Dette brødet koster 42 kroner
Betyr det at det er sunt?

(SIDE2:)- Det behøver ikke være slik at et billig brød er usunt eller et dyrt sunt, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hvorfor så dyrt?
I helgen skrev blogger Anders Nordstad et innlegg med tittelen «Den helvetes landbrukspolitikken». Han ble sjokkert da han skulle kjøpe brød i en såkalt billigbutikk, og måtte ut med 38 kroner.
«Den norske bonden får under 3 kr per kilo for matkornet sitt. Og av hvert kilo korn kan man lage to brød. Sånn omtrent. Så hovedingrediensen i det brødet jeg kjøpte for 38 kroner koster mindre enn én krone og femti øre.»
BAKGRUNN:
Den helvetes landbrukspolitikken
- Mye styrer pris
Et brød koster alt fra syv kroner til over 40 kroner i butikk. Generelt er forbrukernes oppfatning at dess dyrere en vare er, til bedre er den også.
For eksempel så er juice som ikke er fra konsentrat, regnet som en premium vare i dagligvarehandelen, mens en juice fra konsentrat er billigere.
Er det også slik at det dyre brødet da er det sunneste?
Vi tok turen til et tilfeldig utvalg matbutikker, og plukket ut det dyreste brødet de selger.
Sjekk næringsinnhold og pris nederst i saken.

Hva tenker du om pris mot næringsinnhold på brødtilbudet vi har her til lands?
- Ulike brød fra ulike produsenter vil variere i utsalgspris ut ifra mange faktorer som for eksempel produksjonsvolum, etterspørsel, ingredienser, tiltenkt bruksområde, produksjonskostnader, hvor stort markedet er med mer. Det blir derfor helt feil å gi en vurdering av pris avgrenset til en faktor som ernæringsmessig sammensetning, påpeker Nordbø.
Hun mener vi har et stort og godt utvalg av brød i Norge, og at den enkelte forbruker må treffe sitt valg når det gjelder sine preferanser og sin situasjon.
- Det behøver ikke være slik at et billig brød er usunt eller et dyrt sunt, nettopp fordi så mange andre faktorer virker inn på pris.
Følg merkeordningen
Nordbø mener det viktigste er å sjekke «Brødskalaen» når vi handler brød. Det er en merkeordning som viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i et brød. Skalaen viser hvor «grovt» brødet er.
- Vår generelle anbefaling når det gjelder konsum av brød er at man velger grove eller ekstra grove brød (tre-fjerdedeler eller fire-fjerdedeler på Brødskalaen) til vanlig.
Vi ba Nordbø se på de dyreste brødene på henholdsvis Rimi, Rema 1000, Meny og Kiwi.
Hun påpeker at når det gjelder det enkelte brød går hennes kommentarer kun på sunnhet i forhold til grovhetsgrad.
RIMI:
Chiabrød
Pris: 35.80
Grovhet: 51%/Tre på brødskalaen
Næringsinnhold per 100 g:
Energi, kJ: 1286
Energi, kcal: 307
Protein,: 9,2
Karbohydrat: 39,4
- hvorav sukkerarter: 1,5
Fett: 11,3
- hvorav mettede fettsyrer: 0,9
Kostfiber: 6,1 g
Natrium: 0,38 g
Salt: 0, 98 g
Ernæringsfysiologen mener: Dette brødet er et grovt brød, men kunne ut ifra et ernæringssynspunkt vært enda grovere.
REMA 1000:
Dansk rugbrød
Pris: 36
Grovhet: 98%/full pott brødskalaen
Næringsinnhold per 100 g:
Energi, kJ: 1007
Energi, kcal: 240
Mettede fettsyrer: 9,7 g
enumettede fettsyrer: 1,2 g
flerumettede fettsyrer: 2,5 g
Karbohydrat: 27, 0 g
- hvorav sukkerarter: 2,5 g
kostfiber: 2,5 g
Protein: 8, 3 g
Natrium: 1, 23 g salt
Ernæringsfysiologen mener: Dette brødet kommer veldig bra ut med tanke på grovhet.
MENY
Fransk speltbrød
Pris: 41, 90
Grovhet: Ikke merket prosent/Full pott på brødskalaen
Næringsinnhold per 100 g:
Energi, kj: 1113
Energi, kcal: 266
Protein: 9 g
Karbohydrat: 38 g
- hvoav sukkerarter: 6 g
Fett: 7 g
hvorav mettet fett: 0 g
Kostfiber: 5 g
Natrium: 1 g
Ernæringsfysiologen mener: Ikke mulig å vurdere da prosent grovhet ikke er oppgitt. Dette skal gjøres i henhold til merkeordningen.
KIWI:
(Kiwi har nøkkelhulsmerket på sitt dyreste brød. Det vil si at når mva. kuttes så blir ikke deres dyreste brød det som koster mest likevel. Derfor har vi med to brød fra Kiwi)
Kornbrød håndverk
Pris: 37,90
Grovhet: 58%/ tre på brødskalaen
Næringsinnhold per 100 g:
Energi, kJ: 1190
Energi, kcal: 284
Fett: 7, 2 g
Mettede fettsyrer: 0,9 g
Karbohydrater: 40, 4 g
Sukkerarter: 1,7 g
Kostfiber: 6,8 g
Protein: 10, 6 g
Salt: 1, 1 g
Ernæringsfysiologen mener: Dette brødet er et grovt brød, men kunne ut ifra et ernæringssynspunkt vært enda grovere.
Grovbrød, håndverk
Pris: 32, 96 (37, 90)
Grovhet: 80%/fire på brødskalaen
Næringsinnhold per 100 g:
Energi, kJ: 1062
Energi, kcal: 254
Fett: 6, 7 g
Mettede fettsyrer: 0,8 g
Karbohydrater: 33,1 g
Sukkerarter: 0,8 g
Kostfiber: 9, 2 g
Protein: 10, 2 g
Salt: 0,9 g
Ernæringsfysiologen mener: Dette brødet kommer bra ut med tanke på grovhet.