram karbohydrat

Ytrefilet av lam

120 kcal
21 gram protein
4 gram fett
0 gram karbohydrat

Kotelett fra lam

235 kcal
18 gram protein
18 gram fett
0 gram karbohydrat

Ytrefilet av storfe

110 kcal
22 gram protein
2 gram fett
0 gram karbohydrat

Indrefilet av storfe

120 kcal
21 gram protein
4 gram fett
0 gram karbohydrat

Entrecoté av storfe

190 kcal
20 gram protein
12 gram fett
0 gram karbohydrat

Hamburger, rå

167 kcal
16 gram protein
11 gram fett
0 gram karbohydrat

Grillpølse

230 kcal
10 gram protein
5 gram karbohydrat
19 gram fett

Grillpølse, mager

149 kcal
11 gram protein
9 gram fett
6 gram karbohydrat

Grillpølse av kylling og kalkun

193 kcal
13 gram protein
13 gram fett
5 gram karbohydrat

Grillpølse med ost

239 kcal
10 gram protein
19 gram fett
7 gram karbohydrat

Spareribs

286 kcal
17 gram protein
23 gram fett
0 gram karbohydrat

Flintstek

219 kcal
18 gram protein
16 gram fett
0 gram karbohydrat

Bacon

301 kcal
14 gram protein
27 gram fett
0,5 gram karbohydrat

Laksefilet

224 kcal
20 gram protein
16 gram fett
0 gram karbohydrat

Ørretfilet

190 kcal
17 gram protein
10 gram fett
0,1 gram karbohydrat

Fiskeburger

150 kcal
12 gram protein
6 gram fett
5 gram karbohydrat